Tämä kikka jokaisen ilmalämpöpumpun käyttäjän kannattaa opetella – voi säästää paljon rahaa tulevana talvena

Viisi vinkkiä energiankulutuksen pienentämiseksi 2:13
Jokainen voi pienentää sähkölaskuaan yksinkertaisilla toimenpiteillä. Videolla esitellään viisi vinkkiä kodin energiankulutuksen hillitsemiseksi.

Suomalaiset ovat huolissaan sähkön hinnan noususta. Olemme aiemmin kertoneet siitä, kuinka paljon eri laitteiden käyttö oikeasti maksaa sekä antaneet vinkkejä, jotka takkaa lämmityksessä hyödyntävien kannattaa painaa mieleen. Ilmalämpöpumppuvalmistaja Daikin puolestaan kertoo tiedotteessaan, miten ilmalämpöpumpun käyttäjän olisi hyvä huomioida kulutushuiput.

Suomessa on käytössä noin 600 000 ilmalämpöpumppua. Lämmitysteholtaan alle 26 kilowatin maalämpöpumppuja on hieman yli 140 000 kappaletta, ja ilma-vesilämpöpumppujakin yli 51 000.

Japanilaisen lämpöpumppuvalmistaja Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu arvioi yhtiön tiedotteessa, että lämpöpumppujen käyttöä optimoimalla on mahdollista tasata sähkönkulutusta ja leikata huipputehon tarvetta sadoilla megawateilla valtakunnallisesti.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on varoittanut jopa sähköpulan mahdollisuudesta tulevan talven kylmimpinä päivinä. Miten ilmalämpöpumpun käyttäjän kannattaisi tulevana talvena toimia, jos energialasku uhkaa moninkertaistua, mutta asumismukavuudesta haluaa tinkiä mahdollisimman vähän? 

Talojen rakenteet varastoivat lämpöä

Kummu sanoo tiedotteessa, että Suomessa sähkönkulutus laskee puolen yön jälkeen ja alkaa kohota jälleen noin kello 6 aamulla. Talvella Suomen sähkön tarve lisääntyy tyypillisesti aamuyön tuntien jälkeen 10–15 prosentilla.

Kummun vinkki lämpöpumpun käyttäjälle onkin ajastaa laitteeseen hieman korkeampi lämpötila aamuyön tunneille.

– Kolmen–neljän tunnin aikana saadaan varastoitua lämpöä talon seiniin ja lattioihin, jolloin aamupäivän aikana tarvitaan vähemmän sähköä asunnon lämmittämiseen, Kummu neuvoo. 

Kummu muistuttaa, että rakennuksilla on niiden massasta johtuva viive lämmityksen tarpeessa. Viive voi olla talon rakenteista riippuen jopa 3–5 päivää, mikä mahdollistaa Kummun mukaan varautumisen myös talven kovimpiin pakkasjaksoihin.

– Tällöin esimerkiksi ilmalämpöpumpulla voidaan nostaa sisälämpötilaa 2–3 päivän ajaksi 23–24 asteeseen lauhan sään aikana, jolloin lämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan, Kummu vinkkaa.

– Pakkasen kiristyessä ilmalämpöpumpun asetuksen voi palauttaa 22 asteeseen ja sähköpattereiden termostaatit 20 asteeseen, jolloin lämmitykseen tarvittava sähköteho ei nousekaan niin paljon kuin tavallisesti, hän jatkaa.

Lähde: Daikin

Lue myös:

    Uusimmat