Orpon hallitus mullistamassa alkoholikauppaa: Viinien myyntiä kaupoissa selvitetään, verkkokauppa vapautuu, oluen verotus laskee

"Liian vahvaa kaljaa tai liian laihaa viiniä" – näin kansa ajattelee alkoholiprosentin nostosta kaupoissa 3:39
"Liian vahvaa kaljaa tai liian laihaa viiniä" – näin kansa ajattelee alkoholiprosentin nostosta kaupoissa.

Petteri Orpon (kok.) hallitus sanoo uudistavansa alkoholipolitiikkaa "vastuullisesti eurooppalaiseen suuntaan", selviää MTV Uutisten saamasta hallitusohjelmaluonnoksesta.

Hallitusohjelmaluonnoksen mukaan puoliväliriiheen mennessä tehdään sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyössä selvitys 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta.

Jo aiemmin julkisuuteen tuli tieto, että jatkossa tullaan sallimaan enintään kahdeksan prosenttia alkoholia sisältävien ja käymisteitse valmistettavien juomien myynti niin sanotuissa maitokaupoissa.

Mitä veroihin tulee, on Orpon hallituksen tarkoitus keventää oluen verotusta 25 miljoonalla eurolla. Vastaavasti väkevien alkoholijuomien ja viinien verotusta kiristetään 40 miljoonalla.

Hallitus aikoo myös selkiyttää vallitsevaa ja epäselvää tulkintaa etämyynnistä niin, että suomalaisilla on oikeus ostaa etämyyntimenettelyn kautta alkoholia toisissa EU-maissa toimivilta yrityksiltä.

Hallitusohjelmaluonnoksen mukaan tarkoitus on myös mahdollistaa Alkolle kotimaisille vähittäismyyntiluvallisille toimijoille alkoholin verkkokauppa sekä muut jakeluun ja noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit. Ikärajavalvonta kuitenkin turvataan, ohjelmassa todetaan.

– Maan sisäisessä toimitusmyynnissä noudatetaan käsityöläispanimo-, pienpanimo- ja tilaviinipoikkeukset huomioiden voimassa olevia kotimaan vähittäismyynnin vahvuusrajoja, ohjelmassa lukee.

Suomi hakee lisäksi listautumista EU:n viinintuottajamaiden luetteloon. Niin ikään poistetaan suomalaisten toimijoiden ulkomaille suuntautuvan markkinoinnin rajoitukset EU-oikeuden rajoissa.

KD:n Essayah: "Korostan, että olemme sitä vastuullista alkoholipolitiikkaa tekemässä" 10:19
KD:n Essayah: "Korostan, että olemme sitä vastuullista alkoholipolitiikkaa tekemässä".

Lue myös:

    Uusimmat