Orlandon ampumispaikka perustettiin sateenkaarikansan turvasatamaksi

Yhdysvaltojen historian pahimman joukkoampumisen näyttämö, Pulse-yökerho, oli koko olemassaolonsa ajan pyrkinyt olemaan seksuaalivähemmistöille paitsi hauskanpitopaikka myös turvasatama. Pulsessa järjestettiin klubi-iltojen lisäksi tapahtumia, joiden tarkoitus oli lisätä homoseksuaalisuuden hyväksyntää.

Pulsen nettisivuilla kerrotaan, että yksi yökerhon perustajista ja omistajista halusi kunnioittaa yökerholla homoseksuaalin velivainajansa muistoa.

Barbara ja John Poman italialaisessa perheessä oli konservatiivinen arvomaailma, eikä homoseksuaalisuutta katsottu hyvällä. Tästä huolimatta perhe oppi hyväksymään täysin Johnin homoseksuaalisuuden ja rakastamaan häntä sellaisena kuin hän oli.

Barbara Poma antoi yökerholle nimen Pulse eli syke symboloimaan veljensä sydämen sykettä.

Ammuskelun jälkeen Poma kirjoitti muun muassa NBC:n siteeraamassa lehdistötiedotteessa olevansa murtunut.

– Alusta alkaen Pulse on ollut LGBTQ-yhteisölle rakkauden ja hyväksynnän paikka. Haluan ilmaista syvän suruni ja surunvalitteluni kaikille, jotka ovat menettäneet rakkaitaan. Haluan teidän tietävän, että suruni ja sydämeni ovat teidän kanssanne.

Myös presidentti Barack Obama toi esiin Pulsen yhteiskunnallisen merkityksen puhuessaan kansalle pian ampumisen jälkeen.

– Tämä on erityisen sydäntäsärkevä päivä kaikille ystävillemme, kanssa-amerikkalaisillemme, jotka ovat lesboja, homoja, biseksuaaleja tai transsukupuolisia, Obama sanoi puheessaan.

– Paikka, johon hän (ampuja) hyökkäsi, on enemmän kuin yökerho. Se on solidaarisuuden ja voimaantumisen paikka, johon ihmiset ovat kokoontuneet yhteen lisäämään tietoisuutta, kertomaan mitä ajattelevat ja ajamaan ihmisoikeuksiensa asiaa.

"Viha ei koskaan tule voittamaan"

Sateenkaarijärjestöt järjestivät uhreille muistotilaisuuksia eri puolilla maata. Orlandossa yli 200 ihmistä kokoontui Washington Postin mukaan Joy Metropolitan Christian Church -kirkkoon, jonka ovet ovat tunnetusti aina avoinna sateenkaarikansalle. Osallistujat saivat rintapieleensä sekä sateenkaarinauhan että mustan surunauhan.

Yksi ammuskelusta selviytyneistä oli paikalla tilaisuudessa ja puhui surevalle kansalle.

CNN:n mukaan New Yorkissa surijat kokoontuivat historiallisen Stonewall Inn -majatalon ulkopuolelle. Paikalla oli suuri symbolinen merkitys, sillä siellä vuonna 1969 puhjenneet mellakat aloittivat homojen oikeuksia puolustavan kansanliikkeen.

Sunnuntai-iltana Yhdysvaltojen aikaa vietettiin myös "teatterialan Oscareita" eli Tony-gaalaa, jossa palkitaan Broadway-näytelmiä. Illan isäntä James Corden osoitti avajaispuheensa kaikille, joiden elämään ammuskelu oli vaikuttanut.

– Voimme vain sanoa, että ette ole yksin tällä hetkellä. Teidän tragedianne on meidän tragediamme. Teatteri on paikka, jossa jokainen rotu, maailmankatsomus, seksuaalinen suuntaus ja sukupuoli on tasa-arvoinen, hyväksytty ja rakastettu, hän sanoi.

– Viha ei koskaan tule voittamaan. Meidän täytyy pitää huolta siitä yhdessä. Tämän illan show symboloi ja juhlistaa sitä periaatetta.   

Lue myös:

    Uusimmat