Pääkaupunkiseudulle uusia koronalinjauksia: Maskit työpaikoille ja yli 20 hengen tilaisuuksiin – Avilta odotetaan velvoittavaa päätöstä

27:57
MTV Uutiset Live seurasi infoa suorassa lähetyksessä

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut uusista keinoista koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi alueella. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen. kertoivat linjauksista kello 11 alkaneessa tiedotustilaisuudesta. 

Klo 11.03 Tilaisuuden aluksi pormestari Jan Vapaavuori korosti rajoitusten tekemisen olevan tasapainoilua erilaisten intressien välillä.

– Riskiryhmiä pitää pystyä suojelemaan ja huolehtia sairaanhoitokapasiteetin riittävyydestä, mutta pitää huolehtia myös yhteiskunnan pitämisestä toiminnassa mahdollisimman pitkälle, Vapaavuori sanoi.

Klo 11.05 Juha Tuomisen mukaan monissa Euroopan maissa koronan ilmaantuvuus on nyt jopa kymmenkertainen Suomeen verrattuna, mikä antaa varoittavan esimerkin taudin leviämisestä. Tanskassa ja Ruotsissa ilmaantuvuus on noin kaksikertainen, Virossakin meitä korkeampi. Näissä maissa tauti on alkanut siirtyä ikäihmisille, mikä on hälyttävä viesti. Kuolleisuus on jälleen kasvussa.

Tanskan on kuitenkin esimerkki siitä, miten rajoitusten noudattaminen on auttanut saamaan epidemiaa hallintaan.

Klo 11.07 Tuomisen mukaan HUS-alueella on sairaalahoidossa 12 koronapotilasta, joista neljä on tehohoidossa. Määrä on pysynyt vakaana. Tällä hetkellä testiin pääsee keskimäärin 10 tunnissa. Testituloksen saa keskimäärin 2,5 vuorokaudessa.

Klo 11.10 Pormestari Jan Vapaavuori kertoo koordinaatioryhmän päätöksistä. Epidemia leviää ryhmän mukaan tällä hetkellä etenkin harrastustoiminnassa ja työpaikoilla, mikä on päätösten pohjana.

Opetuksessa ei siirrytä laajaan etäopetukseen, se on vasta viimeinen keino.

Koordinaatioryhmä suosittelee jatkossa maskien käyttöä työpaikoilla. Se olisi erityisen tärkeää tilanteissa, joissa laajemmin tavataan toisia, kuten yhteiset tilat, taukotilat ja kokoukset. 

Vanhempia suositellaan käyttämään maskia varhaiskasvatuksen tiloissa, muun muassa lasta viedessä ja hakiessa.

Klo 11.13 Ryhmän mukaan olisi perusteltua antaa jo lokakuun aikana velvoittava määräys siitä, että yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa tulisi käyttää kasvomaskia. Määräys koskisi sekä osallistujia että asiakaspalveluhenkilökuntaa. Vain puolet tilan paikkamäärästä saisi olla käytössä.

Koordinaatioryhmä katsoo, että määräys tarvitaan koko pääkaupunkiseudulle ainakin marraskuun loppuun saakka. Päätöstä odotetaan Etelä-Suomen AVI:lta.

Klo 11.15 Jan Vapaavuoren mukaan koordinaatioryhmä laatii parhaillaan HUS:n johdolla tarkempaa ohjetta harrastetoimintaan.

Ryhmä suosittelee yhä varovaisuutta ja pidättyväisyyttä yksityistilaisuuksien järjestämisessä. Se pyytää, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestettäisi.

Klo 11.17 Juha Tuomisen mukaan HUS-alueen tehohoidossa olevat koronapotilaat ovat kaikki yli 50-vuotiaita.

Maskien käyttö on pääkaupunkiseudulla sekä Tuomisen että Vapaavuoren mukaan lisääntynyt, mutta molempien mielestä parantamisen varaa on silti runsaasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja