Leviläinen yrittäjä Maria tuohtui ikävästä uutisoinnista: "Tosi kurjaa, että haetaan yhtä syyllistä viruksen leviämiseen"

0:30
Katso video: Levillä juhlittiin vielä vähän aikaa sitten sankoin joukoin koronatilanteesta huolimatta.

Leviläisen yrittäjän mukaan Leviä mustamaalataan turhaan koronauutisoinnissa.

Kun video afterski -ravintola Vinkkarin pihalla sankoin joukoin juhlineista turisteista levisi uutisiin muutama viikko sitten, nousi hiihtokeskus Levi myrskyn silmään.

Eilisessä Helsingin Sanomien jutussa Leviä kutsuttiin Suomen "viruslingoksi". Nimitystä käytettiin Itävaltalaisesta alppikylä Ischglistä, josta uskotaan levinneen satoja koronavirustartuntoja ympäri Eurooppaa.

Leiman on saanut koko Levi

Ischglin pikkukylä sai nopeasti kyseenalaisen maineen ympäri maailmaa. Paikalliset Levillä pelkäävät nyt, että Lapissa sijaitsevalle hiihtokeskukselle käy samoin.

Muistetaanko Levi jatkossa kauniin luonnon ja talviurheilun sijaan viruspesäkkeenä? Leviläisen yrittäjän Marian mukaan vaikutuksia on nähtävissä jo nyt.

– Puhutaan viruslingosta, ja se ei ole enää yksi ravintola, vaan se on koko Levi. Negatiivinen uutisointi jatkuu koko ajan eikä se tule pysymään enää edes Suomen sisällä. Tottakai se siirtyy pikkuhiljaa myös ulkomaisiin uutisiin.

– Tällainen ei palvele yhtä Suomen menestyneimmistä matkailukeskuksista lainkaan, Maria tuskailee.

Syyllisten etsiminen ärsyttää paikallisia

Marian mielestä median ja asiantuntijoiden keskuudessa vallitsee syyttämisen kulttuuri, joka kohdistuu tällä hetkellä vahvasti Leviin. Hänen mukaansa syyllisen etsiminen ei palvele ketään.

– On tosi kurjaa, että Suomesta haetaan yhtä paikkaa, joka olisi syyllinen viruksen leviämiseen ja jota voidaan syyttää kaikesta. Asiantuntijat puhuvat Levin osallisuudesta moniin tartuntaketjuihin. Ovathan sairastuneet ihmiset olleet muuallakin ja monien muidenkin ihmisten kanssa tekemisissä viimeisten kuukausien aikana.

"Lappu luukulla tarkoittaa aivan järkyttäviä menetyksiä"

Maria korostaa, että leimaamisen lisäksi paikallisilla on iso huoli sekä omasta sairastumisesta että siitä, onko elanto turvattu lähitulevaisuudessa.

Maria tietää itse sesonkiyrittäjänä, että seitsemän viikon leikkaus huippusesongista on monelle yrittäälle todellinen kuolonisku.

– Sehän tarkoittaa aivan järkyttäviä menetyksiä. Täällä on paljon sellaisia ravintoloita ja pikkuliikkeitä, jotka ovat toiminnassa vasta ensimmäistä kautta. On oltu vasta muutama kuukausi auki ja vuokrat on kovia. Lappu tuli luukulle käytännössä heti. Ilman yhteiskunnan tukea kausi jäi varmasti myös viimeiseksi.

Maria haluaisi muistuttaa ihmisiä siitä, että Levi tai sen yrittäjät eivät ole epidemiaa aiheuttaneet. Virus on voinut tulla kylään kenen tahansa kautta.

– Me ei olla tätä virusta tai epidemiaa aiheutettu. Ei se ole täältä alkujaan liikkeelle lähtenyt. Me yritämme selvitä täällä samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Pysytään kotona ja pidetään huolta läheisistä.

– Lopetetaan syyllisten etsiminen ja keskitytään enemmänkin ennalta ehkäisevään toimintaan ja terveinä pysymiseen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja