Oscar-boikotti laajenee – Will Smith ei aio osallistua gaalaan

Muun muassa George Clooney, Reese Witherspoon ja Jada Pinkett Smith ovat ottaneet kantaa Oscareiden rasismikohuun. 

Vuoden 2016 Oscar-ehdokkaista nousi raju rasismi-kohu, kun yhtäkään värillistä näyttelijää ei nimetty ehdokkaaksi jo toisena vuonna peräkkäin.

Nyt Hollywood-tähti Will Smith on ilmoittanut, ettei aio osallistua gaalaan. 

– Emme voi tulla gaalaan ja sanoa, että tämä olisi okei, Smith totesi vieraillessaan Good Morning America -keskusteluohjelmassa. 

Smith sanoi haastattelussa, ettei Yhdysvaltojen yhteiskunnan moninaisuus näy ehdokasasettelussa.

Smith totesi myös, että kaikki ehdokkuuden saaneet ovat fantastisia näyttelijöitä, mutta ehdokkuudet vievät kansakuntaa väärään suuntaan.

Aiemmin Smithin vaimo Jada Pinkett Smith julkaisi Facebookissa videon, jossa hän ilmoitti boikotoivansa gaalaa. 

– Kunnioituksen kerjääminen, tai edes pyytäminen, vähentää ihmisarvoa ja valtaa. Olemme arvokkaita ihmisiä ja olemme voimakkaita. Tehkäämme toisin. En osallistu Oscar-gaalaan, enkä aio katsoa sitä, Pinkett Smith sanoo videolla.


Myös ohjaaja Spike Lee tiedotti, ettei hän ja vaimonsa aio osallistua gaalaan. 

– Kuinka on mahdollista, että toisena vuonna putkeen kaikki 20 kilpailijaa näyttelijöiden kategorioissa ovat valkoisia? Puhumattakaan muista osioista. 40 valkoista näyttelijää kahtena vuonna eikä yhtään mustaa. Emmekö osaa näytellä?

George Clooney totesi Akatemian olevan väärällä polulla ja että 10 vuotta sitten ehdokkaiden nimeämisessä tehtiin parempaa työtä. 

– Kymmenen vuotta sitten Akatemia teki työnsä paremmin. Ajattele, kuinka moni afroamerikkalainen oli tuolloin ehdolla, Clooney kommentoi Variety-lehdelle

– Mielestäni afroamerikkalaisilla on pointti siinä, ettei elokuvateollisuus edusta heitä reilusti. Se on täysin totta mielestäni. Latinalaisamerikkalaisilla tilanne on vielä huonompi. Meidän on toimittava paremmin.

Reese Witherspoon kertoi Facebookissa olevansa pettynyt siihen, ettei joitakin vuoden 2015 hienoimpia elokuvia noteerata gaalassa.

– Nämä elokuvantekijät ansaitsisivat tulla tunnustetuiksi, hän kirjoittaa Facebookissa. 


Gaalan juontaa tummaihoinen koomikko Chris Rock. Hän ei aio boikotoida gaalaa, mutta People-lehden mukaan hän aikoo ottaa rasismi-kohuun kantaa illan aikana. 

Gaalan tuottaja Reginald Hudlin kertoo, että Rock on heittänyt ennen kohua kirjoittamansa käsikirjoituksen roskakoppaan.

– Akatemia on valmistautunut siihen. Siellä ollaan innoissaan, että hän tekee niin. Se on sitä, mitä yleisö odottaa ja Akatemia tarvitsee. 

Lue myös:

    Uusimmat