Mainos

Opetusministeri tyynnytteli luokkaretkimaksuista syntynyttä keskustelua

Opetusministeri Antti Kalliomäki korosti eduskunnan kyselytunnilla, että opetussuunnitelmaan hyväksytyn toiminnan tulee olla ilmaista, mutta rahan kerääminen sopii vapaaehtoisessa toiminnassa.

Peruskoulun oppilaiden vanhemmilta voidaan kerätä jatkossakin rahaa luokkaretkiin ja esimerkiksi museokäynteihin, mutta tietyissä rajoissa. Opetusministeri Antti Kalliomäki sanoi eduskunnan kyselytunnilla tänään, että opetussuunnitelmaan kirjatun toiminnan pitää olla maksutonta.

Rahan kerääminen on Kalliomäen mukaan mahdollista vain silloin, kun toiminta on vapaaehtoista, eikä silloinkaan lapsia ja heidän vanhempiaan voida pakottaa maksamaan. Tämä on Kalliomäen mukaan ollut tilanne ennenkin.

Kyselytunnilla jatkettiin viime aikojen keskustelua peruskoulun maksuttomuudesta, missä sytykkeenä on ollut Etelä-Suomen lääninhallituksen kanta, jonka mukaan peruskouluopetuksen täytyy olla täysin maksutonta. Keskustelun avanneen Hanna-Leena Hemmingin mukaan kouluissa ei enää tiedetä, mikä on mahdollista ja mikä ei. Kalliomäki yritti selittää, että asia on lopulta yksinkertainen. Jos toiminta on opetussuunnitelman mukaista, kunta maksaa. Kun kysymys on muusta, liikkumatilaa on ja järjen käyttö sallittua.

Ben Zyskowicz epäili aikansa ministerin vastauksia kuunneltuaan, että elämme aikamoisessa teoriaherrojen maailmassa. Hän ihmetteli, eikö esimerkiksi museokäynteihin voisi kerätä vanhemmilta pientä maksua ja niiltä, joilla ei olisi varaa osallistua kustannuksiin, maksua ei perittäisi. Kalliomäki vastasi, että tämä on ollut mahdollista ennenkin ja on jatkossakin, mutta silloin toiminnan pitää olla vapaaehtoista ja kohtuullista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.