Pääkaupunkiseudun johtajilta tiukkaa kritiikkiä hallituksen esitykselle matkailusta: "STM ei ole ottanut todellisuutta huomioon"

Vantaan kaupunginjohtajalta tiukkaa kritiikkiä hallituksen esitykselle matkailusta –"Sitoo mahdottomalla tavalla terveydenhuollon henkilöstöä" 3:33
Vantaan kaupunginjohtajalta tiukkaa kritiikkiä hallituksen esitykselle.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ottavat kantaa hallituksen suunnitelmiin matkailun avaamisesta.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen esitti kaupunkien yhteisen näkemyksen tämänpäiväisessä koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.

Matkustaminen ja sen rajoitukset ovat tällä hetkellä hallituksen pöydällä, ja sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut esityksen terveysturvallisuudesta Suomen rajoilla.

– Terveysturvallisuuden varmistaminen rajoilla on tärkeää, mutta lentoliikenteen ja matkustuksen elpymistä ei pidä kohtuuttomasti vaikeuttaa, Viljanen sanoo.

Hallituksen esityksen mukaan Suomeen saapuvalla matkailijalla pitäisi olla luotettava todistus sairastetusta koronasta, todistus koronarokotussarjasta tai negatiivinen koronatestitulos. 

Jos henkilöllä ei olisi esittää koronatestitodistusta, hänen pitäisi käydä testissä Suomeen saavuttuaan. Lisäksi henkilöiden, joilla ei olisi rokotustodistusta tai todistusta sairastetusta taudista, pitäisi käydä toisessa testissä 3–5 vuorokautta maahantulon jälkeen. Testien välillä ihmisen suositellaan olevan omaehtoisessa karanteenissa.

"Suomi kulkee vastavirtaan"

Viljasen mukaan rokotukset etenevät ja viimeistään syksyllä ollaan tilanteessa, jossa suurin osa väestöstä on rokotettu. Hänen mukaansa Suomen avautuminen matkailulle on kuitenkin menossa väärään suuntaan.

– Olemme tilanteessa, jossa Euroopan maat elvyttävät matkustusta, mutta samaan aikaan Suomi on päinvastaisesti kiristämässä maahantulon ehtoja.

Sosiaali- ja terveysministeriön ehdottama hallituksen esitysluonnos hankaloittaa matkustuksen elpymistä, Viljanen uskoo.

– Hallituksen esityksessä matkustuksesta on tehty liian vaikeaa, siis vaikeampaa kuin nykyisin. Siksi Suomi ei avautuisi Euroopan tahdissa ja esitys on matkailulle vahingollinen. Matkailu työllistää Suomessa 140 000 ihmistä ja on monille alueille, kuten pääkaupunkiseudulle ja Lapille, aivan elintärkeää.

"Todellisuus unohdettu"

Esimerkkinä Viljanen nostaa hallituksen lakiluonnoksesta esiin negatiivisen testituloksen osoittavan todistuksen, joka pitäisi esittää ennen Suomeen saapumista.

Tämänhetkisessä ehdotuksessa negatiivisen koronatodistuksen tarkastuksen lentokentällä tai satamassa tulisi tehdä sairaanhoitopiirin tai tartuntatautiviranomaisen palveluksessa oleva henkilö, Viljanen sanoo.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut esityksen ilman alan asiantuntijoiden kuulemista ja ilman yhteistyötä heidän kanssaan. Ehdotuksesta näkyy, ettei lentoliikenteen ja satamien todellisuutta ole otettu huomioon, Viljanen toteaa ja viittaa tarkastusrumbaan.

– Se sitoisi kohtuuttomasti tai jopa mahdottomalla tavalla terveydenhuollon henkilöstöä.

Lue myös:

    Uusimmat