Omantunnon tuskiin tullut henkilö otti poliisin yhteyttä – kadonneen Kimmo Ojalan murhamysteeriä ratkotaan uuden teknisen laitteen ja ruumiskoirien avulla

4:12
Tämä Kimmo Ojalan tapauksesta tiedetään nyt.

Poliisi on viime vuoden lopusta saakka kuulustellut ja puhuttanut useita henkilöitä yli 20 vuotta vanhan katoamismysteerin tiimoilta.

Kaakkois-Suomen poliisi on kertonut käynnistäneensä uudestaan tutkinnat kesäkuussa 1999 kadonneen valkealalaisen Kimmo Ojalan katoamismysteerissä.

Vanha luokkakaveri näki punaisella Fordilla liikkuneen Ojalan Ristiinassa huoltoasemalla 6. kesäkuuta 21 vuotta sitten. Sen jälkeen miehestä ei ole tehty vahvistettuja havaintoja.

Poliisi epäilee edelleen, että Ojala on murhattu. Hän oli kadotessaan 29-vuotias. Ojalan poika oli tuolloin 8-vuotias.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Salmisen mukaan poliisi on aiemmin saanut yhteydenoton, jonka tiimoilta tutkinta on viritelty uudestaan laajalti käyntiin.

Kokiko siis joku omantunnon tuskaa katoamiseen liittyvistä tiedoista ja päätti tulla tuntemuksineen poliisin pakeille?

– No näinkin voisi sanoa, Salminen vahvistaa.

Kimmo Ojalan katoamismysteerin käänteistä voi lukea tarkemmin tästä artikkelista:

Uusiakin henkilöitä kuultu

Poliisin mukaan kevään aikana on kuulusteltu jo kertaalleen kuultuja henkilöitä ja Ojalan sukulaisia, mutta myös täysin uusia henkilöitä. Hän ei kommentoi, miltä paikkakunnilta kuultavat henkilöt ovat kotoisin.

– Kuultavien joukkoa tullaan vielä tästäkin laajentamaan, tutkinnanjohtaja sanoo.

Salmisen mukaan ketään ei ole tällä hetkellä kiinniotettuna. Tiedon siitä, epäilläänkö jotakuta murhasta, hän pitää itsellään.

Tutkintatiimissä Kaakkois-Suomen poliisissa on tutkinnanjohtaja Salmisen lisäksi yksi tekninen ja kaksi taktista tutkijaa. 

Maastoetsinnät aloitetaan tällä viikolla, mutta Salminen ei tutkinnallisista syistä suostu tarkentamaan, millä alueella niitä tehdään tai onko kyse myös vesistöetsinnöistä. 

Kaakkois-Suomen poliisin virka-alue ulottuu Iitistä itärajan Parikkalaan saakka. Poliisilaitoksen alueella sijaitsevat muun muassa Kouvola, Lappeenranta, Imatra ja Hamina.

Etsinnöissä käytetään apuna ruumiskoiria ja lisäksi poliisi saa puolustusvoimilta virka-apupyyntönä käyttöönsä uutta etsintätekniikkaa. Kyseessä on niin mystinen uusi laite, ettei poliisi itsekään vielä tunne täysin sen toimintaperiaatteita.

Salmisen mukaan kyse on joka tapauksessa tutkan kaltaisesta laitteesta, jota voidaan hyödyntää ulkona tehtävissä etsinnöissä.

Kenen luona mies vieraili viimeiseksi?

Ojalan auto löytyi Kouvolasta Lehtomäessä sijaitsevalta kerrostalo-alueelta alkuvuodesta 2000. Jäi epäselväksi, miten ja milloin auto oli ylipäätään päätynyt kaupunkiin. Tiettävästi mies oli matkalla Mikkelissä sijaitsevalle mökille, mutta jollakin tavalla ainakin Ojalan auto oli päätynyt Kouvolaan.

Salmisen mukaan auto ei enää ole poliisin hallussa, mutta hän ei vahvista, liittyykö punainen Ford jälleen käynnissä oleviin tutkintoihin. 

Entä tietääkö virkavalta, kenen luona Ojala mahdollisesti oli Kouvolassa käymässä ennen katoamistaan?

 – En kommentoi.

Poliisi on aiemmin kertonut julkisuuteen, että yksi mahdollinen motiivi epäillyssä henkirikoksessa on saattanut olla raha ja siihen liittyvät kytkökset. Salmisen mukaan olisi kuitenkin liian vahva ilmaus sanoa, että kyse olisi ollut nimenomaisesti rahasta. Se on vain yksi mahdollinen oletus, joka poliisilla on.

Esitutkintamateriaalin suursiivous

Rikoskomisario Salminen tuli nykyiseen työhönsä viime vuoden lopulla ja päätti, että juttu organisoidaan ja järjestellään kuntoon esitutkintaa koskevien huolellisuusmääräysten mukaisesti.

– Olemme digitalisoineet vanhoja tutkintapapereita, lippuja ja lappuja, sähköiseen muotoon. Sitten on katsottu, mihin suuntiin tapauksessa voitaisiin vielä edetä erinäisten vihjeiden, yhteydenottojen ja materiaalin strukturoinnin perusteella. Siten päädyimme tähän tilanteeseen, jossa nyt olemme.

Salminen uskoo vahvasti, että tapaus ratkeaa. Hän huomauttaa kuitenkin, että tutkintatiimi tekee työtään muun työnsä ohella. Tutkinnassa on satoja juttuja.

 – Raiskauksia, tapon yrityksiä, tietojärjestelmärikoksia, kuoleman- ja palonsyytutkintaa. Tämä murhatutkinta tehdään kaikkien muiden tapausten ohella. Mutta urheilutermein, uskon aina voittoon. Pyrimme viemään tämän kunnialla maaliin, lähdemme voittamaan. Suhtaudumme tapaukseen asiaan kuuluvalla vakavuudella ja sitten näemme, mihin rahkeemme riittävät.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja