Sairauslomalle jääneen Oskarin työsopimus irtisanottiin laittomasti – myyntijohtajan menestyksekäs ura päättyi 32-vuotiaana

Oskari Autiosuo nautti työstään, mutta jatkuvat muutokset ja työn stressaavuus johtivat siihen, että hän paloi loppuun ja joutui sairauslomalle. Työnantaja irtisanoi hänet kesken sairausloman. Työnantaja tuomittiin laittomasta irtisanomisesta ja syrjinnästä.

Autiosuo aloitti Turkulaisessa avainasiakaspäällikkönä neljä vuotta sitten ja koki olevansa unelmien työssä. Hän oppi verkostoitumaan, hankkimaan asiakkaita ja tekemään sopimuksia.

Ei ollutkaan ihme, kun hänet pian nostettiin myyntijohtajaksi. Samalla hän sai oman tiimin. Myyntijohtajana hänellä oli vastuu paitsi omasta myös tiimin tuloksesta. 

– Myyntityön lisäksi oli koulutuksia ja tapaamisia samaan aikaan. Resursseista oli pulaa, enkä saanut jaettua työtä tasaisesti työntekijöiden kesken. Siksi tein itse paljon ylimääräistä. 

Autiosuon uupumus alkoi nostaa päätään ja hän kärsi erilaisista oireista. Tavoitteita kuitenkin kiristettiin edelleen ja paineet esimiestyössä kasvoivat.  

Unettomuutta ja muistihäiriöitä

Kohta Autiosuo ei saanut enää nukuttua ja hänen muistinsa alkoi pätkiä. Hän saattoi havahtua kaupassa siihen, että mitä ihmettä hän siellä teki. 

– Minulle alkoi tulla kognitiviisia oireita. Yhtäkkiä rumpujen ja pianon soittaminenkaan ei onnistunutkaan enää. En pysynyt rytmissä, koska motoriikka ei toiminut.

Lopulta hän haki apua työterveydestä, vaikka kynnys siihen oli korkea. Hän koki epäonnistuneensa ihmisenä, kun ei jaksanut. Autiosuo kertoo, että työterveyden lääkäri ja psykologi totesivat molemmat hänellä olevan voimakkaita loppuun palamisen oireita.

– Heiltä tuli selvä viesti, että jos en halua joutua vielä huonompaan kuntoon, niin pitää ottaa sairauslomaa. Tein niin ja jäin kotiin lepäämään, Autiosuo kertoo.

"Oli shokkitilanne"  

Autiosuo sai sairauslomansa aikana pyynnön tulla keskustelemaan työsuhteestaan. 

– Ajattelin, että hyvä juttu. Luulin, että keskustelemme siitä, että palaanko töihin entisillä systeemeillä vai lääkärin suositusten mukaan osittaisella sairauslomalla. 

Tilaisuudessa Autiosuota pyydettiin allekirjoittamaan irtisanomisilmoitus.

Tilanne valkeni hänelle kokonaisuudessaan vasta kotimatkalla. Kohtelu tuntui kohtuuttomalta. Sen sijaan, että häntä olisi tuettu ja autettu palaamaan töihin, hänen työsuhteensa lopetettiin tylysti. 

–Oli shokkitilanne. Säikähdin, että nyt lähti työt alta. Makasin vain sängyssä. Kaikki tuntui merkityksettömältä. Itselleni esimiehenä oli ollut tärkeää tukea heikompia.

Työnantajan näkökulmasta Autiosuon kanssa käytiin aktiivisesti keskusteluja hänen terveydentilastaan. Työpaikalla oli käytössä myös varhaisen tuen malli mahdollisen työhönpaluun tukemiseksi.

Katso video: Työuupumus vei sarjakuvataitelijan muistin. Toipumusprosessin päätteeksi syntyi useiden taiteilijoiden tekemä sarjakuvateos. Juttu jatkuu sarjakuvakoosteen jälkeen...

1:21

Oikeusprosessiin lähtö oli iso riski

Autiosuo otti yhteyttä luottamusmieheen, mutta ei kokenut saavansa tarvitsemaansa tukea. Yhteydenoton jälkeen hän päätti viedä asiaa eteenpäin oikeusteitse.

Hän toteaa, että työntekijöiltäkin odotetaan selkärankaa. Samaa pitää voida odottaa myös esimiehiltä. Siksi hän halusi hakea oikeutta kokemalleen väärydelle. 

– Se oli taloudellisesti iso riski minulle. En tiedä miten olisin selvinnyt oikeudenkäyntikuluista, jos olisin hävinnyt. Työkaverit ja omat alaiset ovat olleet ehdoton kannustava tekijä. Olen ollut siitä erittäin hyvilläni. Tätä on pyöritelty puolitoista vuotta, Autiosuo kiittelee.

Uusi elämä terapian avulla

Autiosuo on joutunut tekemään paljon töitä irtisanomisen vuoksi. Hän menetti työnsä myötä luomansa laajat kontaktiverkostot, hyvän palkan ja myös urasuunnitelmat menivät uusiksi.  

– Minulla oli lupaava työura ja olin hyvä siinä. Tuntuu epäreilulta, että kun olin yhtäkkiä niin huonossa hapessa, että olisin tarvinnut työnantajan tukea, niin en saanut sitä. 

Autiosuo kertoo, että ensimmäiset yhteydet psykologille tuntuivat noloilta, samoin kuin terapiaan meno. Hänestä tuntui, että hän oli epäonnistunut ihmisenä.

– Oli käänteentekevää myöntää, että tarvitsen apua, enkä pärjää ilman sitä. Ilman työterveyden lääkäriä ja psykologia sekä terapiaa, elämäni olisi voinut lähteä todella jyrkkään alamäkeen. Huomaa, kuinka tärkeä se turvaverkko on. Olen saanut niistä valtavasti apua, Autiosuo iloitsee.

Hän on aloittanut sosionomin opinnot ja on parhaillaan työharjoittelussa. Elämä on muutenkin palautunut normaaleihin uomiin.

– Nyt soitan taas hyvin rumpuja ja pianoa, eikä ole enää masennusoireitakaan. Tähtään yliopistoon ja valtiotieteiden maisteriksi. Tuntuu hyvältä, että työkaverit ympäri Suomea ovat kannustaneet ja tukeneet minua tässä.

Entinen työpaikka 

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että Etelä-Suomen Media on syrjinyt Autiosuota hänen terveydentilansa perusteella ja irtisanominen on laiton. Päätökseen on valitusoikeus, eikä se ole vielä lainvoimainen.

Käräjäoikeus tuomitsi Etelä-Suomen Median maksamaan Autiosuolle korvauksia lähes 46 000 euroa työsopimuksen perustettomasta päättämisestä, yhdenvertaisuuslain mukaisena hyvityksenä 5 000 euroa sekä oikeudenkäynnin kuluista 7 000 euroa.  

– Olen tyytyväinen lopputulokseen, mutta mikään ei korvaa tästä aiheutunutta puolentoistavuoden stressiä. Kyllähän sekin harmittaa, että hyvä urakehitys keskeytyi tällä tavoin. Katseeni on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja sen tarjoamissa mahdollisuuksissa.

Etelä-Suomen Media on ilmoittanut olevansa tyytymätön käräjäoikeuden päätökseen ja aikoo valittaa siitä hovioikeuteen.

Muutoksia ja lisäyksiä tehty juttuun 12.5. ko 21.30 sekä 13.5. klo 15.15:

Artikkelin otsikkoa on muokattu. Alkuperäisessä otsikossa sanottiin, että Oskarin työsopimus purettiin laittomasti, muutettu muotoon "Sairauslomalle jääneen Oskarin työsopimus irtisanottiin laittomasti ".

Lisäksi tekstissä ollutta kohtaa, jossa mainittiin esimieheltä tullut tekstiviesti, on muutettu muotoon "pyyntö tulla keskustelemaan työsuhteestaan". Samalla poistettu yksi Autiosuon sitaatti, ja lisätty asia leipätekstiin muotoon "pyydettiin allekirjoittamaan irtisanomisilmoitus".

Yksi väliotsikko on muutettu vastaamaan suoraan sitaattia. Lisäksi lisätty työnantajan näkökulma varhaisen tuen mallista. 

Lisäksi artikkelin loppuun on lisätty kappale siitä, että Etelä-Suomen Media on ilmoittanut olevansa tyytymätön käräjäoikeuden päätökseen ja aikoo valittaa siitä hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja