Ongelma parisuhdemarkkinoilla: Nainen katsoo koulutusta, mies ulkonäköä

Suomen parisuhdemarkkinoilla muhii suuri ongelma. Keski-ikäiset, kouluttamattomat miehet eivät löydä naisia, eivätkä koulutetut naiset miehiä. Parisuhteiden asiantuntija, tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta sanoo, että jopa puolet keski-ikäisistä duunareista, vähemmän koulutetuista miehistä on vailla partneria.

Syynä on se, että koulutetuille naisille ei kelpaa kouluttamaton mies. Lisäksi naiset ovat opiskelun perässä muuttaneet kaupunkiin ja miehet jääneet maalle. Koulutetuille miehille sen sijaan kelpaa myös kouluttamaton nainen, kunhan nainen on hyvännäköinen.

- Asia ei ole mustavalkoinen, mutta naisilla on nykyään oma tahto, muistuttaa kasvatustieteen tohtori Tuula Pukkala.

Presidenttiehdokas Timo Soini nosti sunnuntain Helsingin Sanomissa esille kuuman perunan - miksi duunari ei kelpaa koulutetulle naiselle? Soini vastasi kysymykseen, onko Suomi luokkayhteiskunta. Kysymys ei Soinin mukaan ole siitä, onko joku parempi kuin toinen, vaan "monelle karjulle on kova paikka jos vaimo tienaa enemmän."

Miehen itsetunnolle voi olla kova kolaus, jos vaimon palkka on suurempi kuin oma. Parisuhteiden asiantuntija, tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta muistuttaa, että taustalla on muuttoliike eli aikanaan naiset tulivat koulutuksen perässä kaupunkiin ja miehet jäivät maalle. Siksi parisuhdeongelma on pahimmillaan kaupungissa ja pääkaupunkiseudulla.

Ulkonäkö ei riitä naisille

Keski-ikäisten, vähemmän koulutettujen miesten on todella vaikea löytää kumppania ja jopa puolet heistä on vaimoa vailla, muistuttaa Kontula.

- Miesten kohdalla ulkonäkö voi kompensoida koulutusta eli korkeasti koulutettu mies voi ottaa puolisokseen kouluttamattoman naisen, kunhan nainen on hyvännäköinen, kertoo Kontula.

Naisten kohdalla tilanne on toinen. Korkeasti koulutettu nainen ei voi ottaa pelkästään hyvännäköistä miestä, sillä jo sosiaalinen verkosto paheksuisi asiaa.

- Muiden naisten mielipide painaa paljon ja kouluttamatonta miestä ei oikein hyväksyttäisi, sanoo Kontula.

Miehiä puolestaan ei kritisoida, vaikka vaimo olisikin ns. alempaa kastia. Hieno ulkonäkö riittää.

- Ongelmaan ei ole yksinkertaista ratkaisua, mutta ehkä pitäisi miettiä arvoja ja valintoja uudestaan. Kiinassakin mentiin pieleen, kun päätettiin yhden lapsen politiikasta. Nyt parisuhdemarkkinat ovat täysin sekaisin ja miehille ei löydy kumppania, muistuttaa Kontula.

Kontula ei halua ohjata parisuhdemarkkinoita, mutta sanoo, että kumppania kaipaavien naisten pitäisi muuttaa arvoja. Täytyy siis miettiä, mikä parisuhteessa on tärkeää ja mikä ei. Korkeasti koulutetun naisen täytyy myös tarkkaan jos on eroamassa. Uutta korkeasti koulutettua kumppania voi olla vaikea löytää.

Parisuhteet eivät ole mustavalkoisia

Parisuhteista väitellyt, kasvatustieteen tohtori Tuula Pukkala vahvistaa, että useiden amerikkalaistutkimusten perusteella voi sanoa, että ihmiset hakeutuvat usein samankaltaistensa lähelle ja etsivät yhteisiä tekijöitä.

Kiintymyssuhde, turvallisuus ja luottamus ovat kaiken a ja o. Voi myös sanoa, että joillakin ihmisillä on paremmat valmiudet sitoutumiseen kuin toisilla. Pukkala uskoo, että epätasapaino parisuhdemarkkinoilla johtuu myös siitä, että naisten asema on muuttunut, he ovat itsenäisempiä kuin ennen.

- Ei se aina niin ole, että miehet eivät kelpaisi. Naisilla on nykyään oma tahto, he ovat vaativampia ja esimerkiksi haluavat opiskella pidempään, eivätkä ehkä halua perustaa perhettä samaan aikaan kuin miehet. Synnyttäjien keski-ikäkin on nykyään jo 31 vuotta.

- Ulkonäöllä on kuitenkin merkitystä, sitä ei voi kiistää. Naisille todella tärkeää on tunneside ja se, millä psyykeen tasolla nainen ja mies kohtaavat. Persoonista tässä on kyse, ei pelkästään koulutuksesta, muistuttaa Pukkala.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja