21-vuotias Jami-Petteri katosi ja poliisi julkaisi häiritsevän kuvan epäillyistä, koko paikkakunta järkyttyi – "Alussa puhutti se kidutus"

Pikkukylä järkyttyi 21-vuotiaan Jami-Petterin surmasta – huhuja ruumiin sijainnista liikkuu ympäriinsä 5:53
Pikkukylä järkyttyi 21-vuotiaan Jami-Petterin surmasta – huhuja ruumiin sijainnista liikkuu ympäriinsä.

Kaustisella heinäkuussa tapahtunut 21-vuotiaan Jami-Petteri Klemolan katoaminen järkytti pientä paikkakuntaa. MTV Uutiset vieraili Kaustisella silloin, kun miehen ruumista ei oltu vielä löydetty. Ruumis löytyi elokuun lopussa. 

Juttu on julkaistu alun perin puolivälissä heinäkuuta 2020. Se julkaistaan nyt uudelleen, sillä asiaa aletaan käsitellä Kokkolan käräjäoikeudessa 11.12.2020. MTV on paikan päällä oikeudessa. Voit seurata oikeudenkäyntiä MTV Uutiset Livessä ja verkkosivuillamme. Verkkosivuilta löytyvään juttuun pääset täältä.

Poliisin mukaan 21-vuotiaan miehen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi. Kesällä teosta epäiltyinä vangittiin vuosina 1990 ja 1993 syntyneet veljekset. Heitä epäillään todennäköisin syin murhasta.

21-vuotias Jami-Petteri Klemola katosi Kaustisella 16. kesäkuuta. MTV Uutiset kävi Kaustisella heinäkuussa, tällaista siellä oli.

Noin 4 200 asukkaan Kaustinen on hiljainen kylä tavallisena arki-iltana. Nuoria ajelee mopoilla ja traktoreilla, ja muutamia ihmisiä istuu paikallisissa kuppiloissa. Miljöö ei näytä karmean henkirikoksen tapahtumapaikalta. 

– Meillä on niin mukava kylä täällä, toteaa eräs paikallinen MTV Uutisille. 

– Ei täällä yleensä mitään tällaista tapahdu. Onneksi nämä ovat niitä yksittäistapauksia, huokaa toinen. 

”Järkyttävää, karua, hirveää”

Huhumylly Klemolan katoamisesta pyörii vilkkaana. Surmatun jäännöksiä ei ole jutun julkaisemisen aikaan löytynyt, ja poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan kahdesta mahdollisesti tapaukseen liittyvästä miehestä.

MTV Uutisten tietojen mukaan miehet ovat veljeksiä, jotka ovat vangittuina. 

Kuva järkytti paikallisia. Eräs aamukahvilla oleva paikallinen mies kertoo, että poliisien lisäksi myös paikalliset kiertelevät pieniä metsäteitä iltaisin.

– Sitten niitä paikkoja mallataan siihen kuvaan, että missä se oltaisiin otettu, mies näyttää. 

Huoli on kova, ja kaikilla on sama toive.

– Kyllähän se helpottaisi, kun se (uhri) löytyisi. 

Paikallisten kanssa jutellessa kolme sanaa toistuvat: Järkyttävää, karua, hirveää. 

– Kyllähän näistä on elämänsä aikana kuullut muualta. Mutta kun omalle kylälle sattuu, tuntuu vielä julmemmalta, mies kertoo haikeana. 

”Tuntuu olevan selvä tapaus”

Tieto tapahtuneesta valkeni 17. päivän aamuna. Päällimmäiset tunteet olivat epäusko ja järkytys. 

– Varsinkin alussa puhututti se kidutus, että kuinka paljon uhri on joutunut kärsimään? kerrotaan MTV Uutisille aamukahvipöydässä.

Mutta onko pienintäkään mahdollisuutta, että Klemola olisi kadonnut omasta tahdostaan?

– Ei, kyllä tämä tuntuu olevan selvä tapaus. Pöydässä nyökytellään.

Paikalliset ovat seuranneet silmä kovana kylällä ja metsissä pörrääviä poliiseja. Varsinkin iltaisin heitä näyttää olevan paljon. Pienet syrjäiset metsätiet ovat täynnä autonjälkiä etsijöiden jäljiltä.

Monesta paikallisesta tuntuu kauhealta ajatella, että jostakin noista syrjäisistä metsänkolkista löytyisi uhrin jäännökset.

– Sitähän tässä kaikki miettivät, että mitä sille (Klemolalle) on oikein tehty?

Kyläläisillä tuntuu olevan yksimielinen käsitys sekä epäillyistä että uhreista. Pienellä kylällä kaikki tunnetaan tai tiedetään edes jotakin kautta. Hämmennys ja monet kysymykset paistavat läpi paikallisten kertomuksista. 

Vaikuttaako tällainen tapahtuma pieneen kylään? 

–Kyllä vaikuttaa, toteavat paikalliset yksimielisesti. 

Etsintäaluetta on paljon

Poliisi on etsinyt uhrin jäännöksiä koirien avulla muun muassa Vetelin Isokylällä ja Räyringissä. Myös Småböndersin kylällä on nähty paljon ”mustiamaijoja” viime päivinä. 

Muutama paikka on herättänyt paljon keskustelua netissä ja paikkojen osallisuutta tapahtumiin pohditaan.

Muun muassa Svartsjön rannalla oleva grillikota tuntuu kiinnostavan. Moni on spekuloinut, että poliisin julkaisemassa kuvassa näkyvä harja olisi sieltä peräisin. Kota sijaitsee näkyvällä paikalla tien vieressä.

– Småböndersin ja Räyringin välillä on kyllä paljon metsää, minne jotakin voitaisiin piilottaa, paikalle sattunut ohikulkija kertoo. 

Metsää, soita ja vesistöä alueella riittää silmäkantamattomiin. 

– Välillä tuntuu, että poliisi on aika hukassa, toteaa huolestunut paikallinen. 

Yleensä Kaustisilla nautitaan tähän aikaan vuodesta kansanmusiikkijuhlista, joka peruuntui tänä vuonna koronaviruksen vuoksi. Nyt kuppiloiden pöydässä puhutaan henkirikoksesta. 

– On tämä ankeaa, pöydästä kommentoidaan. 

Huhut ovat vaarallisia

Lähestulkoon kaikki kyläläiset ovat kuulleet toistaan karummat juorut ja huhut. Niissä voi olla perää, mutta poliisi ei ole vahvistanut toistaiseksi mitään. 

Eräs paikallinen toteaa, että hän ei halua kommentoida huhuja millään tavalla. 

– Huhuissa voidaan vetää mukaan asiaan kuulumattomia ihmisiä. Siinä voi mennä pian monen elämä pilalle, todetaan paikallisesta kuppilasta. 

Poliisille toivotaan työrauhaa, mutta harras toive on myös, että kaikki vihjeet ilmoitettaisiin poliisille, eikä niitä jätettäisi puskaradion armoille. 

Koko kylän ilmapiiri viestii toivoa siitä, että uhri vielä löydettäisiin.

Lue myös:

    Uusimmat