Eturivin asiantuntijat vastasivat: Jääkö koronarokotuksesta jotain elimistöön? Kuinka moni rokotteen saaneista sairastunut?

Kuinka moni rokotteen saanut on sairastunut koronaan? – THL:n Hanna Nohynek vastasi rokotekysymyksiin 2:52
Kansalaiset pääsevät esittämään koronakysymyksiä THL:lle – näin THL vastaa!

MTV uutiset on seurannut tänään useita tiedotustilaisuuksia, joissa on kerrottu ajantasaista koronavirustietoa eri näkökulmista. Tässä artikkelissa on seurantakooste päivällä järjestetyistä tilaisuuksista ja asiantuntijoiden vastauksia askarruttaviin kysymyksiin.


Päivällä pidetyt tiedotustilaisuudet:

  • Kello 17.30: THL järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden koronarokotuksista. Verkossa järjestettävässä tilaisuudessa asiantuntijat vastaavat yleisön ennakkoon lähettämiin kysymyksiin. 
  • Kello 15.00: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoo alueen ajankohtaisesta koronavirustilanteesta ja linjauksistaan liittyen voimassa oleviin rajoituksiin ja suosituksiin.
  • Kello 13.00: HUS järjestää tiedotustilaisuuden ajankohtaisesta koronavirustilanteesta. Tilaisuudessa on luvassa tietoa myös koronaviruksen pitkäaikaisoireista ja HUS:iin perusteilla olevasta koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikasta.
  • Kello 9.30: THL:n ja STM:n tiedotustilaisuus koronavirustilanteesta Suomessa

Kello 17.30: THL:n yleisötilaisuus koronarokotuksista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjesti illalla kansalaisille yleisötilaisuuden koronarokotuksista. Verkossa järjestettävässä tilaisuudessa asiantuntijat vastasivat yleisön ennakkoon lähettämin kysymyksiin. Paikalla tilaisuudessa olivat THL:n asiantuntijat ylilääkäri Hanna Nohynek ja johtava asiantuntija Mia Kontio sekä Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen. Koronatodistukseen liittyviin kysymyksiin oli vastaamassa Kelan Kanta-palvelujen päätuoteomistaja Mia Mustonen

18.30:  Nohynekin mukaan Yhdysvalloista saatujen ensimmäisten seurantatietojen mukaan koronarokotteesta ei ole havaittu huonoja vaikutuksia raskaana oleville. 

18.25: Yksi kysymys oli, miten rokotteet tehoavat Intian virusvarianttiin. Nohynek kertoo, että Intian muunnoksia on jo kolme ja niistä yksi väistää jonkin verran rokotteen antamaa suojaa. Toisen tehosterokotteen jälkeen suoja kuitenkin parani selvästi.

18.18: Yksi askarruttava kysymys on ollut, jääkö koronarokotuksesta jotain elimistöön? Nohynekin mukaan tämänhetkinen käsitys on se, että rokote hajoaa pois ja siitä jää vain immunologinen muistijälki.

– Ei ole näyttöä myöskään siitä, että ne menisivät edes sikiöön tai äidinmaitoon, tästäkin on kysytty, Nohynek kommentoi.

18.02: Kaukosen mukaan rokotehaitoista on ilmoitettu paljon. Yli 80 prosenttia rokotetuista saa esimerkiksi Pfizer-Biontechin rokotteesta vähintään injektiokohtaan kipua. Tyypillisiä haittoja ovat kuume, lihaskipu ja väsymys.

17.58:  Kysymyksenä oli esitetty myös, miksi samaan virukseen on kehitetty useita erillisiä rokotteita?

– Tämä on pandemia, joka on kaikilla mantereilla. Aika vaikeata ajatella, että yhdellä ainoalla rokotteella pärjättäisiin, vastaa Nohynek.

17.52:  Nohynek kommentoi kysymystä siitä, kuinka moni rokotteen saaneista on kuitenkin sairastunut koronaan:

– Tämä on määrällisesti hirveän vähäistä. Rokoteannoksen jälkeen nähtiin ns. läpäisyinfektio 0,07 prosentissa tapauksista. Valtaosa ei edellyttänyt sairaalahoitoa, toteaa Nohynek.

17.48: Nohynek kommentoi kysymystä ristiinrokottamisesta: Eläinkokeiden perusteella tiedetään, että kahden erilaisen rokotteen teho on jopa parempi kuin kahdella samanlaisella rokotteella. Rokotuksesta havaittujen sivuoireiden, kuten pääsäryn esiintyminen voi olla ristiinrokottamisessa hieman yleisempää. Tarkempia tietoja saadaan lähiaikoina.

17.42: Kaikki saavat koronarokotteen pääsääntöisesti omassa kotikunnassaan. Kontio huomauttaa, että mökkikunnassa ei pysty saamaan toista rokoteannosta, vaan se on otettava kotikunnassa.

17.41: Rokotekattavuus on jo korkea. Yli 60-vuotiaista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut lähes 87 prosenttia suomalaisista.

17.36: Koronarokotteiden saataavuustilanne vaikuttaa Kontion mukaan hyvältä:

– Ihan varmasti kaikille suomalaisille saadaan kaksi rokoteannosta tämän vuoden puolella helpostikin, Kontio kommentoi.

Kello 15.00: Pk-seudun koronanyrkin tiedotustilaisuus

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on tehnyt päätöksiä rajoituksista ja suosituksista.

Kesäkuun alusta alkaen koronanyrkki linjaa seuraavaa Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen alueelle:

  • Kirjastotilat avataan enintään puolelle asiakasmääristä. Ryhmätoimintatilat ja lukusalit pysyvät suljettuina.
  • Museoiden ja kulttuuritalojen näyttelytilat sekä muut näyttelytilat avataan pienelle asiakasmäärälle. Yhdessä tilassa voi olla enintään 10 henkilöä kerrallaan ja koko museossa enintään 50 henkilöä.

  • Maauimalat ja uimahallit avataan avoimeen käyttöön enintään puolella normaalista. Kunto- ja liikuntasalit pysyvät kuitenkin kiinni.
  • Aikuisten harrastuksiin liittyvä kilpailutoiminta mahdollistetaan ulkona. Yleisöä voidaan ottaa aluehallintoviraston yleisötilaisuuksia koskevien määräysten puitteissa.
  • Yksityistilaisuuksia suositellaan rajattavan sisätiloissa maksimissaan kymmeneen henkilöön ja ulkotiloissa maksimissaan 50 henkilöön. Toukokuun loppuun asti suositus on kuusi henkilöä riippumatta siitä, järjestetäänkö tilaisuus sisä- vai ulkotiloissa.

Koronakoordinaatioryhmän tiedotteessa kerrotaan lisäksi, että kesän alusta kaupunkien hallinnoimissa sisä- ja ulkotiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa rajoitetusti vuonna 2001 syntyneille ja sitä nuoremmille lapsille. Lasten harrastuksiin liittyvä kilpailutoiminta on mahdollista ulkotiloissa.

Kesäkuun alusta alkaen etätyösuositus jatkuu. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Lisäksi työpaikoilla suositellaan ruokailujen ja kahvitaukojen porrastamista.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa sisätiloissa kodin ulkopuolella.

Kello 13.00: HUS:in koronainfo

HUS järjesti tiedotustilaisuuden ajankohtaisesta koronavirustilanteesta. Tilaisuudessa kerrottiin koronaviruksen pitkäaikaisoireista.

HUS myös perustaa koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan. Lue tiedotustilaisuuden sisältö alta:

Kello 13.34: Yleisöstä kysytään, onko jälkioireita tullut myös niille, jotka ovat sairastaneet taudin lieväoireisena kotona.

HUS:in Mari Kanervan mukaan jälkioireita on tullut myös tälle ryhmälle.

– Myös kotona leveälierisenä taudin sairastaneet voivat kokea jälkioireita, Kanerva sanoo.

Kello 13.32: Tuomisen mukaan on selvää, että kuntavaalit on parempi järjestää kesäkuussa kuin pari kuukautta sitten.

– Uskon myös että vaalit pysytään järjestämään koronaturvallisesti, Tuominen sanoo.

Kello 13.30: HUS:in Juha Tuominen on luottavainen kesän suhteen.

Kesää kohden rokotuskattavuus kasvaa koko ajan. Lisäksi kesällä ollaan enemmän ulkotiloissa, eikä isoja kokoontumisia synny.

Riskeinä mainitaan esimerkiksi matkailun ryöpsähdys, joka voi toisaalta kiihdyttää epidemiaa.

Kello 13.28: HUS:in Juha Tuominen vastaa Intian variantin vaikutusta epidemiatilanteeseen. Tuomisen mukaan epidemiatilanne on halinnassa ja hallussa.

Variantteihin tuntuu tepsivän samat toiveet kuin kantavirukseen. Eli tärkeää ovat etäisyydet, suojaimet ja hygienia.

– Kun huomioi rokotteiden vauhdin, olisin aika luottavainen, että pärjäämme senkin kanssa.

Kello 13.24: Potilaita kuntoutetaan lääkkeillä, fysioterapeutin avulla ja psykologin avulla. Omahoito-ohjelmia ja ryhmäterapioita.

Liiran mukaan avun antamisen lisäksi on tarkoitus selvittää ja tutkia pitkäaikaisoireita, jotta niistä voidaan oppia tarkemmin.

Kello 13.23: HUS:in alueelle perustetaan koronan pitkäaikaisoireiden poliklinikka, kertoo ylilääkäri Helena Liira.

Poliklinikalle pääsevät vain vakavimmat pitkäaikaisoireet saaneet, sillä pitkäaikaisoireista kärsiviä on paljon. Noin 20 prosenttia sairastuneista saa pitkäaikaisoireita.

Kello 13.21: Alla lueteltuna yleisoireita, joita saattaa olla potilailla jäljellä noin kolmen kuukauden kuluttua:

  • Uupumus 35–64 %
  • Aivosumu, alentunut keskittymiskyky 27 %, huimaus
  • Hengenahdistus 11–43 %, yskä 2-21 %
  • Painon tai kivun tunne rinnalla, kohonnut syke
  • Postraumaatinen stresssi 31 %, masennus 23 %, unettomuus 3–31 %

Kello 13.18: Lähes 71 prosentilla koronaan sairastuneista on todettu myöhemmin keuhkokuvasta muutoksia. Yleensä muutokset ovat lieviä ja palautuvia.

Kello 13.13: Koronan jälkeen on havaittu pitkäaikaisoireita. Osastoylilääkäri Mari Kanervan mukaan pitkäaikaisoireiden esiintyminen virustautien jälkeen ei ole uusi asia. Tyypillisesti monien infektiosairauksien jälkeen esiintyy pitkittynyttä väsymystä.

Kello 13.09: HUS:in alueella ensimmmäisen rokotteen on saanut 41 prosenttia ja toisen annoksen 6,2 prosenttia väestöstä.

Yleisesti ottaen laumasuojan saavuttamiseksi tarvitaan noin 70 prosentin rokotuskattavuus. Mutta tähän 70 prosentiin tarvitaan molemmat annokset.

– Emme ole lähellä laumasuojaa, Tuominen sanoo ja kehottaa käyttämään edelleen suojaimia ja pitämään etäisyyksiä.

Kello 13.05: HUS:in sairaaloissa suurin osa hoidetuista on ollut 50–59-vuotiaita. Miehiä on ollut hoidettavana enemmän kuin naisia.

Kello 13.01: Positiivisten koronavirustartuntojen osuus on laskussa HUS:in alueella.

Tällä hetkellä koronatartuntoja on suunnilleen saman verran kuin viime alkusyksynä, kertoo HUS:in toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Kello 9.30: THL:n ja STM:n tiedotustilaisuus

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestävivät aamupäivällä kello 9.30 tilannekatsauksen koronavirustilanteesta.

Tilannekatsauksessa käsiteltiin tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti sekä rokotustilannetta. Lisäksi tilaisuudessa kerrottiin koronatodistuksesta ja Intian virusvariantin vaikutuksista.

Lue tiedotustilaisuuden keskeisimmät kohdat tästä:

10.18: THL on antanut eilen toimenpidesuosituksen hoivakoteihin maskeihin liittyen. THL suosittaa FFP2 ja FFP3 -maskeja hoidon yhteydessä tilanteen mukaan.

– (Suositus) ei sinänsä liity puhtaasti Intian varianttiin, vaan epidemiakuvaan mikä meillä on, THL:n Otto Helve kertoo.

Kello 10.09: EU:n yhteinen koronatodistus otetaan käyttöön heinäkuussa. Todistuksen saa myös Omakanta-palvelusta.

Todistus sisältää tiedon koronarokotuksista, koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista.

Paperisen version todistuksesta saa myös julkisesta terveydenhuollosta.

EU-todistuksen tavoite on ylittää vapaata liikkuvuutta Eu-maissa, eli esimerkiksi rajanylitystilanteissa.

Kello 10.07: Kansallinen todistus koronarokotuksesta otettiin käyttöön eilen. Todistus löytyy Omakanta-palvelusta.

Todistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tiedot päivittyvät pienellä viiveellä. Tällä hetkellä rokotustodistus on saatavilla yli 70 prosentilla rokotetuista.

Todistusta voidaan käyttää esimerkiksi rajanylityksessä.

10.05: STM:n Pasi Pohjola suosittelee ennakkoäänetystä kuntavaaleissa.

– Mikäli sitten oireita tulee varsinaisena äänestyspäivänä, se ei estä äänestämistä kunnallisvaaleissa.

– Jos on oireita tai tuntee itsensä sairaaksi, silloin ei mennä äänestämään tai muihin sosiaalisiin kontakteihin, vaan hakeudutaan testiin.

Kello 10.05: Sosiaaliset kontaktit ovat lisääntyneet ja herkemmin tarttuvat muuntovirukset lisäävät tautiriskiä, mutta samanaikaisesti rokotusten edistyminen ja viruksen kausivaihtelu parantavat tilannetta.

Tartuntalähteinä korostuvat nuorten ja työikäisten isot ryppäät ja joukkoaltistumiset.

Sairaalahoidon tarve on kuitenkin laskussa.

Kello 10.01: Tehohoitojaksojen lukumäärä on kääntynyt laskuun usean viikon tasanteen jälkeen, kertoo Pasi Pohjola.

Kello 10.00: STM:n mukaan ukomailta tulleet tartunnat saadaan kiinni ja karanteenit pystytään järjestämään. Ulkomaisten tartuntojen osuus 6,9 prosenttia ja jatkotartuntoja on 1,8 prosenttia.

Kello 9.58: STM:n johtaja Pasi Pohjola kertoo, että valtakunnallisesti 72 prosenttia tapauksista saadaan selvitettyä.

Karanteenissa on yli 6 200 ihmistä. Karanteenissa olevien lukumäärä on kuitenkin laskenut, sillä epidemian huippuhetkillä karanteenissa oli jopa 20 000 ihmistä.

Kello 9.56: THL:n mukaan kansallisesti tilanne vaikuttaa tasaiselta, joskin suuria tartuntaketjuja saattaa syntyä nopeasti. Koronavaroituksia tulisi edelleen noudattaa.

Kello 9.55: Kotimaassa rokotekattavuus ensimmäisen annoksen osalta on kattava, sillä puolet kohdeväestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

THL:n mukaan rokotukset etenevät kokonaisuudessaan hyvin.

Kello 9.49: THL:n mukaan Suomessa on todettu muuntuneiden koronavirusten aiheuttamia tautitapauksia yhteensä 7 624.

Viime päivinä erityistä huomiota on kiinnittänyt Intian virusmuunnos, jota on todettu Suomessa 76 ihmisellä.

Kello 9.45: Suomessa tullaan tänään toteamaan 98 uutta koronatartuntaa.

Koronatapauksia on todettu Suomessa yhteensä 92 962.

Osastohoidossa on tällä hetkellä 83 ihmistä ja tehohoidossa 18 koronaviruksen vuoksi.

Kello 9.40: Suomessa tautitapaukset viikkotasolla ovat laskeneet hieman.

Viimeisen täyden kalenteriviikon osalta uusia tapauksia 1300, joka noin 100 vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Uusien tapausten laskua ei samassa suhteessa kuin aiemmin, mutta matalien tapausten lukumäärä saattaa tasaantua.

Osassa sairaanhoitoalueita tapausmäärät ovat kasvaneet. Kokonaismäärää kuvastavat alueelliset erot.

Kello 9.35: Tiedotustilaisuudessa kerrtaan, että kansainvälisten tautitapausten lukumäärä on laskussa. Erityisesti Intiassa tautitapaukset ovat laskeneet.

EU:ssa tautitapausten määrä on monilla alueilla laskussa. Esimerkiksi Virossa ja Italiassa 14 vuorokauden ilmaantuvuus on laskenut.

Tilanne on kohentumassa koko EU:n alueella.

Lue myös:

    Uusimmat