Pääministeri Orpo sisäministeri Rantasen väestönvaihtokirjoituksista: "Yksittäinen sana ei voi riittää"

Pääministeri Orpo sisäministeri Rantasen väestönvaihtokirjoituksista: "Yksittäinen sana ei voi riittää, täytyy katsoa konteksti" 1:29
Pääministeri Orpo sisäministeri Rantasen väestönvaihtokirjoituksista: "Yksittäinen sana ei voi riittää, täytyy katsoa konteksti"

Pääministeri Petteri Orpolta (kok.) kysyttiin tiistaisessa mediatilaisuudessa mielipidettä siitä, että sisäministeri Mari Rantanen (ps.) on käyttänyt viestipalvelu Twitterissä tunnistetta #väestönvaihto. Väestönvaihto on äärioikeistolainen salaliittoteoria.

Rantanen on viitannut aiemmin väestönvaihtoon jakaessaan tekstejä väestörakenteesta. Sisäministeriö pitää salaliittoteoriaa väestönvaihdosta yhtenä äärioikeiston perusteluista väkivallalle.

Orpon mukaan hän on puhunut asiasta lyhyesti Rantasen kanssa.

– Hän on mielestäni hyvällä tavalla avannut ajatteluaan. Hänellä ei ole mitään tekemistä terrorismin tai äärioikeistolaisuuden kanssa, Orpo sanoo.

Orpo: "Yksittäinen sana ei voi riittää"

Orpolta kysyttiin, ovatko väestönvaihtopuheet liikaa hallitukselle. Pääministerin mukaan on mahdotonta sanoa yksiselitteisesti, missä raja menee.

– Jos puhutaan muuttoliikkeestä, täytyy todella tarkkaan perehtyä ministereiden ja poliitikkojen puhumiseen ja kontekstiin ennen kuin voi tehdä mitään tuomioita. Yksittäinen sana ei voi riittää, täytyy katsoa konteksti, Orpo sanoo.

Sisäministeri Rantanen ja oikeusministeri Leena Meri (ps.) kertoivat sunnuntaina Twitterissä, etteivät usko väestönvaihtoteoriaan.

Rantanen ja Meri eivät kuitenkaan halunneet kertoa, miksi ovat viittailleet väestönvaihtoon.

– Sanotaan nyt vielä selvyyden vuoksi: en usko salaliittoihin. En usko myöskään väestönvaihtoteoriaan. Uskon numeroihin ja tilastoihin, Rantanen sanoi. 

Rantanen on viimeksi maaliskuussa käyttänyt Twitterissä väestönvaihtoa aihetunnisteena, kun hän on jakanut Espoon väestöjakaumaan liittyvän tviitin.

Lue myös:

    Uusimmat