Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ota oppia – miksi japanilaiset eivät näytä lihovan tai ikääntyvän?

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 01.04.2014 07:30

MTV LIFESTYLE

Japanilaiset kuuluvat maailman pitkäikäisimpiin kansoihin. Miten he sen tekevät? Care2-verkkosivuston kokoamat vinkit Naomi Moriyaman kirjasta Japanese Women Don’t Get Old Or Fat kertovat.

Ruokavalion peruspilarit

Japanilaiset nauttivat kotona itse tehtyjä aterioita päivittäin. Ruokavalion peruspilareita ovat kala, riisi, maalla ja meressä kasvaneet keitetyt vihannekset sekä misokeitto. Jälkiruoaksi syödään viipaloituja hedelmiä ja juodaan vihreää teetä.

Japanilaisten kerrotaan kuluttavan lähes kymmenen prosenttia maailmassa syötävästä kalasta, vaikka he muodostavat maailman väestöstä noin kaksi prosenttia. Japanilainen syö kalaa vuodessa keskimäärin noin 68 kilogrammaa; maailman keskiarvo on noin 16 kilogrammaa. Omega-3-rasvahappojen runsas saanti saattaakin osaltaan selittää pitkää ja tervettä elämää – samoin kuin se, että japanilaiset kuluttavat myös viisi kertaa enemmän kaalin kaltaisia ristikukkaiskasveja kuin esimerkiksi yhdysvaltalaiset.

Tuoreus

Japanilaisessa keittiössä käytetään tuoreita, sesongin mukaisia raaka-aineita. Moriyaman kirjassa kerrotaan, että supermarketeissa myytäviin ruokapakkauksiin on merkitty päivämäärän lisäksi puolen tunnin tarkkuudella kellonaika, jolloin esimerkiksi kala, liha tai vihannekset on pakattu.

Nautinnollisesti vähän kerrallaan

Japanilaiset syövät monipuolisesti eri ruokalajeja pieniä annoksia kerrallaan. Ruoka jopa tarjoillaan normaalia pienemmille lautasille. Japanilaiset myös opetetaan pienestä pitäen syömään hitaasti ja nauttimaan jokaisesta suupalasta.

Periaatteisiin kuuluu muun muassa: lautasta ei täytetä kokonaan, jokainen ruokalaji tarjoillaan omassa astiassaan, vähemmän on enemmän ja jokainen ruokalaji asetetaan näytille sen luonnollista kauneutta korostaen.

Kevyesti

Japanilaisessa keittiössä ruoka valmistetaan usein höyryttämällä, pienellä lämmöllä hauduttamalla, kuullottamalla tai ruskistamalla. Öljyt ovat sydänystävällisiä, ja annokset maustetaan maustetulla liemellä. Vaikka ateria on kevyt, olo on sen jälkeen täysi ja tyytyväinen ilman ähkyä.

Riisiä leivän sijaan

Japanilaiset syövät leivän sijasta riisiä joka aterialla. Tämä itämaisen ja länsimaisen ruokakulttuurin ero valkoisen vehnän käytössä saattaa selittää myös sitä, miksi länsimaissa on enemmän ylipainoisia.

Aamiainen

Japanissa aamiainen on päivän tärkein ja suurin ateria. Se voi koostua muun muassa vihreästä teestä, höyrytetystä riisistä, tofulla ja sipulilla höystetystä misokeitosta, merilevästä, kananmunasta ja kalasta. Kunnon aamupalan tiedetään olevan tärkeä painonhallinnan kannalta.

Vähemmän jälkiruokia

Makeita jälkiruokia syödään Japanissa harvemmin ja pienemmissä annoskoissa kuin länsimaissa. Tämä ei tarkoita, etteikö suklaasta, leivonnaisista, kekseistä, jäätelöstä ja kakuista nautittaisi Japanissa – niitä vain myös kunnioitetaan enemmän sen takia, että ne voivat liiallisesti syötyinä vahingoittaa kehoa.

Lähde: Care2.com

Kuva: Colourbox.com

Mikä on nukkumisen yhteys painonhallintaan? Katso alta parin vuoden takainen Keventäjien video.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenLääkäri nimeää kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenPitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuroLapsesi ovat oikeassa: ”Jälkiruokamaha” on todellakin olemassa – tiede vahvistaa!Italialaiskokki jyrähtää: Pizza ja pasta eivät ole epäterveellisiä! Viisi helppoa tapaa pienentää annoskokoja
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa