Tässäkö apu suojavarustekriisiin? Puolustusvoimat selvittää, voiko kertakäyttöisiä hengityssuojaimia puhdistaa

8:43
Koronavirus leviää hoivakodeissa – ay-johtaja: Hoitajia ei voi syyttää, suojavarusteet eivät riitä

Puolustusvoimat paljastaa tiedotteessaan, että sen johtamassa hankkeessa tutkitaan mahdollisuutta massiiviseen hengityssuojainten puhdistamiseen. 

Puolustusvoimien tutkimuslaitos (PVTUTKL) ja Teknologian Tutkimuskeskus (VTT) ovat yhdessä kehittäneet vetyperoksidikaasuun pohjautuvan puhdistusmenetelmän, joka on osoittautunut toimivaksi suojavarusteiden – kuten hengityssuojainten – puhdistamisessa.

Puolustusvoimat aikoo kerätä käytettyjä kertakäyttösuojaimia sairaanhoidon organisaatioista testatakseen menetelmän toimivuuden sekä varmistaakseen suojavarusteiden turvalliseen uudelleenkäyttöön liittyvät asiat.

Laitteistolla voidaan puhdistaa jopa 75 000 suojainta vuorokaudessa

Merikonttiratkaisuun perustuva pilottilaitteisto on valmis huhtikuun aikana. Tämänhetkisten arvioiden mukaan laitteistolla voidaan puhdistaa jopa 75 000 kertakäyttöistä hengityssuojaa vuorokaudessa. Pilottilaitteisto voidaan myös monistaa kapasiteetin lisäämiseksi. 

Hankkeessa ovat mukana myös muun muassa LAB-ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT. Viranomaistahoista mukana ovat Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL), Työterveyslaitos (TTL) sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja