Ravintolisät rahanhukkaa? Näin syömällä et niitä tarvitse

Kun syö yhden appelsiinin päivässä, ei tarvitse ottaa C-vitamiinia purkista. Ravitsemusterapeutti kertoo, että monet pillerirohmut heittävät rahansa hukkaan.

– Perusterveen ihmisen tarvitsee syödä purkista korkeintaan D-vitamiinia ja tarvittaessa rautavalmistetta. Monipuolinen ruoka sisältää muutenkin tarpeeksi ravintoaineita, laillistettu ravitsemusterapeutti Berit Haglund sanoo.

Haglund kuvailee ruokaa monipuoliseksi, kun se sisältää päivittäin aineksia ruokaympyrän eri lohkoista: leipää, puuroa, perunaa, marjoja, hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kalaa, kananmunaa, maitotaloustuotteita, rasvaa…

– Esimerkiksi C-vitamiinia on todella helppo saada riittävästi ruoasta. 75 milligramman vuorokausisuositus täyttyy jo sillä, että syö esimerkiksi yhden appelsiinin päivässä.

– Myös D-vitamiinilisä on ainakin kesäaikaan turha, jos syö kirjolohen ja silakan kaltaista rasvaista kalaa kahdesta kolmeen kertaan viikossa, juo maitoa kuusi desilitraa päivässä sekä käyttää vitaminoituja margariineja. D-vitamiinia löytyy pienissä määrin myös kananmunista ja sienistä.

"Eivät useinkaan tarpeellisia"

Jos ravintoaineita tulee elimistöön ylenmääräisesti, ne erittyvät pois.

– Tämä johtuu siitä, että elimistö pyrkii aina tasapainoiseen tilaan. Rasvaliukoiset A-, D-, E- ja K-vitamiinit varastoituvat, mutta B-vitamiinin kaltaiset vesiliukoiset vitamiinit poistuvat virtsan mukana, Haglund sanoo.

– Joissakin yksittäistapauksissa D-vitamiinin liikasaanti on aiheuttanut myrkytysoireita. Liiallisen C-vitamiinin saannin yhteydessä on puolestaan ollut puhetta munuaiskivistä, Haglund sanoo.

Pääsääntöisesti ravintolisien runsaastakaan käytöstä ei Haglundin mielestä silti ole haittaa – jos ei ehkä hyötyäkään.

– Vaarallisempaa on, jos ravintoaineita oikeasti saa liian vähän ja tulee puutosoireita. Jatkuvaa väsymystä tuntevan kannattaa miettiä, onko oma ruokavalio tarpeeksi monipuolinen. Jos näin on ja olo säilyy silti huonona, ravintolisiä voi toki ottaa ruokavalion tueksi. Ohjeiden mukaan käytettynä ne ovat turvallisia.

– Kuitenkaan usein ravintolisät eivät ole tarpeellisia. Monet heittävät niitä käyttämällä rahansa hukkaan, Haglund sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat