Päiväkotien omista keittäjistä taistellaan

Helsingissä vanhemmat käyvät taistelua päiväkotien omien keittiöiden puolesta. Nettiadressiin on kerätty tuhansia nimiä ja tänään yritetään vielä kääntää helsinkiläisvaltuutettujen päät. Helsingin kaupunginvaltuuston on määrä päättää tänään kaikkien päiväkotien ruokapalveluiden keskittämisestä kaupungin liikelaitokseen Palmiaan. Vanhemmat vetoavat mm. siihen, että oma keittäjä on myös lasten kasvattaja. Vanhemmat ihmettelevät myös, kuka huomioi jatkossa joka viidennen lapsen erityisruokavalion.

- Päiväkodin oma keittäjä ja häntä avustava siivooja-laitosapulainen tuntevat lapset nimeltä ja tietävät esimerkiksi lasten erityisruokavaliot. Helsingin tarhoissa noin 11 prosentilla lapsista on jokin allergia ja vajaa 10 prosenttia syö uskonnollisista syistä jotakin erilaista ruokaa. Miten tämä räätälöinti huomioidaan jatkossa? nettiadressin luoja Maya Sviberg-Järnström kysyy.

Myös kapulakieli herättää tunteita

Palmia hoitaa jo nyt joidenkin koulujen yhteydessä toimivien päiväkotien ruokailun. Vanhempien mielestä Palmia käyttää liikaa einesruokia ja koulujen ja päiväkotien keittiöt ovat muuttuneet vain jakelupisteiksi. Kaupunginvaltuuston esityslistan mukaan Palmian ja sosiaaliviraston pitäisi valmistella marraskuuhun mennessä lasten päivähoitoon soveltuva ruokapalvelukonsepti.

Vanhempia hirvittävät jo pelkät sanat "ruokapalvelukonsepti" ja "ruokasuorite".

- Poliitikot kannattavat hyvää elämää ja vastustavat esimerkiksi laitostamista, mutta sitten kun papereissa puhutaan 5,5 miljoonasta ruokasuoritteesta, niin laitostamisestahan tässä on kyse, Maya Sviberg-Järnström parahtaa. Hänen lapsensa ovat päiväkoti Killingenissä Herttoniemessä.

Illan päätöksessä ei siis ole kyse mistään nappikaupasta, sillä nyt päätetään, kuka tekee Helsingin päiväkotien 5,5 miljoonaa ateriaa vuodessa.

- Emme ole edelleenkään saaneet minkäänlaisia laskelmia siitä, mitä päiväkotien ruokailun siirto Palmialle merkitsee veronmaksajille. On puhuttu 500 000 - miljoonan euron säästöstä, mutta kyllä jokaisessa yrityksessäkin tehdään tarkat laskelmat siitä, saadaanko säästöjä ja millaisia, Sviberg-Järnstrm sanoo.

"Toimivatko säästöt käytännössä?"

- Ruokailu on päiväkodeissa myös osa kasvatusta ja yhteisöllisyyttä. Varmasti Palmia tarjoaa mahdollisuuden siihen, että lapset voivat yhä iltapäivisin leipoa sämpylöitä. Mutta totta kai liikelaitos laittaa sille taikinallekin jonkin hinnan ja onko päiväkodin jo nyt tiukassa budjetissa sitten varaa ostaa se taikina? toinen vanhempien vastarintaliikkeen keulahahmo Kaija-Liisa Seppälä Munkkivuoresta kysyy.

Seppälän mukaan päättäjiä vaivaa säästöharha; hänkin kaipaa keskustelua säästöistä.

- Laskennallisesti säästöt näyttävät hyviltä, mutta toimivatko ne käytännössä? Nyt esimerkiksi keittiöhenkilökunnan vähentämistä ja siirtämistä Palmian alaisuuteen perustellaan sillä, että päiväkodin johtajalta säästyy 40 minuuttia viikossa, kun hänen ei tarvitse organisoida keittiön töitä. Tuolla 40 minuutilla voidaan palkata lisää hoitohenkilökuntaa. Emme ymmärrä tätä. Palkataanko sillä välipalan jakaja iltapäiväksi, jos päiväkodin oma keittäjä on siirretty iltapäiväksi koululle, Kaija-Liisa Seppälä sanoo ja jatkaa esimerkeillä:

- Tämä muistuttaa kaikin puolin hölmölöisten hommaa. Nyt jos vatsatauti tai flunssa-aalto kaataa puolet ryhmän lapsista petiin, keittäjälle saadaan nopeasti sana eikä ruokaa tehdä liikaa. Tuottaako Palmian keskuskeittiö aamuisin tässä tapauksessa vain biojätettä Ämmässuolle, jossa ei muutenkaan ehditä käsitellä kaikkea biojätettä?

Netti yhdisti vanhemmat

Muutosta vastustavat vanhemmat tapaavat valtuustoryhmien edustajat tänään ennen kaupunginvaltuuston kokousta. Se hyvä puoli muutosvastarinnassa on ainakin ollut, että se on yhdistänyt aikaisemmin toisilleen tuntemattomia ja erilaisista piireistä tulevia vanhempia toisiinsa - netissä. Vanhemmatkin tapaavat tänään ensimmäistä kertaa toisensa kasvokkain.

Lue myös:

    Uusimmat