Mainos

Onnettomuusyhtiön charterlupa harkintaan?

Turkkilaisen matkustajakoneen lasku meni pitkäksi viime yönä Joensuun lentokentällä. Kone pysähtyi vasta kiitotien vara-alueelle lumihankeen. Onnettomuuden syy ei vielä tänään illansuussa ollut selvillä. Turkkilaisyhtiölle turma oli jo kolmas lyhyen ajan sisällä. On mahdollista, että sen charterlentolupa joutuu uuteen harkintaan.

Sunways Intersun -yhtiön MD-80 -tyyppisessä koneessa oli 166 matkustajaa ja kuuden hengen miehistö. Kone kulki noin 50 metriä kiitotien vara-alueen lähes puolimetrisessä hangessa. Onnettomuus ei aiheuttanut vaaraa koneen matkustajille ja miehistölle.

Kone laskeutui Joensuun lentokentälle kello 1.56.
-Olosuhteet tuolloin eivät olleet parhaat mahdolliset mutta kuitenkin melko hyvät. Niissä oloissa laskun olisi pitänyt onnistua, johtava tutkija Seppo Hämäläinen Onnettomuustutkintakeskusta arvioi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Laskussa koneen pyörät koskettivat kiitotietä 150-200 metriä tavallista myöhemmin. Hämäläisen mukaan tästä huolimatta koneen olisi pitänyt pysähtyä kiitotielle. Lentokentän kiitoradan pituus on kaksi kilometriä. Mittausten mukaan kentän pinnan kitkakaan ei selitä laskun pitkäksi menoa.

Vaikka onnettomuuden syy onkin vielä tuntematon, niin Hämäläinen mainitsi muutamia syitä, jotka olisivat voineet aiheuttaa turman. Näitä syitä ovat lähinnä koneen liian suuri nopeus laskeutuessa, liian vähäinen jarrutus tai vika koneen jarruissa. Laskunopeus selviää koneen mustasta laatikosta.

Yhtiön charterlentolupa uuteen syyniin?

Matkustajakoneen pitkäksi mennyt lasku on turkkilaiselle Sunways Intersun -yhtiölle jo kolmas vaaratilanne, joka on johtanut viranomaisten tutkintaan. Viime syksynä yhtiön kone ei päässyt nousemaan Kajaanin kentältä moottorivian vuoksi. Tämän viikon alussa taas sen kone lensi liian matalalla laskeutuessaan Kuopion kentälle.

Johtava tutkija Seppo Hämäläinen pitää mahdollisena, että sattuneiden vaaratilanteiden vuoksi turkkilaisyhtiön charterlentolupa joutuu uudelleen harkittavaksi.
-Luvan jatko riippuu tämän pitkäksi menneen laskun tutkintatuloksista, hän arvioi.

Siitä, milloin tutkimustulokset valmistuvat, ei vielä ole tietoa. Jyväskylästä noussut matkustajakone oli tuomassa Turkista palanneita matkailijoita Joensuuhun. Lisäksi sen piti ottaa Turkkiin meneviä lomailijoita. Turkkiin menijät kuljetettiin linja-autoilla Kuopioon, josta he lähtivät toisella koneella iltapäivällä. Turman vuoksi kukaan ei perunut lomamatkaansa.

Hämäläinen arveli, että hankeen rullannut kone pääsee jatkamaan matkaansa huomenna. Onnettomuudessa kone ei kärsinyt ainakaan päällepäin näkyviä vaurioita.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.