Onko sinulla näitä oireita? Saatat kärsiä vitamiinipuutoksesta

Kehon epämääräinen oireilu voi johtua vitamiinien puutteesta. Asiantuntija kertoo, mitä kehossa tapahtuu jos se ei saa kaipaamiaan vitamiineja.

Projektipäällikkö Anni Helldán Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo vitamiinien olevan ihmisen ravinnossa luonnostaan esiintyviä yhdisteitä, jotka ovat välttämättömiä elimistön normaalin toiminnan kannalta. Vitamiineja tarvitaan kasvuun ja kehitykseen, mutta myös elintoimintojen ylläpitoon ja lisääntymiseen.

Vitamiinien vähäinen saanti saattaa altistaa sille, että keho ei toimi parhaimmalla mahdollisella tavalla, mutta varsinaisia puutosoireita ei kuitenkaan vielä ilmaannu. Mikäli puutos kestää kauan, oireitakin voi tulla. Oireiden ilmaantumisnopeus vaihtelee vitamiinista riippuen.

– Puutosoireita kuitenkin kehittyy harvoin, varsinkaan kehittyneissä maissa, Helldán sanoo.

– Meilläpäin puutoksia voi esiintyä lähinnä sairailla ihmisillä, joilla ravitsemustilan ylläpito on vaikeaa tai heillä esiintyy vitamiinien imeytys- tai kuljetushäiriöitä.

Myös hyvin yksipuolinen syöminen voi teoriassa länsimaissakin johtaa puutostiloihin.

– Esimerkiksi D-vitamiinin ja B12-vitamiinin kohdalla puutos voi kehittyä meilläkin, jos välttää kalaa ja maitotuotteita tai eläinperäistä ruokaa, eikä syö ravintolisiä, joissa olisi näitä vitamiineja, Helldán sanoo.

Epämääräisiä oireita, kipuja ja väsymystä

– Ennen kuin varsinaista puutosta ehtii tulla, voi keho alkaa oireilla. Yleisiä puutosoireita ovat epämääräiset oireet, kuten väsymys, huonovointisuus, päänsärky ja iho-oireet, Helldán sanoo.

Helldánin mukaan A-vitamiinin puutosoireet aiheuttavat yleensä epämääräisiä oireita ja heikentävät merkittävästi vastustuskykyä.

– Herkkiä kudoksia tälle puutokselle ovat henkitorvi, iho, sylkirauhaset ja sarveiskalvo. Tarkempia oireita ovat hämäräsokeus ja silmän sidekalvon ja sarveiskalvon kuivuus.

– Niillä, joilla taas on heikko D-vitamiinitila, on havaittu esiintyvän epätarkkaa kivuntuntoa luustossa ja lihaksissa. Klassiset puutossairaudet ovat riisitauti ja osteomalasia eli luuston heikkeneminen.

E-vitamiinin puutoksen Helldán sanoo olevan erittäin harvinainen, ja kertookin sen olevan yhteydessä lähinnä rasvojen imeytymis- ja kuljetushäiriöihin. Myös K-vitamiinipuutoksen Helldán mainitsee hyvin harvinaiseksi tilaksi: se ilmenee veren hyytymisajan pidentymisenä, verenvuotona ja niiden aiheuttamana anemiana. Sekin johtuu lähinnä rasvan imeytymishäiriöistä.

– C-vitamiinin puutossairautena on keripukki, jonka ensioireisiin kuuluu väsymys, pienet kudoksensisäiset verenvuodot ja hiussuonipurkaumat. Tämän jälkeen ihoon ilmaantuu muun muassa sarveistuneita karvatuppeja ja verenpurkaumia, Helldán kuvailee.

– Hoitamattomana keripukki johtaa kuolemaan. Tauti on harvinainen ja liittyy muutenkin heikkoon ravitsemustilaan. Ehkäisyyn riittää 10 milligrammaa C-vitamiinia päivässä. Lievä C-vitamiinin puutos voi ilmetä väsymyksenä ja ärtyisyytenä.

Myös B-vitamiiniryhmän vitamiinien puutostila voi aiheuttaa koko joukon oireita.

– Esimerkiksi tiamiinin eli B1-vitamiinin puutos voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta, laihtumista ja kasvun hidastumista. Klassisia puutossairauksia ovat beriberi ja Wernicke-Korsakovin oireyhtymä. Beriberi ilmenee verenkiertoelimistön tai hermoston toiminnan häiriöitä, Helldán sanoo.

– Beriberin oireyhtymään liittyy tiamiinin puutteen lisäksi krooninen alkoholin liikakäyttö, oireina ovat muun muassa silmien liikehäiriöt ja sekavuus. Kehittyneissä maissa lähinnä runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa puutetta, koska se heikentää tiamiinin imeytymistä sekä lisää eritystä ja häiritsee sen toimintaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja