Risteilyalukset seilaavat kesällä kotimaan vesiä Hankoon ja Kotkaan – listoilla myös muita kaupunkeja: "Olemme olleet luovia"

4:52
Näin laivayhtiöt kertoivat risteilyjen reittitarjonnasta ja matkailun tilanteesta MTV Uutiset Livessä.

Korona on puhaltanut laivaliikenteelle uudet tuulet ja alalla on ryhdytty toimenpiteisiin kotimaan matkailun elvyttämiseksi ja uudistamiseksi.

Tällä hetkellä tilanne näyttää vielä karulta laivaliikenteen osalta. Matkustajaliikenne katosi suurelta osin jo viime vuonna ja alalla on käyty läpi yt-neuvotteluja.

– Normaalitilanteessa täällä olisi satama-allas täynnä laivoja, sanoo Viking Linen myyntijohtaja Kaj Takolander.

"Olemme olleet luovia"

Hätä keinot keksii ja tilanne on pakottanut laivayhtiöt kehittämään toimintaansa.

– Olemme olleet luovia ja lanseeranneet uusia kotimaan kohteita. Meillä on tulossa risteilyjä Helsingistä Hankoon, Kotkaan, Turkuun ja Maarianhaminaan. Kotimaan kohteet näyttävät olevan niitä, joihin tähdätään aika painokkaasti tänä kesänä, Takolander sanoo.

Uudet risteilymuodot avautuvat kesällä.

Viime vuonna väläyteltiin mahdollisuutta myös Helsingin ja Kemin välisistä risteilyistä.

– Pidämme kaikkia mahdollisuuksia listalla, mutta Kemiin ei nyt tänä vuonna lähdetä. Mutta kaikkia vaihtoehtoja on katsottu. Esimerkiksi Vaasaa ja Kokkolaa. 

Laivayhtiöt kaipaavat rahaa kipeästi.

– Meidän täytyy saada liikevaihto käyntiin suuremmassa mittakaavassa. Yhtiömme kärsii todella paljon siitä, että meillä ei ole matkustajia.

Matkoja tarjotaan myös Ruotsin Visbyhyn ja Ystadiin

Myös Tallink Silja panostaa matkailun uudistamiseen.

– Olemme avaamassa reittejä Tallinnaan, mutta ilman maihinnousua. Matkoja on myös Ahvenanmaalle ja Ruotsin Visbyhyn ja Ystadiin. Emme usko että maiden välinen matkustus vielä avautuisi heinäkuussa ja siksi suunnittelemme kotimaan reittejä, sanoo Tallink Siljan toimitusjohtaja Margus Schults.

Hankoon pääsee pian päiväristeilylle

Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi kertoo, että yhtiön alukset ovat liikennöineet koko pandemian ajan, mutta käytännössä vain rahtia kuljettaen.

– Mukana on ollut muutamia kymmeniä matkustajia, joilla on ollut mahdollisuus matkustaa näiden rajoitusten puitteissa, Toikka-Eeveri lisää.

Myös Eckerö Line avaa mahdollisuuden kotimaan vesillä seilaamiseen.

– Olemme lisänneet valikoimaamme päiväristeilyt Hankoon. Kysyntä on ollut kohtuullisen vilkasta ja olemme avanneet risteilyjä kesäkuun lisäksi myös heinäkuulle, Toikka-Everi kertoo.

M/s Finlandia risteilee Helsinki–Tallinna–Hanko–Helsinki-reitillä yhteensä kuutena lauantaina kesä- ja heinäkuussa. Tallinnasta ei oteta matkustajia laivaan.

– Ihmisillä on selkeästi tarve tavata toisiaan ja perheitään ja viettää ihan tavallista elämää. On patoutunutta matkustustarvetta ja yhdessäolon tarvetta. Jos laivalla on muutama sata ihmistä, siellä voi pitää vaikka 20 metrin turvavälit, hän lisää.

Juttua päivitetty 21.5.2021 kello 8.28: Lisätty m/s Finlandian reittikuvaus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja