Japanilaiset kuuluvat maailman pitkäikäisimpiin kansoihin. Miten he sen tekevät? Care2-verkkosivuston kokoamat vinkit Naomi Moriyaman kirjasta Japanese Women Don’t Get Old Or Fat kertovat.
Ruokavalion peruspilarit
Japanilaiset nauttivat kotona itse tehtyjä aterioita päivittäin. Ruokavalion peruspilareita ovat kala, riisi, maalla ja meressä kasvaneet keitetyt vihannekset sekä misokeitto. Jälkiruoaksi syödään viipaloituja hedelmiä ja juodaan vihreää teetä.
Japanilaisten kerrotaan kuluttavan lähes kymmenen prosenttia maailmassa syötävästä kalasta, vaikka he muodostavat maailman väestöstä noin kaksi prosenttia. Japanilainen syö kalaa vuodessa keskimäärin noin 68 kilogrammaa; maailman keskiarvo on noin 16 kilogrammaa. Omega-3-rasvahappojen runsas saanti saattaakin osaltaan selittää pitkää ja tervettä elämää – samoin kuin se, että japanilaiset kuluttavat myös viisi kertaa enemmän kaalin kaltaisia ristikukkaiskasveja kuin esimerkiksi yhdysvaltalaiset.
Tuoreus
Japanilaisessa keittiössä käytetään tuoreita, sesongin mukaisia raaka-aineita. Moriyaman kirjassa kerrotaan, että supermarketeissa myytäviin ruokapakkauksiin on merkitty päivämäärän lisäksi puolen tunnin tarkkuudella kellonaika, jolloin esimerkiksi kala, liha tai vihannekset on pakattu.
Nautinnollisesti vähän kerrallaan
Japanilaiset syövät monipuolisesti eri ruokalajeja pieniä annoksia kerrallaan. Ruoka jopa tarjoillaan normaalia pienemmille lautasille. Japanilaiset myös opetetaan pienestä pitäen syömään hitaasti ja nauttimaan jokaisesta suupalasta.
Periaatteisiin kuuluu muun muassa: lautasta ei täytetä kokonaan, jokainen ruokalaji tarjoillaan omassa astiassaan, vähemmän on enemmän ja jokainen ruokalaji asetetaan näytille sen luonnollista kauneutta korostaen.
