Tohtiiko tänä syksynä ripustaa koristevaloja? Näin lasket, paljonko valosarjat kuluttavat sähköä

Viisi vinkkiä energiankulutuksen pienentämiseksi 2:13
KATSO MYÖS: Viisi vinkkiä energiankulutuksen pienentämiseksi.

Valosarjan sähkön kulutuksen kilowatteina ja euromääräisesti pystyy yleensä laskemaan, kunhan tietää lamppujen tehon ja sähkön hinnan.

Laitteen sähkönkulutuksen laskeminen

Jos tiedät, paljonko laitteessasi on tehoja ja mitä sähkösi maksaa, pystyt laskemaan laitteen kulutuksen kilowattitunteina sekä euromääräisesti.

Esimerkki: Pölynimurin teho on 1200 W ja sähkönhinta on 0,50 €/kWh.

  1. Muunna sähkölaitteen teho wateista (W) kilowateiksi (kW). Yksi kilowatti on tuhat wattia, eli pölynimurin teho on 1,2 kilowattia.
  2.  Laske sähkölaitteen energiankulutuksen (kWh) kertomalla laitteen teho (kW) sen käyttöajalla (h). Kerrotaan pölynimurin teho 1,2 kW sen käyttöajalla 0,5 tuntia. Imurin energiankulutukseksi saadaan 0,6 kWh.
  3. Kerro sähkölaitteen energiankulutus (kWh) sähkönhinnalla (€/kWh). Kerrotaan pölynimurin energiankulutus 0,6 kWh sähkönhinnalla 0,50 €/kWh.Imurin puolen tunnin käytön hinnaksi saadaan 0,30 €.

llkeääkö pimenevien iltojen ratoksi laittaa pihalle tai parvekkeelle koristevaloja vai pitäisikö valot jättää suosiolla varastoon? Päätöksessä voi auttaa käsitys siitä, paljonko koristevalot todella kuluttavat ja harkita vähintäänkin valojen ajastamista vain tiettyyn aikaan päivästä.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva kehottaa valitsemaan uusia koriste- ja jouluvaloja valitessa led-valot, sillä niiden sähkönkulutus on vähäisempää kuin perinteisissä valosarjoissa. 

Läheskään kaikkien valosarjojen paketeissa ei kuitenkaan ilmoiteta valosarjan tehoa, mistä kulutuksen voisi laskea. Tämä vaatiikin hieman enemmän sumplimista.

Miten selvittää valosarjan kulutus?

Motivan mukaan useimpien led-valosarjojen teho on noin 0,5–6 wattia ja paketeissa teho ilmoitetaan nimenomaan watteina lamppua kohti. Esimerkiksi 80 lampun valosarjan teho saatetaan ilmoittaa 80 x 0,06W. Usein lamppujen määrä kertookin koko sarjan tehosta. 

Erikokoiset valosarjat voivat olla teholtaan esimerkiksi:

  • 8 lampun sarjan teho 0,5 W
  • 30 lampun sarjan teho 2,4 W
  • 80 lampun sarjan teho 6 W

Alla oleva Motivan taulukko havainnollistaa, kuinka paljon erikokoisten ja laatuisten valosarjojen päällä pitäminen tulee maksamaan jos sähkön hinta on 0,20 €/kWh tai jos sähkönhinta on 0,50 €/kWh. Lisäksi taulukko erottelee, kuinka suuri hintaero on, jos valoja pitää päällä vuorokauden ympäri tai jos ne ajastaa olemaan päällä vain kahdeksan tuntia vuorokaudessa.

Valosarja100 vrk
koko ajan
100 vrk
ajastettuna
8h/vrk
100 vrk
koko ajan
100 vrk
ajastettuna
8h/vrk

Sähkönhinta

0,20 €/kWh

0,20 €/kWh

0,50 €/kWh

0,50 €/kWh

Led 8 lamppua/0,5 W

0,25 €

0,10 €

0,60 €

0,20 €

Led 80 lamppua/6 W

2,90 €

1,00 €

7,20 €

2,40 €

Vanha 216 lampun sarja/93,3 W

44,80 €

15,00 €

112,00 €

37,30 €

Kuten taulukosta näkee, ero vanhempien valosarjojen ja led-sarjojen välillä on melkoinen. Sen sijaan pienen led-valosarjan päällä pitäminen ajastettuna maksaa edullisella sähkönhinnalla hyvin vähän.

Valosarjojen kulutuksen ymmärtäminen voi olla helpompaa, jos sen suhteuttaa muihin kodinkoneisiin. Motivan mukaan esimerkiksi kahvinkeitin kuluttaa on noin 0,10 kilowattituntia (kWh) 10 minuuttia kohti, pyykinpesukone noin 0,6–1,8 kilowattituntia per pesukerta ja 55” LED-televisio 0,08–0,14 kilowattituntia per tunti.

Toisin sanoen, jos sähkönhinta olisi 0,20 €/kWh, kahvinkeittimen 10 minuutin käyttö kolme kertaa päivässä sadan päivän ajan maksaisi 6 euroa.

Miten valot olisi järkevä ajastaa?

Motiva suosittelee sammuttamaan kaikki ylimääräiset sähkölaitteet vähintäänkin "korkean kulutuksen" aikaan, eli arkisin kello 8–10 ja 16–17 väliseksi ajaksi. Myös koristevalot kuuluvat tähän kategoriaan.

Vaikka naapureidenkin koristevalot luovat tunnelmaa pimenevissä illoissa, ei omia valojaan välttämättä kannatta jättää päälle, jos ei ole itse kotona tai on mennyt jo nukkumaan. Hankkimalla valoihin ajastimen, valot voi pitää poissa päältä hieman suosituksia laajemminkin.

Katso myös: Kynttelikkösi kalpenee tämän rinnalla! Jenkkiperhe ripusti pihaansa 686 811 jouluvaloa

Kynttelikkösi kalpenee tämän rinnalla! Jenkkiperhe ripusti pihaansa 686 811 jouluvaloa 1:40
Lagrangevillessä, New Yorkin osavaltiossa asuva perhe rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen suurimmasta määrästä valoja asuinkiinteistössä. Kilpailua ennätyksen suhteen ei ilmeisesti ole ollut, sillä Gayn perhe peittosi oman, vanhan ennätyksensä!

Lähteet: Motiva, Motiva 2

Lue myös:

    Uusimmat