Mainos

Oppositiolle murskavoitto Australiassa

Vaalit voittanut työväenpuolue lupasi vaalikampanjassaan, että jos puolue voittaa vaalit, Australia allekirjoittaa Kioton ilmastopöytäkirjan. Puolue lupasi vetää myös osan australialaisjoukoista pois Irakista.

Australian tuleva pääministeri Kevin Rudd on luvannut historiallisia muutoksia. Hän kannattaa muun muassa Kioton ilmastosopimusta ja taistelujoukkojen vetämistä Irakista.

Australialla on Irakissa ja Persianlahdella noin 1500 sotilasta, joista vajaat 600 osallistuu varsinaisiin taisteluihin.

- Australia on katsonut tulevaisuuteen. Yritän olla kaikkien australialaisten pääministeri, Rudd julisti Brisbanessa.

Ruddin työväenpuolue syrjäytti maata 11 vuotta hallinneet konservatiivit. Työväenpuoleen odotettiin saavan yli 80 edustajaa 150-paikkaiseen parlamenttiin.

Liberaalipuolueen väistyvä pääministeri John Howard näytti puolestaan putoavan parlamentista, kun melkein kaikki äänet oli laskettu. Hän on ollut parlamentissa vuodesta 1974 ja pääministeri vuodesta 1996.

- Toivotan Ruddille kaikkea hyvää. Jätämme hänelle perinnöksi kansakunnan, joka on vahvempi, ylväämpi ja vauraampi kuin yksitoista ja puoli vuotta sitten, Howard sanoi Sydneyssä.

Rudd valmistautuu Balin kokoukseen

Howard on eri mieltä Ruddin kanssa useista keskeisistä kysymyksistä kuten Kioton ilmastosopimuksesta. Howardin mielestä Australialla ei ole varaa sitoutua yksityiskohtaisiin päästörajoituksiin. Maa tuottaa lähes kaiken sähkönsä kivihiilellä, joka on myös sen tärkeimpiä vientituotteita.

Rudd aikoo kuitenkin ensi töikseen vakuuttaa muulle maailmalle, että Australia osallistuu aiempaa aktiivisemmin ilmastonsuojeluun. Hänellä on tähän tilaisuus ensi kuussa Balilla, jossa neuvollaan Kioton sopimuksen tulevaisuudesta. Sopimus umpeutuu viiden vuoden päästä.

- Iho on kananlihalla. Ehkä meillä on viimeinkin on johtaja, joka suhtautuu intohimoisesti oikeudenmukaisuuden toteutumiseen, iloitsi eräs työväenpuolueen tukijoista Ruddin voitonjuhlissa.

Rudd yritti puolestaan rauhoitella suosionosoituksia. Hän nauratti ihmisiä kehottamalla heitä nauttimaan vain kupin vahvaa teetä ja välttämään liiallista riehaa.

Vaaleissa valittiin parlamentin alahuone, edustajainhuone, sekä yli puolet ylähuoneen eli senaatin edustajista. Työväenpuolue hallitsee ennestään myös kaikkia Australian osavaltioita.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.