Onko Lionel Messin ja Barcelonan tarina sittenkään ohi? – alkusokista selviytynyt Tuomas Virkkunen: "Kaikkien aikojen tuijotuskilpailu"

Maailman isoin pelaajasiirto toteutuu, kun Messi jättää Barcelonan – MTV:n urheilutoimittaja kertoo, mihin supertähti voi siirtyä 4:06
Maailman isoin pelaajasiirto toteutuu, kun Messi jättää Barcelonan – MTV:n urheilutoimittaja kertoo, mihin supertähti voi mahdollisesti siirtyä

Toisin kuin viime kesänä, jalkapallomaailma on pitänyt viimeiset kuukaudet Lionel Messin jatkosopimusta Barcelonan kanssa allekirjoitusta vailla valmiina. Kun tieto sopimuksen kariutumisesta levisi torstai-iltana, spekulointi kaikkien aikojen parhaana pidetyn pelaajan tulevaisuudesta käynnistyi välittömästi. 

C Moren jalkapalloselostaja Tuomas Virkkunen kuvaili ensireaktiotaan sokiksi, mutta epäilee, ettei viimeisiä kortteja ole vieläkään pelattu.  

– Kun ensimmäisen tunnereaktion jälkeen pääsi eteenpäin ja alkoi ajatella tilannetta rationaalisesti, tuli mieleen, onko tilanteessa kuitenkin muutakin taustalla? Koko tapaus on aivan järjettömän monimutkainen, Virkkunen alusti MTV Urheilulle.

Messin ja Barcelonan sydänsurun taustalla vaikuttaa kaksi tekijää ylitse muiden. Ensin: Barcelonan edellisen presidentin Josep Maria Bartomeun johtaman hallinnon holtiton talouspolitiikka, jonka myötä seuran velat kasvoivat vuosina 2015-2020 jopa 125 prosenttia ja ylittivät miljardin euron rajan.

Toiseksi: La Ligan puheenjohtajana vuonna 2013 aloittanut lakimies Javier Tebas on asettanut seurojen taloudet tiukan valvonnan alle. Seuroille on asetettu palkkakatto, jonka alle niiden on mahdutettava sekä palkat että pelaajien hankintoihin käytettävä raha. Jos se ei onnistu, uusien pelaajien rekisteröiminen ei ole mahdollista. Tässä on Barcelonan ongelman ydin. Kalliita sopimuksia on Messinkin lisäksi yksinkertaisesti liikaa.

Taloudellisten realiteettien takana Virkkunen näkee kuitenkin jotakin, mitä hän kutsuu "kaikkien aikojen tuijotuskilpailuksi".

– Vastakkain ovat La Liga -pomo Javier Tebas ja Barcelonan presidentti Joan Laporta. Kummallakin on paljon omia agendoja meneillään kabineteissa. Emme voi lähimainkaan tietää kaikkea.

– Tämä on yksi taustalla vaikuttava asia. Barcelona ja Real Madrid eivät ole suostuneet ehtoihin, koska sopimus CVC:n kanssa tarkoittaisi lähteiden mukaan sitä, että Superliiga-hanke kariutuisi sillä hetkellä, kun seurat allekirjoittavat sopimuksen. Laporta haaveilee edelleen Superliigasta, joka toisi seuralle joskus tulevaisuudessa paljon enemmän rahaa kuin mitä tämä CVC-diili nyt toisi. Tämä on yksi kokonaisuus, joka vaikuttaa taustalla, Virkkunen muistutti.

Barcelona järjesti Laportan johdolla perjantaina lehdistötilaisuuden, jossa seuran taloudellisesta tilanteesta syntyi suorastaan kaoottinen vaikutelma. Tilaisuuden ydinviesti oli: Messi ja Barcelona halusivat jatkaa yhdessä, mutta La Liga esti sopimuksen sääntöineen. Virkkunen ei usko, että kertomukset taloudellisesta sekasorrosta ovat bluffia.

– Olisi mielenkiintoista nähdä kabinetteihin, kuinka kiivaasti siellä tuijotellaan silmiin ja odotellaan, kumpi räpäyttää silmiä ensin? Kummalla pettää pokka? Koska fakta on myös se, ettei La Ligan pomolla ole yksinkertaisesti varaa menettää Lionel Messiä sen jälkeen, kun Sergio Ramoskin jätti sarjan poistuttuaan Real Madridista PSG:hen.

Virkkunen alleviivaa, ettei suostu missään nimessä vielä kirjoittamaan Messiä lopullisesti ulos Barcelonasta.

– Sarjat pyörähtävät käyntiin muutaman viikon kuluttua, mutta itselleni yksi iso päivämäärä on syyskuun toinen, kun joukkueiden on ilmoitettava pelaajat Mestarien liigaan. 

– Messin arvo La Ligalle on jättimäinen. Joidenkin arvioiden mukaan hän tuo La Ligan tuloista 20-30-prosenttia. Laportan ja Tebasin shakkimittelö on juuri nyt siis äärimmillään, kumpi nöyrtyy ensimmäisenä? Missään nimessä en usko, että tilanne on vielä ohi, Virkkunen tiivisti.

Lue myös:

    Uusimmat