Levillä on 15 000 ihmistä: "Varmasti Ihkun jonossa aika monelle tulee tartuntoja ja ne leviävät ympäri Suomea"

8:50
Video näyttää jonon ravintolan ovella Levillä – rinteissä ja mökeissä riitti uutenavuotena turisteja: "Enemmän kuin koskaan"

Lappi ja etenkin hiihtokeskukset ovat täyttyneet uutenavuotena lomailijoista. 

Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari arvioi MTV Uutisille, että Levillä on tällä hetkellä noin 15 000 ihmistä.

– Varauskanta on käytännössä täynnä. Selkeästi kotimaanmatkailu on nyt purkanut patoutunutta matkustustarvetta. Ulkoilu on täällä se, mitä tänne tullaan tekemään, Yrjötapio Kivisaari sanoo.

MTV Uutisten haastatteleman, Levillä lomailevan Rimman mielestä väkimäärä myös näkyy.

– Olemme olleet täällä joka vuosi, eikä koskaan aiemmin ole ollut näin paljon ihmisiä, hän arvioi.

Helsingistä Leville matkustanut Samuli näkee väkimäärän hieman toisin.

– Helsinkiläisellä mindsetillä (mielenlaadulla) kun on liikkeellä, niin täällä on tosi laajat välit joka suuntaan. Tuntuu turvalliselta, hän sanoo.

"Jonot olivat pitkät, eikä turvavälejä näkynyt"

Annika Karjalaisen mukaan monin paikoin turvaetäisyyksistä on pidetty hyvin huolta. Ravintoloiden jonoissa sen sijaan tilanne on ollut hänen mukaansa toinen.

– Juuri kävelimme Ihku-baarin ohi. Jonot olivat pitkät, eikä turvavälejä näkynyt. Mietittiin, että varmasti Ihkun jonossa aika monelle tulee tartuntoja ja ne leviävät ympäri Suomea. Aika paljon se on itsestäkin kiinni, että mihin menee, Karjalainen sanoo.

Visit Levin toimitusjohtajan mukaan ravintoloissa alkoholitarjoilu loppuu säännösten mukaisesti kello 22.

– Meillä on toivomus, että juhlittaisiin omissa seurueissa lomahuoneistoissa. Ilotulituksen paikkaa ei julkaistu. Jos ravintolaan lähtee, eikä toimi vastuullisesti, niin silloin voi laittaa oman ja muiden turvallisuuden vaaraan.

Aleksi Lappalaisen mukaan Levillä palveluiden tarjoajat ovat toimineet vastuullisemmin kuin matkailijat.

– Lippupisteellä on otettu hyvin huomioon turvallisuusasiat. Siellä jaettiin maskeja ja muuta. Mutta kun ihmisten pitäisi itse miettiä ja asiat ovat omalla vastuulla, niin sitten asiat eivät ole niin hyvin hoidettu.

"Eihän tässä mitään"

Visit Levin toimitusjohtajan mukaan Levillä on käytössä "toistakymmentä" erilaista turvallisuusohjetta, joilla pyritään pitämään korona kurissa.

– Tuhansia maskeja on jaettu asiakkaille ilmaiseksi. Vuokraamoissa on jonotusnumerot, ettei sisätiloihin muodostu ruuhkia. Illalla voi hakea vuokratut sukset. Varattuja ja vuokrattuja välineitä desinfioidaan aktiivisesti, Kivisaari luettelee.

Timo Kokko uskoo Levin olevan turvallinen.

– Eihän tässä mitään. Ihmiset menevät mökeilleen. Hiihtelevät ja laskettelevat. Kyllä se on hyvin pieni riski. Kotona voi saada tartunnan samalla tavalla kuin täällä, hän toteaa.

Hissijonoille monta syytä

Lapin hiihtokeskusten hiihtojonot ovat herättäneet keskustelua. Jonoille on Visit Levin Kivisaaren mukaan selkeä syy.

– Jonot johtuvat siitä, että tuolihisseihin, joihin normaalisti otetaan kuusi ihmistä, otetaan nyt vain saman seurueen jäseniä. Jonossa ollaan turvallisesti suksen mitan päässä toisista, hän kertoo.

Levillä lomaileva Risto Vainio esittää toisenlaisen näkemyksen.

– Toivoisi tietysti, että hissiyhtiöt olisivat hoitaneet asiat paremmin. Hissit ovat olleet rikki ja poissa käytöstä, Vainio harmittelee.

Myös Karjalainen toivoisi hissikäytäntöihin muutoksia. Hissit voisivat hänen mukaansa aueta aiemmin ja toisaalta sulkeutua myöhemmin.

– Kaikki rinteet ja hissit eivät ole auki. Ihmispaljoutta voisi levittää.

Korjattu 1.1.2021 18.19: Visit Levin toimitusjohtajan Yrjötapio Kivisaaren nimeksi oli kertaalleen kirjoitettu Yrjötapani.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja