Santapark pitää ovet kiinni koko talven, jopa 300 ihmistä vailla työtä – toimitusjohtaja lataa tylyä tekstiä: "Matkailualalla pudotuspelit – surkeaa on, aivan surkeaa!"

2:25
"Mitä jos annettaisiin terveiden matkustaa?" – Santaparkin toimitusjohtaja antaa tiukkaa kritiikkiä hallitukselle.

Santaparkin toimitusjohtaja latelee tiukkaa kritiikkiä Sanna Marinin johtaman hallituksen suuntaan. 

Pulassa ovat ihmisten lisäksi myös matkailualalla työskentelevät eläimet. Katso videolta, mitä kuuluu Harrinivan matkailuyrityksen rekikoirille. 

2:30

Rovaniemellä sijaitseva suosittu turistikohde, maan alle rakennettu ja Joulupukin kotiluolaksikin kutsuttu Santapark tiedotti syyskuun alussa pitävänsä ovensa suljettuna koko talvikauden 2020–2021.

Santaparkin toimitusjohtaja Ilkka Länkinen kertoo nyt MTV Uutisille, että jopa 300 ihmistä on ilman työpaikkaa talvikauden ajan.

– Liikevaihtomme romahtaa useilla miljoonilla euroilla. Viime vuonna maksoimme palkkaa talvikaudelta noin 400 ihmiselle, mutta tänä talvikautena se jää noin sataan, Länkinen sanoo.

– Suuri osa näistä kolmestasadasta on sesonkityöläisiä, mutta vaikutukset kertaantuvat esimerkiksi yhteistyökumppaneihimme: kelkkasafareihin, porotiloihin – joka paikkaan, minne olemme asiakkaitamme vieneet.

Lapin kuntien, korkeakoulujen sekä Lapin Yrittäjien omistaman alueellisen markkinointi- ja viestintätalo House of Laplandin mukaan matkailuala työllisti vuonna 2019 Lapissa sesonkityövoima mukaan lukien jopa 8 000 ihmistä.

Käynnissä "matkailualan pudotuspelit"

Ilkka Länkisen mukaan nyt ovat menossa matkailualan pudotuspelit.

– Me isommat toimijat, joilla niin sanotusti perse kestää merivettä, teemme tappiota tämän talven. Jos käytetään meritermiä, teemme turskaa tämän talven ja keväällä katsotaan, miten paljon turskaa tuli tehtyä, Länkinen kuvailee.

– Sitten katsomme kuinka pitkälle kassa ja rahoitus riittävät. Surkeaa on. Aivan surkeaa, Länkinen manaa.

Ajat eivät ole poikkeuksellisia pelkästään Lapin matkailussa. Toimitusjohtaja Länkinen antaa tästä huolimatta sanan säilän laulaa Sanna Marinin hallituksen suuntaan.

– Tämä sekava tätiviestintä hallituksen suunnalta… meille asiakkaat lähettävät Suomen mediasta käännettyjä klippejä ja kyselevät, että "mutta kun teidän ministeri sanoo sitä ja tätä", "kansliapäällikkö sanoo näin ja näin" ja "valtioneuvoston sivuilla lukee näin ja näin".

– Ei siinä voi kuin pyydellä anteeksi valtioneuvoston puolesta. Että valitettavasti nämä meidän ministerit ovat nyt tällaisia, Länkinen sanoo.

Kaksi lentoa peruttu Espanjasta

Santaparkin toimitusjohtaja kertoo, että viimeksi tänään perjantaina peruttiin kaksi tilauslentoa Espanjasta. Peruutusten myötä Santaparkiin jää saapumatta 300 turistia.

– Sellainen 13 000–14 000 euroa tuli suoraan takkiin, plus mitä kaikkia elämyksiä ja matkamuistoja he olisivat ostaneet. Kymmenistätuhansista euroista puhutaan, Länkinen luettelee.

Länkinen toivoo, että päätöksissä ja linjauksissa käytettäisiin maalaisjärkeä.

– Mitä jos lähdettäisiin siitä, että sairaat ihmiset eivät matkusta, ja siitä, että heillä on covid19-testi tehtynä ennen matkaa. Ja sitten, jos ihmiselle tulee oireita, mentäisiin täällä testiin, Länkinen sanoo.

– Väitän, että yksi kolmasosa Lapin matkailualan yrityksistä keikahtaa tai lopettaa tämän takia. Katsotaan sitten maaliskuun jälkeen, olinko väärässä, Länkinen tuskailee. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja