Opiskelijoiden kotikunnasta kova kilpa

Jo kymmenet kunnat maksavat opiskelijoille kotikunnassa pysymisestä. Ilmiö johtuu valtionosuusjärjestelmästä, jossa kunnan valtionapu määräytyy pitkälti asukasluvun mukaan.

Kunnat käyvät Suomessa kovaa kisaa siitä, missä opiskelijat ovat kirjoilla. Useat kymmenet pienet kunnat ovat ryhtyneet maksamaan opiskelijoille siitä, että nämä pysyvät kirjoilla kotikunnassaan. Suuret yliopistokaupungit puolestaan houkuttelevat opiskelijoita asukkaikseen muita etuisuuksia lupaamalla.

Ilmiön takana on valtionosuusjärjestelmä, jossa kunnan valtionapu määräytyy pitkälti asukasluvun mukaan.

Toholampi on pieni ja syrjäinen kunta Pohjanmaalla, josta vuosittain lentää suureen maailmaan joukko nuoria opiskelijoita. Mukanaan he vievät muutakin kuin henkistä pääomaa.

- Tällähän on se vaikutus, että nämä poismuuttavat vievät myöskin näitä valtionapuja. Tässä on ihan selkeästi rahasta kysymys, Toholammin kunnanjohtaja Jari Kangasvieri kertoo.

Valtionapujen menetyksistä on tehty eri kunnissa huimiakin laskelmia. Niinpä Toholampikin liittyi niiden syrjäisten maalaiskuntien joukkoon, jotka maksavat opiskelijoille siitä että nämä pysyvät kirjoilla kotikunnassaan. Tällaisia kuntia on Suomessa jo useita kymmeniä, kaikki harvaan asuttuja muuttotappiokuntia

- Se kuinka paljon esimerkiksi vuodenvaihteessa on asukkaita, vaikuttaa tosi moneen tilastoon ja sitä kautta valtionapujen määrään, Kangasvieri painottaa.

Parin sadan euron Toholampi-stipendi kelpasi viime vuonna lähes sadalle opiskelijalle, myös laulunopettajaksi valmistuvalle Annami Hylkilälle.

- On totta kai. Tietysti sitten kun alkaa ostamaan omistusasuntoa sun muuta, niin sitten tietysti on ihan eri asia.

Kuntaliiton johto moittii kuntia kyseenalaisista lahjarahoista, eikä usko tien johtavan pitkälle. Pikkukunnissa ratkaisua perustellaan sillä, että kilpailun aloittivat ensin suuret.

- Tällaiset yliopistopaikkakunnat tarjoavat sinne muuttaville opiskelijoilleen erilaisia etuisuuksia, jotka on tarkoitettu vain sinne kirjansa muuttaville. Tämä on meitä sitten kannustanut tällaiseen jonkin asteiseen vastaiskuun, Kangasvieri perustelee.

Kuntien mukaan stipendien tarkoituksena on myös sitouttaa opiskelijat kotikuntaansa ja houkutella heidät palaamaan valmistumisensa jälkeen.

- Jos kunta muistaa aina välillä opiskelijaa, niin ehkä opiskelija myöskin muistaa sitten tulevaisuudessa, Kangasvieri uskoo.

Kilpailu opiskelijoista vain kiihtynee ja panokset kovenevat kuntien talousvaikeuksien myötä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat