Televisiostakin tuttu Sami Minkkinen menetti kaiken ja mietti lattialla itkien, jatkaako elämää – nyt hän haluaa jakaa tarinansa: "Menneisyys ei määritä meitä ihmisenä"

6:55
Katso videolta, miten Sami kertoo ponnisteluistaan uupumusta vastaan.

Vuosia sitten valmentaja Sami Minkkinen pohti itkien asuntonsa lattialla, kannattaako jatkaa elämää. Nykyään hän haluaa jakaa tarinaansa, ettei kukaan muu antaisi epäonnistumisten määrittää itseään.

Vuonna 2016 valmentaja Sami Minkkinen oli menossa vetämään yritysvalmennusta, mutta saavuttuaan Kouvolaan hän ymmärsi jotain olevan pielessä.

Valmennuspaikka olikin Porissa. Hän oli ajanut väärään kaupunkiin.

Sami oli yrittäjä ja paiski töitä minkä ehti. Erilaisia valmennuskeikkoja, projekteja ja televisiokuvauksia riitti. Taustaltaan Sami on alun perin it-alan ammattilainen, mutta oli ennen uupumistaan kiinnostunut ihmisen mielen toiminnasta ja oli alkanut pitämään NLP-valmennuksia.

NLP eli neurolingvistinen ohjelmointi on pseudotieteellinen psykologian suuntaus, jossa harjoitetaan muun muassa tunnetaitoja. Sen metodeja käytetään erilaisissa koulutuksissa ja valmennuksissa.

Sami oli aiemmin esiintynyt muun muassa Nelosella esitetyssä Mitä tuli tehtyä -ohjelmassa hypnotistina.

Hän kuitenkin oli alkanut unohdella asioita. Joskus hän unohti kesken lauseen, mitä oli sanomassa.

– Lopulta tuli sellainen hetki, että nyt vaan täytyy antaa kaiken mennä.

Uupumus ajoi Samin syviin vesiin, ja hän kamppaili masennuksen kanssa. Omat yrityksensä hän joutui päästämään konkurssiin, ja henkilökohtaiset velat menivät ulosottoon. Päälle tulivat vielä kehnot elämäntavat, ja paino oli noussut lähes 40 kiloa.

Myös ihmissuhteet menivät solmuun. Hän päätyi avioeroon silloisen vaimonsa kanssa, ja joutui asunnottomaksi. Koska luottotiedot olivat menneet, ei hän saanut eron jälkeen asuntoa. Nelikymppinen Sami palasi äitinsä luokse asumaan.

– Käytännössä menetin kaiken.

Havahtuminen asunnon lattialla

– Ne tunteet, joita kävin läpi, olivat järkyttäviä. Kun pelkäsin, että nyt tulee konkurssi enkä voi tehdä mitään. Se oli sellaista pakokauhua ja ahdistusta.

Vielä pitkään tämän jälkeen Sami kantoi ahdistusta mukanaan. Kun hän lopulta sai oman vuokra-asunnon, hän pelkäsi iltaisin mennä nukkumaan. Seuraava aamu ahdisti liikaa.

– Jossain kohtaa itkin siellä olohuoneeni lattialla ja pohdin hyvin vakavasti, onko minulla enää syytä jatkaa elämää.

Sami ymmärsi, että ainakaan samojen negatiivisten ajatusten kanssa hän ei pysty jatkamaan eteenpäin.

Hän päätti, ettei nouse sängystä, ennen kuin on saanut edes yhden positiivisen ajatuksen. Ensimmäisenä aamuna siinä kesti lähes tunti, mutta lopulta hän kuitenkin onnistui. Positiivinen ajatus oli hänen lapsensa.

Sami jatkoi ajatusharjoitusta joka aamu, kunnes pystyi heräämään niin, että hänellä oli hyvä olo. Samat ongelmat olivat yhä olemassa, mutta sisäisesti hän voi paremmin.

– En sivuuttanut historiaani ja ongelmiani, mutta en antanut niiden määritellä minua.

"Ajattelin, että minut tuomitaan loppuelämäkseni talousrikolliseksi"

Pari vuotta romahduksen jälkeen Sami oli jo päässyt takaisin jaloilleen. Yritysten pesänhoitajat sanoivat talousasioiden olevan niin solmussa, että niistä on pakko tehdä tutkintapyyntö poliisille.

– Se oli kova paikka, koska minulle tuli sellainen ajatus, että minut tuomitaan loppuelämäkseni talousrikolliseksi.

Vaikka asianajaja neuvoi kiistämään kaiken, Sami auttoi tutkijoita asioiden selvittämisessä parhaansa mukaan, koska halusi ottaa vastuuta.

Tutkinta kesti pitkään, tuomio tuli vasta tämän vuoden puolella: 11 kuukauden ehdollinen tuomio talousrikoksista.

Samin mielestä on väärin, että ihmisiä määritellään mustavalkoisesti menneisyyden perusteella. Hänestä se estää esimerkiksi yrittäjiä ponnistamaan uudelleen jaloilleen.

– Jos yrittäjänä epäonnistut, et voi enää aloittaa alusta. Et voi enää avata tilejä ja sinua kohdellaan eri tavalla kuin muita ihmisiä. Luottotiedottomat ovat ”eri kastissa”.

Paljon hiljaista tietoa ja potentiaalia jää piiloon, koska ihmiset eivät saa uutta mahdollisuutta.

– Menneisyyden ei tarvitse määritellä sitä kuka olemme ihmisenä, jos otamme vastuuta ja opiksi.

Ällistyttävä enter-napin painallus

Viime heinäkuussa Sami istui tietokoneella, ja yhdellä napin painalluksella viimeisetkin ulosotossa olleet velat oli maksettu. Pahimmillaan velkaa oli yhteensä ollut lähes 200 000 euroa.

– Olinhan minä vähän äimän käkenä, kun painoin enteriä ja ne oli maksettu.

– Silloin tuli sellainen olo, että jos tämä on mahdollista, niin mikä vaan on.

Sami ei osaa tarkkaan sanoa, miten sai rakennettua elämänsä ja talousasiansa uudelleen kasaan. Tärkeäksi seikaksi hän kuitenkin mainitsee sen, että nykyään priorisoi oman itsensä ja perheensä ennen työtä. Hän uskoo nyt tunnistavansa uupumuksen merkit ja osaavansa varoa niitä.

Nykyään Samilla on uusi vaimo Heini, ja elämä seitsenhenkisessä uusperheessä on vauhdikasta. Hänellä on myös jälleen yritystoimintaa, jonka aloittamiseen hän sai aikanaan 500 euron lainan siskoltaan, kun pankista sitä ei myönnetty.

Hän ei myöskään pelkää epäonnistumista.

– Tajusin silloin, että elämä ei lopu, vaikka menettää kaiken.

Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai kamppailet mielenterveyden kanssa, MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 vuorokauden ympäri. Tukea saat myös osoitteessa https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja