Tuulan sähkölasku jo marraskuussa yli 600 euroa, asteita sisällä 16: "Tästä enempää ei oikein voi laskea"

Tuula povaa joulukuun sähkölaskuksi 1000 euroa – näin hän säästää 4:11
Video: Tuula povaa joulukuun sähkölaskuksi 1000 euroa – näin hän säästää.

Suomalaiset tuskailevat nyt sähkölaskujensa kanssa eri puolilla maata. Helsinkiläinen Tuula järkyttyi saadessaan marraskuulta yli 600 euron laskun, joulukuun summan hän povaa nousevan lähemmäs tuhatta euroa. 

Kallistunut sähkölasku on iskenyt Helsingin Maununnevalla asuvan Tuula Multaharjun käyttövaroihin. Moniin muihin verrattuna Multaharju on silti onnekas, sillä omakotitalo lämpiää varaavalla yösähköllä.

– Tänään tuli lasku ja se oli reilut 600 euroa viime kuulta. Vuosi sitten se oli 300–400 euroa. Kun sain laskun käteen, meinasin pyörtyä. 

Multaharjun sähkötariffiin tuli mojova nousu jo viime kesänä, kilowattitunnin hinta on nyt nelinkertainen aiempaan verrattuna. Tuleva lasku joulunviettoineen hirvittää jo etukäteen.

– Mietin, mistä saan rahat, kun ajatellaan, että on joulukuu: kinkkua pitäisi paistaa ja joulua juhlia ja valoja polttaa.

– Lasku tulee varmaan olemaan yli tuhat euroa, eikä siihen saa edes kotitalousvähennystä, joka alkaa vasta tammikuussa.

Lämpöasteita sisällä noin 16

Vaikka sähkön hinnannousu kirpaisee, on Multaharju onnekkaassa tilanteessa moneen muuhun verrattuna.

– Luojan kiitos hinta ei nyt nouse kahteen vuoteen eikä minulla ole pörssisähköä.

Säästötoimia on kuitenkin jo tehty Maununnevallakin.

– Minä pesen pyykkiä ja astioita yöllä ja silitän yöllä. Jopa imuroinnit yritän tehdä kello 22 jälkeen. Villasukat on jalassa ja lämpöasteita on noin 16. Paljon enempää ei voi enää laskea.

Joulu lisää sähkön kulutusta

Muuttamista Multaharju ei ole harkinnut, hänelle omakotiasuminen on elämäntapa. Hän kuitenkin ihmettelee, miksei kotitalousvähennystä saa jo joulukuun laskusta.

– Tämän kuun sähkölaskusta pitäisi jo saada kotitalousvähennystä, kun sehän erääntyykin vasta tammikuussa. Ja kaikista suurin kulutus on nyt joulun aikaan. 

Joulua Multaharjun luona vietetään kaikesta huolimatta normaalisti. Joulun alla Multaharju pitää lisäksi isot juhlat ja vieraita tulee paljon, yhteensä 40–50 henkilöä.

– Vieraille on sanottu, että laittakaa lämmintä päälle, Multaharju nauraa. 

Lue myös:

    Uusimmat