Pähkinän siitepölyä on jo kulkeutunut Suomeen – pähkinäallergikoille povataan hankalaa siitepölykautta

2:01
Video: Näin apteekkari neuvoo allergiasta kärsiviä.

Pähkinäpensaan ja lepän kukinta on alkanut etelämpänä Euroopassa ja viikonloppuna Lounais-Suomeen on jo kulkeutunut pähkinän siitepölyä, kertoo Turun yliopisto tiedotteessaan.

Sopivien eteläisten ilmavirtausten mukana sekä pähkinän että lepän kaukokulkeumat ovat jatkossakin mahdollisia.

Niin kauan kuin talvikelejä piisaa, pähkinäpensas ja leppä eivät vielä Suomessa kuki, mutta allergikoilla saattaa olla piinallinen kevät edessään.

– Maan lounaisosissa pähkinäpensaissa on kuitenkin paikoin havaittu runsaasti norkkoja, mikä voi enteillä pähkinäallergikoille hankalaa siitepölykautta, projektitutkija Sanna Pätsi kertoo.

Tiedotteessa muistutetaan myös, että kaikki hengitystieoireet eivät liity Covid-19-tautiin – allergiakin aiheuttaa tukkoista nenää, yskää ja aivastelua.

– Hengitystieoireiden ilmetessä on silti syytä hakeutua koronatestiin. 

Viime vuonna lämpimän talven johdosta ensimmäiset kukkivat pähkinäpensaat havaittiin Suomessa poikkeuksellisesti jo tammikuussa. 

Euroopassa ensimmäiset kukkivat pähkinäpensaat havaittiin tänäkin talvena jo joulukuussa Alankomaissa. Yksittäisistä pensaista ei kuitenkaan irtoa niin paljoa siitepölyä, että sitä olisi tullut kaukokulkeumana Suomeen saakka.

– Nyt kun kukinta Euroopassa on kunnolla käynnistynyt, kaukokulkeumiakin voi alkaa tulla, Pätsi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja