Elämän kuntoon luonnon avulla: Tämä supermarja on uskomaton terveyspommi

Tyrni lukeutuu maailman vitamiinirikkaimpiin marjoihin. Lue, miksi sinunkin kannattaa tutustua kellertävään terveyspommiin.

- Tyrni on kotoisin Aasiasta. Sillä on ollut tärkeä rooli lääkekasvina erityisesti Kiinassa ja Venäjällä.

- Tyrnin sisältämät vitamiinit varastoituvat monipuolisesti marjojen hedelmälihaan, kuoriin, siemeniin sekä puun lehtiin, kuoriin ja juuriin.

- Tuoreiden tyrnimarjojen vitamiinisisältö on huomattavan laaja. Marjassa on C-vitamiinia 10−20 kertaa enemmän kuin appelsiineissa. A-vitamiini on tehokas antioksidantti sekä tärkeä ihon ja hiusten terveydelle. K-vitamiini vaikuttaa muun muassa veren hyytymiseen. Myös E-vitamiinit ovat vahvoja antioksidantteja.

- Tyrnimarja sisältää myös runsaasti monityydyttämättömiä rasvahappoja sekä B12-vitamiinia. Lisäksi marjassa on superoksididismutaasi-nimistä entsyymiä, joka on yksi tehokkaimmista tunnetuista antioksidanteista.

- Tyrnin biotiini vaikuttaa aineenvaihduntatoimintoihin sekä hiusten ja ihon kuntoon. Foolihappo on tärkeä tekijä solujen uusiutumisessa. Marjan sisältämät kuidut avustavat suolen toimintaa.

- Tyrnissä on kivennäis- ja hivenaineita 20 eri lajia, joihin lukeutuvat muun muassa sinkki, mangaani, kalium, magnesium, natrium ja kalsium.

- Tyrnin arvokkaimpana osana pidetään tyrniöljyä, joka sisältään muun muassa oleiini-, steariini-, linoli-, palmetoliini- ja öljyhappoa. E-vitamiini sekä palmetoliini ja linoliöljyt ovat erittäin haluttuja terveyden- ja kauneudenhoitoaineita. Hyvän hormonitoiminnan ylläpito vaatii GLA:ta, jota elimistö työstää linolihaposta.

- Tyrnin sisältämien vitamiinien ja aineyhdisteiden uskotaan vaikuttavan suotuisasti moniin vaivoihin ja tauteihin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, eri syöpälajeihin, ihosairauksiin ja kaljuuntumiseen, vaihdevuosiongelmiin ja erilaisiin väsymystiloihin. Tyrniöljyn otaksutaan suojaavan myös auringon ultraviolettisäteilyltä.

Lähde: www.vinkkilanluomutuote.fi/tyrni.html

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja