Rahaa voi säästyä myös ruoanlaitossa! Moni ei tule ajatelleeksi: "Vaikuttavin yksittäinen asia, jonka ihminen voi tehdä"

shutterstock_1090304810
Shutterstock

Rahaa voi säästyä myös ruokaa laittaessa, jos keksii keinot säästää sähköä, muistuttaa BBC.

Ruonlaiton kustannukset ovat paljon muutakin kuin vain raaka-aineet, jota ateriaasi käytät, muistuttaa BBC. Keittiön erilaiset kodinkoneet, joita ruoanlaitossa hyödynnetään kuluttavat myös energiaa – ja kaikkihan me tiedämme, että se ei ole halpaa

Suomessa Sitra varoitti alkuviikosta mahdollisesta energiakriisistä Euroopassa Ukrainan sodan vuoksi. Energian hinta voi nousta ennennäkemättömälle tasolle tai energian saatavuuteen tulla vakavia häiriöitä.

Katso video: Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit. Artikkeli jatkuu videon alla.

2:16
Asiantuntija arvioi sähkönsäästömyytit.

Ison-Britannian sähkönsäästöjärjestö Energy Saving Trustin mukaan noin 20 prosenttia keskimääräisen kotitalouden sähkölaskusta kuluu keittiössä. Miten energian kulutusta sitten voisi keittiössä pienentää?

Vähennä uunin käyttöä

Yorkin yliopiston elintarvike-, ilmasto- ja yhteiskuntaprofessori Sarah Bridle muistuttaa, että uunit voivat olla melkoisia energiasyöppöjä. ”Ison metallilaatikon” lämmittäminen vie energiaa, jonka jälkeen lämmität uunissa vielä ruokasikin. Tämän lisäksi huonosti eristetystä uunista pahimmillaan haihtuu myös lämpöä koko keittiöön.

– Uunin käyttö vain erityistilanteissa on vaikuttavin yksittäinen asia, jonka ihminen voi tehdä, Bridle toteaa viitaten energiankulutuksen pienentämiseen.

Uunin sijaan kannattaa käyttää esimerkiksi mikroaaltouunia, haudutuspataa tai airfryeria. Kaikki nämä kuluttavat uunia vähemmän energiaa.

– Erityisesti mikrot ovat energiatehokkaita, toteaa tohtori Christian Reynolds, Lontoon City Universityn elintarvikepolitiikan keskuksen vanhempi lehtori.

Keitetyn puuron sijaan tuorepuuroa?

Parempia valintoja voi tehdä myös ruokalajeja valitessa. Kannattaa miettiä, tarvitseeko ruokaa itse asiassa lainkaan kypsentää. Professori Sarah Bridle muistuttaa, että puuron keittämisen sijaan kannattaa joskus kokeilla myös tuorepuuron valmistamista. Tällöin puuro valmistuu jääkaapissa yön yli nesteessä hautuen. Voi myös miettiä, tarvitseeko leipää aina paahtaa paahtimessa.

Ruokia voi valmistaa myös useammassa laitteessa sähköä säästäen. Esimerkiksi vihanneksia voi esikypsentää mikrossa ja sitten hoitaa viimeistelykypsennyksen vaikka airfryerissa.

Laite kannattaa toki valita valmistettavan ruoan mukaan, eikä kaikkea voi yksinkertaisesti valmistaa esimerkiksi mikrossa. Jos päättää käyttää uunia, sitä kannattaa hyödyntää kerralla useamman ruoan valmistamiseen ja muistaa hyödyntää myös uunin jälkilämmöt.

Laita kansi päälle kattilaan

Kun laitat ruokaa keittolevyllä, kannattaa kattila tai pannu peittää kannella, koska se vangitsee lämmön paistovälineen sisään. Tohtori Reynoldsin mukaan tämä valmistustapa käyttää jopa 30 prosenttia vähemmän energiaa.

– Valitse myös aina oikean kokoinen kattila valmistettavaan ruokaan nähden. Kahdenkymmenen litran kattila yhden hengen pasta-annoksen valmistamiseen on rahan tuhlausta, Reynolds muistuttaa.

Jos tarkoituksesi on vain keittää vettä, vedenkeitin on usein liettä energiatehokkaampi vaihtoehto. Pientä säästöä voi myös saada aikaan sillä, että keittää pastaveden ensin vedenkeittimessä ja kaataa sen sitten kattilaan. Tämä riippuu kuitenkin myös lieden toimintamekanismista. Esimerkiksi induktioliesi on energiatehokas vaihtoehto.

Ota nämä asiat huomioon jääkaapin ja pakastimen kanssa

Energy Saving Trust -järjestön Joanna O’Loanin mukaan jääkaappi-pakastin muodostaa 12 prosenttia kotitalouksien sähkölaskuista. 

Jos haluat käyttää jääkaappi-pakastintasi mahdollisimman energiatehokkaasti, toimi näin:

 • Anna ruoan jäähtyä kunnolla ennen kuin siirrät sen jääkaappiin. Lämmin ruoka nostaa myös jääkaapin lämpötilaa, jolloin energiaa kuluu enemmän viilentämiseen.
 • Sulata pakastettu ruoka jääkaapissa, sillä se auttaa pitämään sisällä olevan ilman lämpötilan alhaisena.
 • Älä koskaan jätä jääkaapin ovea auki tarpeettomasti.
 • Pidä jääkaapin lämpötila 3–5 asteen välillä.
 • Sulata jääkaappisi ja pakastimesi säännöllisesti, koska kertynyt jää vaatii koneelta enemmän energiaa.

Astianpesukoneetkin kuluttavat energiaa, koska niiden täytyy lämmittää tarvittava vesi ja pyörittää puhdistusmekanismia. Astianpesukonetta kannattaa käyttää vasta siinä vaiheessa, kun se on täynnä tiskejä. Myös astianpesukoneen eko-ohjelma kannattaa hyödyntää, vaikka pesu saattaakin kestää kauemmin.

Katso myös: Kananmunia airfryerilla? Testasimme voiko kananmunat todella "keittää" vempeleellä 

0:49
Voiko kananmunat todella keittää airfryerilla?

Lähde: BBC

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja