Oxfam: Lupaus 100 miljardin dollarin ilmastorahoituksesta kaukana toteutumisesta

Onko teknologiasta ilmastonmuutoksen pysäyttäjäksi? 9:32
Onko teknologiasta ilmastonmuutoksen pysäyttäjäksi? (22.11.2022)

Kehittyneiden maiden lupaus vuosittaisesta sadan miljardin dollarin (nykykurssilla noin 93 miljardin euron) ilmastorahoituksesta köyhille maille ei ole toteutunut edes virallisten, anteliaiden tilinpitokäytäntöjen perusteella, puhumattakaan todella ilmastotoimiin liittyvästä rahoituksesta, kertoo brittiläinen kehitysapujärjestö Oxfam. 

Sen laskelmien mukaan köyhien maiden ilmastotoimien todelliseen rahoittamiseen annettiin vuonna 2020 vain noin 21–24,5 miljardia dollaria (noin 19,5–23 miljardia euroa).

Vuonna 2009 julistettu tavoite sadan miljardin dollarin rahoituksesta piti saavuttaa vuonna 2020. Virallisten lukujen mukaan rahoitus oli tuolloin 83,3 miljardia dollaria (77,7 miljardia euroa).

Virallinen luku vie harhaan

Virallinen, erilaisia tilinpitokäytäntöjä yhdistelemällä saatu luku johtaa Oxfamin selvityksen perusteella harhaan erityisesti kahdesta eri syystä.

Ensinnäkin ilmoitettu rahoitus usein yliarvioi rahoitettujen projektien ilmastovaikutuksia silloin, kun projektien pääasiallinen päämäärä ei ole ilmastonmuutoksen hillintä tai siihen sopeutuminen, Oxfam kertoo.

Toisekseen ilmastorahoitusta tarjoavat ilmoittavat yleensä muun muassa lainat niiden nimellisarvon perusteella sataprosenttisesti ilmastorahoitukseksi.

Oxfamin mielestä olisi parempi ilmoittaa rahoitukseksi se osa, joka on rahoituksen tarjoajalle taakka ja sen saajalle etu verrattuna markkinoilta saatavaan lainaan. Yksi tapa tehdä tämä olisi ilmoittaa lainat niin sanottuina avustusekvivalentteina eli käytännössä kuinka arvokas laina olisi suorana avustuksena. Tämä on nykyisin standardi virallisessa kehitysavussa.

Lisäksi ilmastotoimiin liittyvä kehitysrahoitus vie Oxfamin mukaan nykyisin jopa kolmasosan virallisista kehitystyömäärärahoista, vaikka ilmastorahoituksen sovittiin aiemmin olevan "uutta ja lisäistä".

YK:n alaiset ilmastoneuvottelut alkavat maanantaina Saksan Bonnissa. Siellä on tarkoitus valmistella joulukuun COP28-kokouksessa Arabiemiirikunnissa tehtäviä päätöksiä.

Lue myös:

    Uusimmat