Helsingin poliisista aiemmin lainvastaisesti irtisanottu ja sittemmin virkansa takaisin saanut ylikonstaapeli on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Helsingin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoisesta, muutamista virkamiehistä ja syyttäjästä.
Konstaapeli on jättänyt poliisille tutkintapyynnön, jossa hän vaatii poliisia suorittamaan esitutkinnan siitä, ovatko Helsingin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen, poliisilaitoksen ylitarkastaja, tutkinnanjohtajana toiminut syyttäjä ja jotkut keskusrikospoliisin (KRP) virkamiehet syyllistyneet virkasalaisuuden rikkomiseen.
Lisäksi konstaapeli vaatii selvitystä siitä, onko Kopperoinen syyllistynyt myös törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen.
– Kysymys on siitä, onko minun tapauksessani loukattu yksityiselämän suojaa, poliisimies kertoo MTV Uutisille.
Irtisanomisen perusteena yksityiset viestit
Konstaapeli irtisanottiin Helsingin poliisilaitokselta tammikuussa 2022. Samalla hänet myös pidätettiin virasta. Irtisanomisen perusteena käytettiin hänen yksityisiä viestejään. Myöhemmin, huhtikuussa 2023, Helsingin hallinto-oikeus kumosi poliisimiehen irtisanomisen lainvastaisena.
– Tapauksessani lähettämiäni ja vastaanottamiani yksityisiä viestejä on käytetty irtisanomisen perusteena. Kysymys on siitä, onko nämä viestit hankittu laillisesti johonkin pakkokeinoon liittyen.
Konstaapelin mukaan viestit, jotka johtivat hänen irtisanomiseensa, oli käyty Whatsappissa hänen ja hänen kollegansa välillä. Viestit oli vaihdettu luottamuksellisesti yksityisillä tileillä ja miesten henkilökohtaisilla puhelimilla.
Helsingin poliisilaitos katsoi irtisanomispäätöksessään, että ylikonstaapeli oli siinä määrin soveltumaton tehtävään, ettei virantoimitusta voitu jatkaa.
– Päätöksessä mainitaan, että esitutkinnassa ilmi tulleiden tietojen mukaan ylikonstaapeli oli lähettänyt helmikuun 2017 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana toiselle poliisimiehelle WhatsApp-viestejä, joiden sisältöä oli pidettävä epäasiallisena ja perusoikeuksia sekä ihmisarvoa loukkaavina. Minua ei ole missään vaiheessa kuultu missään asemassa missään esitutkinnassa, johon kyseiset viestit millään tavalla liittyisivät. Minulla ei myöskään ole tietoa mihin esitutkintaan viestit mahdollisesti liittyvät, poliisi kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: Yle: Asiattoman viestittelyn vuoksi potkut saaneen poliisin irtisanominen kumottiin
Valitti irtisanomisestaan
Poliisin asianajaja pyysi tammikuussa 2022 apulaispoliisipäällikkö Kopperoiselta pakkokeinopöytäkirjaa takavarikoiduista viesteistä. Pöytäkirjaa ei kuitenkaan missään vaiheessa toimitettu heille.
– En pystynyt antamaan lausuntoa irtisanomiseeni, koska minua ei siihen kuultu. Yleisesti on kuitenkin tiedossa, tai päällikkötasolla ainakin tulisi tietää, poliisien Facebook-ryhmässä vuonna 2017 tapahtunut kohu. Tuossa ryhmässä oli satoja jäseniä eivätkä viestit siten olleet kahdenkeskisiä ja yksityisiä.
Kohun seurauksena yksi poliisimies sai asiasta vakavan kirjallisen huomautuksen.
– Ottaen edelleen huomioon milloin poliisihallinnossa on ajauduttu irtisanomisiin, on kynnys epäillyissä rikostapauksissakin ollut varsin korkea, poliisimies kirjoittaa tutkintapyynnössään.
Ylikonstaapeli valitti irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen.
– Mielestäni tällainen selvitystyö ilman rikosperustetta ei anna pakkokeinolain mukaista perustetta luottamuksellisten yksityisten viestien selvittämiseen. Ja kun pakkokeinolain mukaisia perusteita ei ole ollut, ei viestien tallentamiseen eikä eritoten eteenpäin luovuttamiseen ole ollut minkäänlaista laillista perustetta.
Lue myös: Helsingissä kolmannelle poliisille potkut turvallisuusalan äärioikeistotutkintaan liittyen
Irtisanomisesta aiheutui paljon pahaa
Poliisin mukaan kyse on ollut luottamuksellisesta yksityisestä viestittelystä eikä viestejä ollut tarkoitettu muiden nähtäväksi.
– Viestien johdosta ei ole aloitettu esitutkintaa eikä viestejä ole käsitelty esitutkinnassa. Tuossa yhteydessä olisi ollut aiheellista tarkastella miten julkisuuslaki ja pakkokeinolaki suhtautuvat lähettämieni luottamuksellisten yksityisten viestien jäljentämiseen ja tallentamiseen.
– Lähettämäni viestit ovat olleet täysin luottamuksellisia ja yksityisiä ja nauttivat sitä asemaa ja perustuslaillista suojaa, mikä yksityisillä viesteillä on. En tiedä missä vaiheessa viestit ovat Helsingin poliisilaitokselle päätyneet, mies ihmettelee.
Ylikonstaapeli ei ole ollut missään vaiheessa rikoksesta epäiltynä tai tutkinnan kohteena. Viestit tulivat tutkintaryhmän ja poliisijohdon tietoon toisen esitutkinnan yhteydessä.
Laittomin perustein tehty irtisanominen aiheutti poliisimiehelle ja hänen perheelleen suurta taloudellista vahinkoa ja henkistä kärsimystä.
– Haluan, että asia selvitetään paitsi rikosoikeudellisten asioiden selvittämiseksi, mutta myös korvausvastuun selvittämiseksi.
Hallinto-oikeuden kumottua irtisanomispäätöksen, ylikonstaapeli on palannut töihin Helsingin poliisilaitokselle.
Lue myös: Tästä on kyse äärioikeistoryhmässä, joka johti poliisien rikostutkintaan – ryhmän jäseneksi pääsi suosituksella
"Yleinen etu vaatii asian tutkimista"
Konstaapelille on selvinnyt oman prosessinsa aikana, että Helsingin poliisilaitos sai myös neljän muun laitoksen työntekijän viestejä haltuunsa. Myös näiden virkamiesten osalta suoritettiin kuulemismenettely.
Yhden poliisin yksityiset viestit Helsingin poliisilaitos toimitti eteenpäin Kaakkois-Suomen poliisilaitokselle, joka irtisanoi viestien takia laitoksella työskennelleen komisarion. Tämäkin irtisanominen kuitenkin kumottiin laittomana korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä.
– Kaikkia näitä tapauksia yhdistää se, että toimien perusteena on käytetty haltuun saatuja yksityisiä ja kahdenkeskisiä viestejä. Tapauksessa ei siis ole kyse yksittäisestä lapsuksesta vaan jatketusta toiminnasta. Tärkeä yleinen etu siten vaatii asian tutkimista, varsinkin kun epäillyt ovat poliisissa olevia korkeita virkamiehiä ja syyttäjä, ylikonstaapeli vaatii.
Ylikonstaapeli on jättänyt tutkintapyynnöt poliisien osalta valtakunnansyyttäjänvirastoon ja syyttäjän osalta Helsingin poliisilaitokselle. Toistaiseksi hän ei ole kuullut mitään siitä, eteneekö asia.
Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen ei vastannut MTV Uutisten pyyntöön kommentoida asiaa.