Pääministeri Orpo Kiovassa – Zelenskyi: Suomi "vetovastuuseen" rauhanmallin rakentamisesta

Petteri Orpo yllätysvierailulla Kiovassa 8:55
Mitä Orpon Kiovan-vierailusta tiedetään? Katso suora lähetys.

Pääministeri Petteri Orpo vierailee parhaillaan Kiovassa tapaamassa presidentti Volodymyr Zelenskyia. Orpo ja Zelenskyi tapasivat jo aamupäivällä Kiovassa, mutta tieto vierailusta annettiin julkaistavaksi turvallisuussyistä vasta varsinaisen tapaamisen jälkeen, kello 13 Suomen aikaa. 

Orpo ja Zelenskyi keskustelivat erityisesti Suomen tuesta Ukrainalle. Zelenskyin mukaan Suomi on ottamassa "vetovastuuta" rauhanmallin rakentamisesta. Suomi on Zelenskyin mukaan Ukrainan vahva tukija niin EU-alueella kuin Natossakin.

 

MTV Uutiset seuraa Orpon vierailua kaikilla alustoillaan ja toimittaja Niko Nurminen on paikan päällä Ukrainassa.

 

MTV Uutiset Livessä Orpon Kiovan vierailun sisällön antia arvio Maailma & kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Myöhemmin keskiviikkona lehdistötilaisuutensa jälkeen Orpo on osallistumassa myös Krimi-huippukokoukseen, joka järjestetään osittain Kiovasta käsin ja osittain etäkokouksena. 

Kokouksessa on tarkoitus puida Venäjän valtaaman Krimin ja sen asukkaiden tulevaisuutta ja turvallisuustilannetta Ukrainan näkökulmasta. Mukana kokouksessa on Naton varapääsihteeri Mircea Geoana.

Myös presidentti Sauli Niinistö sekä edellinen pääministeri Sanna Marin ovat aiemmin vierailleet Kiovassa. Orpon vierailu Ukrainassa on Suomen valtiojohdon ensimmäinen vierailu Ukrainassa sen jälkeen, kun Suomesta tuli virallisesti sotilasliitto Naton täysjäsen 4. huhtikuuta.

Orpo on Ukrainan-vierailullaan käynyt myös Irpinissa, jonne on suomalaisvoimin toteutettu rivitalomoduuleita väliaikaisasunnoiksi sotaa paenneille ukrainalaisille. Talot kuljetettiin valmiina moduuleina Irpiniin osana Suomen Ukrainalle toimittamaa humanitääristä apua.

Zelenskyi: Olemme kiinnostuneita Pasi-panssariajoneuvojen tuotannosta

Zelenskyi kertoi tiedotustilaisuudessaan, että hän olisi erittäin kiinnostunut puolustustarvikeyhteistyöstä Suomen kanssa. 

Käytännössä hän viittasi Pasi- eli Panssari-Sisu-panssariajoneuvoihin, joita Zelenskyi toivoo Ukrainan voivan tulevaisuudessa valmistaa Ukrainan maaperällä suomalaisten piirustusten ja ohjeistuksen mukaisesti. 

Pasi on suomalainen kuljetuspanssariajoneuvo, joka soveltuu monenlaisiksi erikois- ja järjestelmäalustoiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat