Onko Facebook luikerrellut jo työelämään?

Vuosi sitten yritykset pohtivat, saavatko työntekijät käyttää Facebookia työajallaan. Nyt monessa firmassa on jo oma sosiaalisen median vastaava, jonka tehtäviin kuuluu olla koko ajan online - eli päivittää Facebookiin yrityksen kuulumisia ja jutella ryhmän fanien kanssa.

Yksi kiistanalaisista työpaikoista on ollut sairaanhoitoala. Aikoinaan levisi huhu, jonka mukaan Facebookin käyttö työajalla on kiellettyä, jopa teknisesti estettyä.

– Se oli täysin uutisankka. Emme ole koskaan kieltäneet Facebookin käyttöä, sitä on aivan mahdoton kieltää, kertoo HUS:n viestintäpäällikkö Riitta Lehtonen.

HUS:ssa on valmisteilla uusi ohjeistus sosiaalisen median käyttöön. Syksyllä valmistuva ohjeistus on tehty sen takia, että työntekijät ovat olleet epätietoisia siitä, kuinka paljon esimerkiksi juuri Facebookia voi käyttää.

– Tämä on ajankäyttökysymys ja laitekysymys. Joillakin on sellainen työ, ettei yksinkertaisesti ole koneen ääressä - jos on vaikka leikkaussalissa koko päivän. Jos omat työt tulee tehtyä, niin viestinnän alan ihmisenä sallisin Facebookin käytön. Sehän on nykyään sama asia kuin puhelimen käyttö tai kahvilla käynti työkavereiden kesken, Lehtonen sanoo.

Sairaanhoitajien keskuudessa asiasta vallitsee kuitenkin yhä ristiriitaisia tietoja. Esimerkiksi MTV:n Uutisten Facebook-sivustolla keskustelevien ihmisten mielestä sairaanhoitoalalla työskentelevien on kiellettyä käyttää sosiaalista mediaa - mutta kaikki sitä kuitenkin käyttävät.

Työtehtävänä Facebookissa roikkuminen

Monen ihmisen on kuitenkin jopa pakko käyttää Facebookia töissä. Näitä ovat eri viestinnän ihmiset, jotka vastaavat oman firman näkyvyydestä sosiaalisessa mediassa. Mediatalojen lisäksi mitä erilaisimmat yritykset ovat perustaneet oman sivun.

– Meillä on ollut Facebook-vastaava noin vuoden verran. Facebookissa edellytetään nopeaa reagointia, minkä takia käyn heti aamulla ensimmäisenä katsomassa, onko sivuille ilmestynyt jotakin, kertoo Kirkon Ulkomaanavun Facebook-asioista vastaava viestintäassistentti Lotta Numminen.

Kirkon Ulkomaanavulla alkoi esimerkiksi maanantaina Lusikkaliike-kampanja, joka näkyy netissä. Eri puolilta Suomea löytyvät lusikat ohjaavat löytäjänsä Facebookiin, ja näin sana nälänhädästä leviää sosiaalisen median avulla.

Suurista firmoista esimerkiksi Nokia kannustaa työntekijöitään ahkeraan Facebookin käyttöön. Sosiaalisen median käyttö on siellä sallittua, jopa suositeltavaa.

Oppilaiden netinkäyttöä valvotaan

Nuoret ovat sosiaalisen median aktiivikäyttäjiä. Kouluissa joudutaankin valvomaan, ettei esimerkiksi atk-tunneilla oppilaan aika kulu Facebookissa tai Irc-galleriassa. Keravalaisessa Sompion koulussa opettaja saa omalle koneelleen näkymän jokaisen oppilaan koneesta.

– Mutta välitunneilla oppilaat saavat käyttää sosiaalista mediaa - meillä on tätä varten tietokoneet käytävillä. Kaikilla ei välttämättä ole omaa konetta kotona, kertoo koulun rehtori Anja Kosonen.

Kososen mukaan opettajilla ei ole liiemmin aikaa välitunneilla surffailuun.

Lue myös:

    Uusimmat