K-kauppa Levillä joutui karanteeniin elintärkeän sesongin kynnyksellä – kriisi vältettiin täpärästi: "Kauppa on minulle kuin kolmas lapsi"

3:49
Etelän hiihtolomalaisten pelätään olevan viruslinko, joka levittää koronaa ja sen muuntuneita muotoja pohjoiseen.

K-Market LevinPoro asetettiin karanteeniin henkilökunnan jäsenellä ilmenneen koronatartunnan takia viime lauantaina. Kaupan jatkon kannalta kahden viikon karanteeni yhden tärkeimmän sesongin eli talviloman kynnyksellä ja sen aikana voisi pahimmillaan olla kaupan kannalta kohtalokas.

Lapin yhteishenki näytti kuitenkin parhaat puolensa ja kauppa voi ainakin hetkellisesti huokaista helpotuksesta ja palvella päivittäistavarakaupan palveluiden tarpeessa olevia lomalaisia.

LevinPoron kauppiaana reilut kaksi vuotta toimineen Birgitta Mahlbergin mukaan kaikki on tapahtunut niin nopeasti, ettei tuntemuksia oikein vielä osaa sanallistaa tai edes hallita.

Vielä lauantaina ajatukset liikkuivat synkissä vesissä. Yhdellä työntekijällä todettu koronatartunta pakottaisi kaupan kahden viikon karanteeniin ja se koskisi koko työyhteisöä. Tartunnan saanut työntekijä oli lähes oireeton, mutta altistuminen oli silti tosiasia. Kauppiaan tunnetilat risteilivät epätodellisen ja epätoivoisen välillä.

– Tieto karanteenista oli niin lamauttava ja pysäyttävä, ettei sitä pysty edes sanoin kuvailemaan. Olen kahden lapsen yksinhuoltajaäiti ja kauppa on minulle kuin kolmas lapsi.

Mahlberg on haastatteluhetkellä matkalla koronatestaukseen – nyt toistamiseen. Yrittäjän epätoivon tunne puskee läpi kohisevan hands-free -puhelun.

– Ei minulla oikein pysy vieläkään tunteet hallinnassa siitä, että mille se tuntuu. Se on ihan kauhea paikka. Päällimmäisenä ajattelen, että nyt teen konkurssin, enkä tule selviämään tästä ikinä, Mahlberg summasi karanteenitiedon jälkeisiä tunnelmiaan.

Sisukas kauppias kuitenkin pakotti itsensä toimimaan. Tuleen ei saisi jäädä makaamaan ja tilanteesta pitäisi selvitä askel kerrallaan. Karanteenissakin kaupan asiat pitää hoitaa, eikä levolle juurikaan ole aikaa.

– Välillä vaan kokosin itseni ja toimin kuin robotti, että eihän tuossa voi alkaa lepäilemään. Eilen aloitin ihan normaalisti työpäivän aamukuudelta, kuten joka ikinen arkiaamu. Työt lopetin vasta puolikahdelta yöllä.

Korvaavaa henkilökuntaa löytyi ympäri Lappia

Mahlbergin ahkeran puurtamisen ja muiden K-ryhmäläisten kontaktoinnin ansiosta kauppaan löytyi korvaava henkilökunta vain muutamassa tunnissa. Myös alueen muut yrittäjät ovat tukeneet hädän keskellä.

– Löysimme ympäri Lappia sijaistavaa henkilökuntaa, joka ei ole altistunut koronavirukselle, muun muassa Ivalosta ja Nuorgamista. Heidän majoituksensa hoidetaan meidän karanteenimme ajan yhteistyössä Päivikki Palosaaren kanssa hotelli Hullussa Porossa, Mahlberg kiittelee.

LevinPoro-kauppa saadaan Mahlbergin mukaan avattua keskiviikkona aamuyhdeksältä. Pakettipaveluita on jälleen tarjolla vasta 7. maaliskuuta, mutta muutoin kauppa palvelee täydellä teholla.

Vaikka hankala tilanne on kääntynyt parempaan päin, joutuu kauppias edelleen sulattelemaan kriisitilannetta.

– Tämä on vieläkin luja paikka ja pääkopassa on paljon työstettävää, että pystyn antamaan kauppani ventovieraiden käsiin. Mutta pääasia on, että saadaan kauppa auki, Mahlberg toteaa helpottuneena.

Mahlberg kiittelee paikallisyhteisön henkeä, jonka ansiosta kauppa saadaan jälleen auki vain lyhyehkön kiinniolon jälkeen.

– Ihan mieletöntä! Kun meillä lähti K-ryhmän sisäinen tiedote kaupan sulkemisesta ja avunpyynnöstä, niin muutama tunti ja mieletön määrä puhelinsoittoja. Nyt minulla on viisi henkilöä tulossa pitämään kauppaani auki, Mahlberg kiittelee.

Raskas koronavuosi

Kaikkiaan koronapandemian värittämää aikaa kauppias kuvailee raskaaksi. Positiivinen tartuntatulos ja sitä kautta toiminnan seisahtumisen pelko leijuu päivittäisen toiminnan taustalla.

– Tosi raskasta. Tätä tilannetta on pelännyt koko ajan. Väsymyksen huomaa itsessä ja myös henkilökunnassa koronan suhteen.

– Joutuu kuitenkin vähän koko ajan muistuttelemaan, jos aletaan lipsumaan. Joutuu vähän palauttelemaan mieleen, ettei tauoille mennä kuin yksin, sekä maskit ja käsien puhtaus. Sellaista jatkuvaa ohjeiden antamista. On tämä ollut todella raskas vuosi kaikkiaan.

Suomi on Mahlbergin mielestä hoitanut koronatilanteen kokonaisuudessaan hienosti. Rokotusjärjestykseen kauppias toivoo kuitenkin muutosta tai toisenlaista näkökulmaa.

– Olen todella pettynyt siihen valintaan, että meitä työikäisiä ei vieläkään rokoteta. Meillä on kuitenkin hirveä tarve liikkua, käydä töissä ja päästä siihen normaaliin elämään kiinni. Niin miksi meitä työikäisiä, jotka kannattelemme tätä yhteiskuntaa, niin ei rokoteta, Mahlberg kummeksuu.

”Toivon, että matkustetaan vain terveenä”

Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten takia Lapissa ei olla pitkään aikaan nähty ulkomaisia turisteja. Kotimaiset matkailijat janoavat kuitenkin lomakokemuksia ja talvilomalaisten pelätään jopa kriisiyttävän Lapin terveydenhuollon, jos talviriehan huuma aiheuttaa leväperäisen suhtautumisen vallitseviin koronaohjeisiin.

LevinPoron asiakkaat käyttäytyvät Mahlbergin mukaan pääasiallisesti hyvin ja yleisten ohjeiden mukaisesti asioidessaan kaupassa. Kauppa panostaa siihen, että asiakkaat saavat desinfioitua kätensä ja ostoskorit- sekä kärryt. Kaupassa myös muistutetaan kasvomaskin käyttämisestä siellä asioidessa.

– Arvioni mukaan paikallisista asiakkaista noin 80 prosenttia käyttää maskia. Nyt kun talvilomalaisia on saapunut tänne torstaista alkaen, niin maskia käyttääkin enää noin puolet asiakkaista. Selvästi on etelän ihmisillä, joilla maskinkäyttösuositukset ovat olleet pidempään, niin on jo väsymistä. Sen kyllä huomasi, että maskinkäyttöaste väheni selvästi asiakkaiden keskuudessa, Mahlberg kertoo.

– Itsekin kaipaan sitä, että pääsisi jo matkustamaan tai käymään ravintolassa. Mutta toivon, että asiakkaat jaksaisivat vielä esimerkiksi käyttää maskia ja tietenkin matkustaa vain terveenä, Mahlberg päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja