Outokumpu Stainlessin Venäjän kauppa toi syytteet törkeästä rahanpesusta

Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa luettiin syytteet viidelle miehelle törkeästä rahanpesusta jutussa, joka liittyy Outokumpu Stainlessin Venäjän kauppaan vuosina 2004-2006. Miehet ovat vastanneet pörssiyhtiö Outokumpuun kuuluvan yrityksen Venäjän kaupasta. Juttu nivoutuu ruostumattoman teräksen kauppaan ja epäiltyyn kaksoislaskutukseen.

Suomalaisen oikeuskäytännön mukaan suomalaisyrityksen osallistuminen tavaroita myymällä kaksoislaskutukseen ei ole ollut rangaistavaa, mutta nyt syyttäjän mukaan kyse on törkeästä rahanpesusta, kun Outokumpu Stainlessissa on otettu vastaan rikoksella saatuja varoja.

Syyttäjän mukaan Outokumpu Stainless kauppasi terästä Venäjälle välikäsien kautta tietäen, että kaupoissa kierrettiin venäläisiä tullimaksuja. Yritys sai tilaukset Venäjältä, mutta maksut tulivat veroparatiiseihin rekisteröityjen ns. offshore-yhtiöiden kautta New Yorkiin. Offshore-yhtiöt maksoivat teräksestä yhden hinnan, mutta Venäjän tullille ilmoitettiin toinen.

Syyttäjien mukaan apuna oli suomalainen huolintayritys, jossa laskuja väärennettiin ja jonka kautta teräs toimitettiin Venäjälle. Törkeästä väärennyksestä on syytettynä kaksi huolintayrityksen naista. Syyttäjien mukaan tässä vaiheessa tosiasiallinen myyjä, Outokumpu Stainless, katosi ja lähettäjäksi merkittiin offshore-yhtiö. Samalla tavaran arvo muuttui huomattavasti alhaisemmaksi, jolloin Venäjän tullimaksuja kierrettiin.

Syyttäjän mukaan todellisia venäläisiä asiakkaita oli kymmenkunta, mutta välissä käytettiin noin viittäkymmentä offshore-yritystä. Outokumpu Stainless maksoi koko huolinnan eli syyttäjien näkemyksen mukaan kaksoislaskujen laatimisen.

Syytteet kiistettiin

Syytetyt kiistivät kaikki syytteet. Outokumpu Stainlessin mukaan Suomessa ei tiedetty siitä, että Venäjän puolella oli epäselvyyksiä. Kyse oli laillisesta liiketoiminnasta, eikä rahanpesurikosta ole tapahtunut.

Teräskauppaa oli käyty offshore-yhtiöiden kautta. Syynä oli se, että venäläiset yritykset ryhtyivät menettelmään näin poliittisten ja taloudellisten ym. riskien minimimoimiseksi.

Puolustus ihmetteli epäilyä rahanpesurikoksesta. Puolustuksen mukaan rahanpesusäännöstö on luotu järjestäytyneen huumerikollisuuden torjumiseen, jossa esirikoksen olemassaolo ja rikoshyödyn syntyminen ovat ongelmattomia. Laillisessa liiketoiminnassa saatuihin maksuihin ei voida olettaa sisältyvän rikollista rahaa.

Nykyisin Outokumpu Stainless tullaa itse tavarat Venäjälle ja myy ne siellä.

Törkeän rahanpesun ohella syyttäjät esittivät myös vaihtoehtoisen syytteet tuottamuksellisesta rahanpesusta. Yhteensä viidelle johtajalle tai myyntipäällikölle vaaditaan ehdollista vankeutta ja Outokumpu Stainlessille vähintään 300000 euron yhteisösakkoa.

Syyttäjä kummasteli kirjanpitoa

Syyttäjä Malla Sunell sanoi asiaesittelyssään, että kirjanpidon mukaan Outokumpu Stainless ei käynyt lainkaan Venäjän kauppaa, vaikka sitä todellisuudessa käytiin. Vienti-ilmoitusten mukaan Outokumpu Stainless kuitenkin vei 2001-2006 Venäjälle tuotteita noin 145 miljoonan dollarin arvosta.

- Venäjän myynti häivytettiin, Sunell sanoi.

Syyttäjän mukaan Outokumpu Stainlessin tavaraa oli tullattu Venäjällä väärillä laskuilla 2000-luvun alusta lähtien ja syyttäjän mukaan Outokummussa tiedettiin tästä. Venäjällä kaksi asiakasta on saanut tuomion väärien tulli-ilmoitusten käyttämisestä tavaran tuonnissa. Puolustus kiisti, että asiakkaat olisi tuomittu tästä.

Syyttäjän mukaan venäläiset asiakkaat edellyttivät kaupan häivyttämistä, jotta he pystyivät välttämään veroja ja tullimaksuja. Näin syntyi rikoshyötyä, jolla taasen samat vakioasiakkaat maksoivat ennakkomaksuja Outokumpu Stainlessille.

Puolustuksen mukaan syyttäjät eivät ole yksilöineet rahanpesun edellyttämää esirikosta riittävästi.

- Abstrakti väite siitä, että hyöty on saatu "rikoksella", ei riitä, puolustus totesi. - On erityisen tärkeää tietää kuka väitetyn esirikoksen on tehnyt ja kuinka suuren hyödyn tekijä on saanut.

Rikoshyöty miljoonia?

Entä Outokumpu Stainlessilta vaadittava rikoshyöty? Syyttäjä vaatii haastehakemuksessa valtiolle rikoshyötynä summaa, joka on vähintään 70000 euroa ja enintään 13,7 miljoonaa.

Alaraja syntyy siitä, että tulli on tarkastanut kaikkiaan seitsemän kuormaa, joiden osalta Venäjällä oli vältetty veroja tuon 70000 euron edestä. Yläraja taas perustuu siihen, että Venäjällä vältettiin veroja 13,7 miljoonaa euroa.

Oikeudessa Sunell sanoi, että alaraja näyttää nousseen nyt noin miljoonaan euroon.

Puolustus piti vaatimuksen suurta haarukkaa osoituksena siitä, että esirikoksia ole yksilöity. Puolustus ihmetteli myös sitä, että juttua tutkittiin alunperin kirjanpito- ja väärennysrikoksena, mutta niistä on kaikkien osalta tehty syyttämättäjättämispäätös. Nyt samoja asioita yritetään mahduttaa rahanpesurikokseen.

Teräskuormia vietiin Venäjälle ainakin toista sataa. Juttu lähti paljastumaan, kun venäläinen rekkakuski haki marraskuussa 2006 tavaraa offshore-laskun sijaan laskuilla, joissa luki Outokumpu Stainless. Viranomaiset ihmettelivät, kun laskut eivät täsmänneet.

Lue myös:

    Uusimmat