Mainos

Pääministeri puheessaan: EU:n sisäistä yhteistyötä tiivistettävä

Suurlähettiläspäivillä puhunut pääministeri Alexander Stubb pitää tärkeänä tiivistää EU:n yhteistyötä entisestään.

– Aiemmin EU:ssa mentiin talous edellä ja politiikka perässä. Ukrainan kriisin myötä tulisi olla entistä tiivimpää toimintaa EU:n sisällä.

– Lissabonin sopimus antaa siihen mahdollisuuden, mutta akuutit kriisit ovat puskeneet sitä entisestään eteenpäin, Stubb sanoo.

Pääministeri korosti puheessaan, että lähtökohtana Ukrainan kriisin kohdalla on se, että Venäjä on toiminut väärin rikkomalla kansainvälistä oikeutta. 

– Siihen oli pakko reagoida. Emme voi tinkiä alueellisesta koskemattomuudesta. 

Stubb muistuttaa, että EU:n voima on kaupassa ja taloudessa. Siihen nojaten pääministeri pitää Venäjää vastaan asetettuja talouspakotteita oikeana toimena.

– Se on pehmeä voima, EU:n ainoa instrumentti. Emme käytä sotilaallista voimaa, vaan taloudellista. Pakotteet eivät hyödytä ketään, mutta tässä tilanteessa ne ovat pakollisia.

Stubb korosti puheessaan, että kyse ei ole kauppasodasta.

– Venäjä on toiminut väärin ja EU on reagoinut, ei se ole kauppasotaa. Olemme keskustelleet pakotteista suomalaisten instituutioiden ja yritysten kanssa ja toistaiseksi saimme hyvän lopputuloksen aikaan.

Huomenna alkavaan budjettiriiheen saadaan arvio siitä, kuinka paljon pakotteilla on ollut vaikutusta Suomen talouteen. 

– Se on selvää, että Venäjän talous vaikuttaa meihin ja maan talouden yleistrendi on huolestuttavaa. Kun Venäjän talous laskee 30 prosenttia, se vaikuttaa meidän bruttokansantuotteeseen 0,5 prosenttia. Emme kuitenkaan voi syyttää ulkopuolisia meidän talousjamasta.

Stubbin mukaan diplomatia ja pakotteet kulkevat käsi kädessä.

– Emme voi irtaantua EU:n linjasta Ukrainan kriisin ratkaisussa, olemme kaikki yhteisessä linjassa. Yhteistä toimintaa on kuitenkin vahvistettava, koska suuret maat ottivat kriisin ratkaisussa johtoroolin.

– Tasavallan presidentin matka Venäjän ja Ukrainan presidenttien kanssa neuvottelemaan oli kesän parhaita uutisia. Presidentti Niinistön vaikutus kokonaistilanteeseen oli erittäin myönteinen ja meillä on nyt paljon tavoitteita löytää kriisiin oikea ratkaisu, Stubb kertoo.

Pääministeri Alexander Stubb kuitenkin korostaa, ettei muuta maailmaaole syytä unohtaa, vaikka Ukrainan kriisi onkin tällä hetkellä monella päällimmäisenä mielessä.

– Katseemme täytyy olla myös Yhdysvalloissa, Kiinassa ja muualla Aasiassa; Afrikassa, Lähi-idässä ja Latinalaisessa Amerikassa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.