Outo "triljoonan dollarin" asteroidi nyt lähimmillään Maata – saattaa osoittautua kaikkien aikojen aarteeksi

1:35
16 Psyche asteroidin arvo saattaa olla käsittämättömän suuri

Äärimmäisen arvokkaaksi arvioitu asteroidi 16 Psyche on nyt lähimmillään Maata ja se näkyy kirkkaimmillaan teleskoopilla katsottuna. Paljain silmin 16 Psychen tiirailu ei onnistu.

16 Psyche on noin 1,6 au:n päässä planeetastamme (au tarkoittaa Maa-Aurinko -etäisyyttä).

Forbes kirjoittaa artikkelissaan, että Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä kiertävä 16 Psyche on hyvin kummallinen kappale.

Hubble-avaruusteleskoopilla tehtyjen tutkimusten mukaan 16 Psyche on erittäin tiivis kappale, joka koostuu muun muassa raudasta ja nikkelistä. Se saattaa olla kehittymättä jääneen protoplaneetta-aihion ydin. 

16 Psyche on yksi aurinkokuntamme massiivisimmista asteroideista. Tutkijoiden arvioiden mukaan se saattaa olla jopa arvokkaampi kuin kaikki maapallon yhteenlasketut luonnonvarat.

Forbes kutsuukin asteroidia "Triljoonan dollarin asteroidiksi". Arvioiden mukaan 16 Psyche saattaa olla 10 000 kvadriljoonan dollarin arvoinen (kvadriljoonan perässä on 24 nollaa).

Lähteistä riippuen asteroidin rahallisen arvon pohdinnoissa on valtavaa hajontaa. Joka tapauksessa kyseessä on käsittämätön summa.

Psyche saattaa sisältää myös rakenteeseen sitoutunutta vettä, joten tällöin se voisi toimia tulevaisuuden avaruuslennoilla arvokkaana tankkauspisteenä. 

Nasa suunnittelee tutkimuslentoa 16 Psychelle vuonna 2026. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja