Pääministeri Marin kommentoi suojavarustekohua, joka sai presidentti Niinistönkin ärähtämään – miten Kiinasta tuotujen fiaskomaskien käy?

5:28
Hus ehdottaa lisärajoituksia Uudellemaalle – tätä se tarkottaisi käytännössä

Viime päivien yksi kuumimmista puheenaiheista on ollut Suomen suojavarusteiden riittävyys koronaviruskriisin keskellä. Pääministerin mukaan valitettavaan tilanteeseen ei ole yritetty etsiä syyllistä.

Suojavarusteista on käyty viime aikoina pakoittain jopa kiivasta keskustelua. Esimerkiksi kuuden suurimman kaupungin johtajat sanoivat tiistaina tilanteen olevan suojavarusteiden osalta jo kriittinen. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kuvaili tilannetta MTV Uutisille "huutavaksi pulaksi".

Pääministeri Sanna Marin(sd.) sivalsi eilen suomalaisia kuntia Facebook-kirjoituksessaan sanomalla, että kaikki kunnat eivät ole varautuneet koronavirusepidemiaan asianmukaisesti. 

– Nyt pitää yhdistää voimat ja lopettaa keskinäinen syyllistäminen, Niinistö muotoili tiedotteessa.

Marinin mielestä kyse ei ole kinastelusta

Sanna Marin ei kuitenkaan näe, että kyse olisi ollut sellaisesta taisteluasetelmasta, jossa kunnat syyttävät valtiota, ja hallitus puolestaan kuntia. 

– Minä en näe nyt niin, että tässä syyteltäisiin suuntaan tai toiseen. Olen itse todennut sen, mihin pandemiasuunnitelmamme edellyttää, eli kaikilla toimijoilla – niin sairaanhoitopiireillä, kunnilla kuin yksityiselläkin puolella – olemassa varastot 3–6 kuukaudeksi. 

– Nyt kaikilta osin näitä varastoja ei ole ollut, ja sen vuoksi hallitus sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat tehneet päätöksiä jo aiemmin tarvikkeiden lisähankinnoista. Olemme myös tehneet kovasti töitä sen eteen, että kotimainen tuotanto saadaan käynnistettyä, sillä maailmalta suojaimien saaminen on tällä hetkellä kiven takana, Marin perustelee aiempaa Facebook-sivallustaan.

Mitä Kiinasta tuoduille fiaskosuojille tapahtuu?

Suomeen saapui tiistaina Kiinasta lentokone, jossa oli 230 000 hengityssuojainta ja 2 miljoonaa kirurgimaskia. Suomalaiset joutuivat kuitenkin karvaasti pettymään, sillä Kiinasta tilatut suojaimet eivät olleetkaan sitä, mitä piti, sillä ne eivät sovellu sairaalakäyttöön. Maskifiasko huomioitiin aina ulkomailla asti The Guardian -uutissivuston koronavirukseen liittyvässä seuranta-artikkelissa. 

Marin kuitenkin painottaa, että vaikkei Kiinasta tilatut tuotteet vastanneet odotuksia, ne eivät silti ole täysin käyttökelvottomia. 

– Niitä voidaan hyvin käyttää sosiaalipuolella, esimerkiksi vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa. Ne eivät ole riittävän hyviä esimerkiksi tehohoidon käyttöön: Siellä suojan on lähes 100-prosenttisesti suojattava läpäisyltä, Marin toteaa.

Lue myös nämä artikkelit: 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja