Mainos

Paasilinna vaihtoi kustantajaa

Menestyskirjailija Arto Paasilinna sekoitti kirja-alaa vaihtamalla kustantajaa -päiväksi.

Kirjailija Arto Paasilinna hämmensi tänään kustannuspiirejä vaihtamalla yhden kirjan ajaksi kustantajaa. Paasilinna on WSOYn menestyskirjailija, mutta hänen elämäkertansa Lentojätkä julkistettiin Otavalla. 25:lle kielelle käännetyn itsetuntoisen bestselleristin on helppo näyttää esimerkkiä ja Arto Paasilinna antoikin tänään palautetta paitsi kustantajille -myös kirjallisuuskriitikoille.

Menestyneimmät kirjailijamme, Laila Hietamies ja Arto Paasilinna, olivat tänään molemmat otavalaisia. WSOYn johto oli kutsuvieraina, kun taloon 25 bestselleriä kirjoittanut Paasilinna julkaisi elämäkertansa pahimmalla kilpailijalla.

-Minusta kirjailijoiden pitäisi muutoinkin, muittenkin kuin minun, tehdä kustantajalle selväksi, mistä se kustannustoiminta alunpitäen lähtee. Mutta ei minulla mitään hyppyyttämisen tarkotusta ollut, ja jos oli, niin en minä sitä tässä tulisi myöntämään missään nimessä, mutta kyllä semmonen tuuletuksen tarve oli, Paasilinna sanoi.

Paasilinnalla on varaa kilpailuttaa kustantajia, sillä jokaista teosta myydään yli satatuhatta kappaletta ja suuri osa puolen miljoonan euron vuosituloista tulee käännöksistä.

-Niinpä siinä melkoiset ripaskat tanssittiin. No, yhtä kaikki minä olen palannut -monien neuvottelujen jälkeen- WSOY:n kirjailijaksi. Ainakin seuraava kirja julkaistaan siellä, koska minä olen saanut siitä jo etumaksun, Paasilinna jatkoi.

Paasilinna halusi näpäyttää Sanoma-WSOYtä, koska ei pitänyt konserniin kuuluvan Helsingin Sanomien viime syksyn kirjoittelusta.

-Mutta kun minä nyt satun olemaan Sanoma-WSOYn kirjailija, niin varmuuden vuoksi tölväistään, ettei sanottaisi, että on ajateltu hänen olevan Sanoma-WSOYn kirjailija. Tässä on myös se ongelma, mutta se on pieni ongelma. Yleisempi ongelma on, että kriitikoita ei saa kritisoida. Eikähän se ole tästä maailmasta. Jopa jumalia voidaan arvostella, mutta tuskin kriitikoita. Sehän on häpeällistä, jos tällainen ajattelu saa jatkua vuosikymmeniä. Näinhän on ollut vuosikymmeniä.

Eino Leinon kirjoittaman elämäkerran sisältö jäi tänään sivuasiaksi. Teoksessa on kosolti uhoa ja ylisanoja, vähän tietoa teoksista, mutta sitäkin enemmän kiintoisaa kurkistelua Paasilinna-faneille.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 4.4.02)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.