Ora, 90, pääsee jälleen uimaan Tel Avivissa, kun rokotuksensa mallikkaasti hoitanut Israel höllentää koronarajoituksia – "Olen laskenut päiviä"

Suomalainen Pilvi kertoo arjesta rokottamisen kärkimaassa:"Täällä eletään erilaista todellisuutta" 4:05
Suomalainen Pilvi kertoo arjesta rokottamisen kärkimaassa: "Täällä eletään erilaista todellisuutta"

Israel salli sunnuntaina joukon yrityksiä ja palveluita avata ovensa tiukkojen koronarajoitusten jälkeen. Osa palveluista on kuitenkin tarjolla vain rokotetuille.

Maan väestöstä lähes kolmannes on saanut koronavirusrokotteen, minkä vuoksi maan hallitus uskalsi höllentää jo kolmatta kertaa voimaan asetettuja liikkumisrajoituksia.

Sunnuntaina esimerkiksi kauppakeskukset ja sellaiset kaupat, joiden sisäänkäynti on kadulta, saivat jälleen olla auki, vaikka asiakasmääriä yhä rajoitettiinkin. Sen sijaan kuntosalit, uima-altaat, hotellit ja osa kulttuurilaitoksista saivat ottaa sisään vain ihmisiä, jotka pystyivät todistamaan saaneensa rokotteet.

Tel Avivissa 90-vuotias Ora Davidovicz kertoi, ettei malta odottaa, että pääsee jälleen uimaan.

–  Olen laskenut päiviä. Minun ei tarvitse enää kuin laittaa uimapuku päälle, hän iloitsi uutistoimisto AFP:lle paikallisen kuntosalin ovella.

Israelin niin sanottua vihreän passin mallia seurataan silmä kovana muuallakin, sillä sitä pidetään mahdollisena toimintatapana yhteiskuntien avaamiseen. Mallia on arvosteltu epätasa-arvoisuudesta. Esimerkiksi palestiinalaisista vain ani harva on saanut rokotteen.

Sunnuntaihin mennessä noin 3,2 miljoonaa israelilaista oli oikeutettu vihreään passiin, maan terveysministeriö kertoi. Näistä 2,5 miljoonaa on saanut jo toisen rokotuksen ja loput sairastaneet covid-19-taudin.

Lue myös:

    Uusimmat