Mainos

Opetusministeri kiistää 2 000 amk-opettajan irtisanomisuhan

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) tapaa tänään ammattikorkeakoulujen rehtoreita. Tilaisuuden asialistalla ovat kouluihin osuvat säästötoimet, jotka näkyvät ennen kaikkea aloituspaikkojen vähentämisenä.

– Tämä on avoin keskustelu ministeriön ja ammattikorkeakoulujen välillä. En halua hirveästi ylimääräistä dramatiikkaa tähän. Se ei ole eduksi asialle eikä ihmisille, Gustafsson sanoo.

Opetusministeriö kaavailee, että ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja karsittaisiin runsaat 2 000. Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että säästöjen myötä jopa 2 000 amk-opettajaa voi uhata irtisanominen. Gustafssonin mukaan määrä on liioiteltu.

– Eihän se niin voi olla, että jos aloituspaikkoja leikataan 2 000, se tarkoittaa sitä, että 2 000 opettajaa lähtee. Ikään kuin jokaisella opiskelijalla olisi yksi opettaja. Siinä (uutisessa) oli vedetty mutkat suoriksi. Aloituspaikkojen vähentäminen myös vähentää tarvetta lakkauttaa yksiköitä tai toimipisteitä, ministeri sanoo.

Kuinka monta opettajaa sitten uhkaa irtisanominen lähitulevaisuudessa?

-Ainoa, mistä on tarkasti sovittu hallitusohjelman neuvotteluissa, on säästötarve, joka on valtion kohdalta 51 miljoonaa euroa.

"Teollisuuden vaikutus arvioitava"

Opetusministeriön toissaviikkoinen ehdotus karsisi ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja eniten kulttuurialalta. Suhteellisesti suurin määrä paikkoja vietäisiin Kemi-Tornion ammattikorkeakoululta.

– Korostaisin sitä, että esimerkiksi esitetyt aloituspaikkavähennykset todella perustuvat opetus- ja kulttuuriministeriön ja opetushallituksen ennakointiin koulutuksen tarpeesta. Yhtä paljon tässä on kyse säästöistä kuin ikäluokkien pienenemisestä. Esimerkiksi Lapissa ja Pohjois-Karjalassa nuorten pääsy korkea-asteelle paranee, Gustafsson perustelee.

Ministeri sanoo odottavansa mielenkiinnolla erityisesti Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun rehtorin Reijo Tolpin näkemyksiä tiistaina.

– Siellä on vahva teollinen perinne ja olen aikanani todennut, että esimerkiksi kaivosteollisuus on kasvattamassa työpaikkoja. Totta kai pitää alueellisesti arvioida, onko sillä vaikutusta esimerkiksi ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoihin, ministeri sanoo.

Gustafssonin mukaan lopullisia päätöksiä aloituspaikkojen suhteen tehdään vasta ensi keväänä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.