Mainos

Pääministeri Erdogan ei aio perääntyä

Istanbulissa Taksimin aukiolla siivottiin tänään sunnuntaina edellisillan mielenosoitusten jälkiä. Hallituksen eroamista vaativat iskulauseet koristivat palaneiden autojen kylkiä, kun tuhannet ihmiset kerääntyivät iltapäivällä aukiolle.

Poliisi turvautui uutistoimisto AFP:n mukaan illalla jälleen kyynelkaasuun, kun mielenosoittajat pyrkivät pääministeri Recep Tayyip Erdoganin toimistolle. Muutoin mielenosoitukset sujuivat pääosin rauhallisesti.

Pääministeri Erdogan ei tänään aikonut antaa periksi kolmatta päivää kokoontuville mielenosoittajille. Hän sanoi televisiohaastattelussa ajavansa läpi Taksimin alueen muutokset aikaisempien suunnitelmien mukaisesti. Puiston tilalle on suunniteltu muun muassa uutta moskeijaa.

Erdogan syytti oppositiossa olevaa Republikaanista kansanpuoluetta CHP:a mielenosoitusten lietsomisesta.

– Varmaa on se, että en pyydä tähän [moskeijan rakentamiseen] lupaa CHP-puolueelta tai muutamilta ryöstelijöiltä, Erdogan sanoi viitaten mielenosoittajiin.

Kriitikoiden mukaan Erdoganin valtakautena Turkista on tullut jakautuneempi kuin koskaan aikaisemmin. Hallituksen vastustajat ovat esittäneet avoimesti pelkonsa, että Turkki olisi kallistumassa konservatiiviseen islamiin päin.

Poliisi käytti kyynelkaasua Ankarassa

Tänään mielenosoituksia on järjestetty eri puolilla maata, mutta ne sujuivat huomattavasti rauhallisemmin kuin edellisinä päivinä. Taksimin aukiolla tunnelma oli ennemminkin iloinen ihmisten tanssiessa ja laulaessa iskulauseita. Paikalla oli vain vähän poliiseja.

Turkin pääkaupungissa Ankarassa poliisi turvautui kyynelkaasuun ja vesitykkeihin hajottaakseen mielenosoituksen. Tapahtumat saivat alkunsa, kun tuhat mielenosoittajaa pyrki pääministeri Erdoganin Ankaran-toimistolle.

Viikonlopun mielenosoituksissa on Turkin sisäministerin Muammer Gulerin mukaan pidätetty 1700 ihmistä. Sunnuntaina suurin osa pidätetyistä oli jo vapautettu kuulusteluiden jälkeen.

Mielenosoitukset levisivät viikonloppuna lähes 70 kaupunkiin. Protestit alkoivat perjantaina Istanbulissa poliisin puututtua kovaotteisesti rauhalliseen mielenosoitukseen, jossa vastustettiin keskeisessä paikalla olevan puiston tuhoamista.

Turkin sisäministerin mukaan yhteenotoissa on loukkaantunut 79 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan loukkaantuneita saattaa kuitenkin olla yli tuhat. Lisäksi Amnesty kertoi kahden kuolleen.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.