Ostaa vai ei? Nämä neljä kysymystä pelastavat vikaostoksilta

Kukapa ei olisi tuskaillut ostopäätöstä vaatekaupassa! Esitä itsellesi nämä kysymykset sovituskopissa ennen kuin suuntaat kassalle.

Näihin vastaamalla tiedät, kannattaako katselemasi vaatekappale hankkia omaan kaappiisi.

Näytänkö tässä oikeasti hyvältä?

Vaikka jokin trendi tai vaatekappale kuinka houkuttelisi, ole kriittinen. Näyttääkö tai tuntuuko päälläsi oleva mekko oikeasti yhtä hyvältä kuin toivoisit? Entä tunnetko olosi viehättäväksi ja itsevarmaksi vajaamittaisessa muotipuserossa tai tiukassa body con-mekossa?

Jos listaat mielessäsi korjaustarpeita, murehdit makkaroitasi tai epäröit kokoa, jätä vaate kauppaan. Käytä rahat mieluummin johonkin, mikä saa sinut vilpittömästi tuntemaan itsesi kauniiksi.

Sopiiko tämä yhteen muiden vaatteideni kanssa?

Hienoa, jos löysit vaatteen, joka sopii vartalollesi! Mutta sopiiko se myös tyyliisi ja vaatekaappiisi?

Mieti valmiiksi ainakin kolme asua, joihin yhdistäisit vaatteen. Muista myös kenkävalinnat ja alusvaatteet. Jos sinulla ei ole mitään, minkä kanssa käyttäisit uutta löytöäsi, voit yhtä hyvin jättää sen kauppaan.

Onko minulla varaa tähän?

Tämä on kenties ikävin ja inhorealistisin kysymys, jonka vaatekaupassa joutuu tekemään. Käsi sydämelle: onko sinulla oikeasti varaa kyseiseen vaatteeseen?

Jos vastaus on kyllä mutta edellyttäen, että syöt pelkkää puuroa seuraavan kuukauden, anna asian olla. Voit etsiä vastaavaa vaatetta halvemmilta merkeiltä, kirpputorilta tai odottaa alennuksia.

Älä myöskään anna ison alennusprosentin huijata! Säästö katoaa, jos pistät rahaa alevaatteeseen, jota et muuten ostaisi. Vaatteet ovat kenties Haute Couturea ja muutamia merkkituotteita lukuun ottamatta taloudellisesti huonoja sijoituksia, sillä niiden arvo romahtaa sillä hetkellä, kun kannat ne ulos kaupasta.

Onko vaatteelle käyttöä?

Sinulla on käsissäsi vartalollesi, tyylillesi ja kukkarollesi sopiva vaate, mutta onko sinulla sille käyttöä? Käyttämättä jäävät vaatteet ovat rahan ja luonnonvarojen hukkausta, ja vievät turhaan tilaa kaapissasi.

Suomen oloissa esimerkiksi varpaat paljastavien saappaiden käyttösesonki on valitettavan lyhyt. Voi olla, että myös pitkälle iltapuvulle, täydelliselle hiihtoasulle tai jakkupuvulle ei ole käyttöä, jos työsi, harrastuksesi ja sosiaalinen elämäsi eivät tarjoa siihen tilaisuutta. Tällainen vaate kannattaa jättää kauppaan odottamaan omistajaa, joka todella sellaista tarvitsee.

Osittainen lähde Whowhatwear.com

Lue myös:

    Uusimmat