Omenien koneellinen lajittelu ei sujunut kuin tanssi

Omenoiden koneellinen lajittelu ei ollut niin nopeaa kuin olisi voinut kuvitella, Työtehoseuran selvitys kertoo.

Omenatarhat lajittelivat omenoita 2-6 hengen työryhmissä omatekoisilla tai kaupoissa myytävillä koneilla.

Nopeimmillaan kolme henkilöä lajitteli 420 kiloa omenoita tunnissa. Heillä oli apunaan Greefa-kone, jota käytetään yleisesti tomaatin lajittelussa. Kone lajitteli hedelmät viiteen kokoluokkaan.

Perfect-koneella kuusi henkeä lajitteli tunnissa 800 kiloa omenoita. Alhainen nopeus johtui siitä, ettei koneen koko kapasiteetti ollut käytössä, eikä kaikille työntekijöille riittänyt töitä koko ajaksi.

Omenoiden poimintanopeus oli selvityksessä 72-125 kiloa tunnissa. Keskimäärin omenoita poimittiin reilut sata (103) kiloa tunnissa. Ei ollut yllättävää, että poimiminen sujui nopeammin 1,5-metrisestä puusta kuin korkeasta puusta, josta omenoita piti kurkotella tikkailla seisten. Sadonkorjuu oli nopeampaa silloin, kun koko sato korjattiin kerralla, eikä valikoitu poimittavaksi vain kypsiä hedelmiä.

Työaika- ja menetelmätutkimukset olivat osa "Työtä poimijoille, lajitellen laatua omenoille" -kehittämishanketta. Sitä rahoittavat Uudenmaan TE-keskus, Lohjan Yrityspalvelukeskus ja Kotimaiset Kasvikset ry.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja