Ota oppia – miksi japanilaiset eivät näytä lihovan tai ikääntyvän?

Japanilaiset kuuluvat maailman pitkäikäisimpiin kansoihin. Miten he sen tekevät? Care2-verkkosivuston kokoamat vinkit Naomi Moriyaman kirjasta Japanese Women Don’t Get Old Or Fat kertovat.

Ruokavalion peruspilarit

Japanilaiset nauttivat kotona itse tehtyjä aterioita päivittäin. Ruokavalion peruspilareita ovat kala, riisi, maalla ja meressä kasvaneet keitetyt vihannekset sekä misokeitto. Jälkiruoaksi syödään viipaloituja hedelmiä ja juodaan vihreää teetä.

Japanilaisten kerrotaan kuluttavan lähes kymmenen prosenttia maailmassa syötävästä kalasta, vaikka he muodostavat maailman väestöstä noin kaksi prosenttia. Japanilainen syö kalaa vuodessa keskimäärin noin 68 kilogrammaa; maailman keskiarvo on noin 16 kilogrammaa. Omega-3-rasvahappojen runsas saanti saattaakin osaltaan selittää pitkää ja tervettä elämää – samoin kuin se, että japanilaiset kuluttavat myös viisi kertaa enemmän kaalin kaltaisia ristikukkaiskasveja kuin esimerkiksi yhdysvaltalaiset.

Tuoreus

Japanilaisessa keittiössä käytetään tuoreita, sesongin mukaisia raaka-aineita. Moriyaman kirjassa kerrotaan, että supermarketeissa myytäviin ruokapakkauksiin on merkitty päivämäärän lisäksi puolen tunnin tarkkuudella kellonaika, jolloin esimerkiksi kala, liha tai vihannekset on pakattu.

Nautinnollisesti vähän kerrallaan

Japanilaiset syövät monipuolisesti eri ruokalajeja pieniä annoksia kerrallaan. Ruoka jopa tarjoillaan normaalia pienemmille lautasille. Japanilaiset myös opetetaan pienestä pitäen syömään hitaasti ja nauttimaan jokaisesta suupalasta.

Periaatteisiin kuuluu muun muassa: lautasta ei täytetä kokonaan, jokainen ruokalaji tarjoillaan omassa astiassaan, vähemmän on enemmän ja jokainen ruokalaji asetetaan näytille sen luonnollista kauneutta korostaen.

Kevyesti

Japanilaisessa keittiössä ruoka valmistetaan usein höyryttämällä, pienellä lämmöllä hauduttamalla, kuullottamalla tai ruskistamalla. Öljyt ovat sydänystävällisiä, ja annokset maustetaan maustetulla liemellä. Vaikka ateria on kevyt, olo on sen jälkeen täysi ja tyytyväinen ilman ähkyä.

Riisiä leivän sijaan

Japanilaiset syövät leivän sijasta riisiä joka aterialla. Tämä itämaisen ja länsimaisen ruokakulttuurin ero valkoisen vehnän käytössä saattaa selittää myös sitä, miksi länsimaissa on enemmän ylipainoisia.

Aamiainen

Japanissa aamiainen on päivän tärkein ja suurin ateria. Se voi koostua muun muassa vihreästä teestä, höyrytetystä riisistä, tofulla ja sipulilla höystetystä misokeitosta, merilevästä, kananmunasta ja kalasta. Kunnon aamupalan tiedetään olevan tärkeä painonhallinnan kannalta.

Vähemmän jälkiruokia

Makeita jälkiruokia syödään Japanissa harvemmin ja pienemmissä annoskoissa kuin länsimaissa. Tämä ei tarkoita, etteikö suklaasta, leivonnaisista, kekseistä, jäätelöstä ja kakuista nautittaisi Japanissa – niitä vain myös kunnioitetaan enemmän sen takia, että ne voivat liiallisesti syötyinä vahingoittaa kehoa.

Lähde: Care2.com

Kuva: Colourbox.com

Mikä on nukkumisen yhteys painonhallintaan? Katso alta parin vuoden takainen Keventäjien video.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja