Poliisilta iso paljastus Jami-Petteri Klemolan tapauksesta: Surmapaikasta saatu varmuus – epäillyistä veljeksistä julkaistu nokikuva ei ehkä sittenkään liity tapaukseen

5:53
MTV palasi rikospaikalle: Pikkukylä järkyttyi 21-vuotiaan Jami-Petterin surmasta – huhuja ruumiin sijainnista liikkuu ympäriinsä

Kaustisella kadonneen ja henkirikoksen uhriksi uskotun Jami-Petteri Klemolan tapauksen poliisitutkinnassa on edistytty. Poliisi kertoo saaneensa selville, että 21-vuotias nuorukainen surmattiin Kaustisella yksityisasunnossa. Eräästä aiemmin julkisuuteen kerrotusta yksityiskohdasta ei sen sijaan enää olla yhtä varmoja.

Kaustislainen Jami-Petteri Klemola katosi 16. kesäkuuta. Poliisi epäilee, että Klemola joutui henkirikoksen uhriksi, ja että hän vietti viimeistä iltaa surmaajiensa seurassa. Asiaa on tutkittu tappona.

Klemola oli ollut katoamisiltana Kaustisen kirkonkylällä sijaitsevassa yksityisasunnossa. Paikalla oli myös kaksi muuta nuorta miestä, jotka ovat veljeksiä. Miehet ovat syntyneet vuosina 1990 ja 1993. Asunto kuului kolmikon tuntemalle henkilölle.

Asunnossa oli nautittu alkoholia, ja paikalla oli alkuillasta myös joitain muita henkilöitä. Poliisi on kuitenkin aiemmin tarkentanut, että mistään poikkeuksellisen railakkaista tai kosteista juhlista ei ollut kyse.

Paikallaolijoiden poliisille kertoman mukaan Klemolan ja veljesten välille oli syntynyt illan aikana riitaa. Tilanne oli kärjistynyt käsirysyksi, minkä takia muut vieraat olivat poistuneet paikalta vilkkaasti.

Aiemmin poliisi ei ottanut kantaa siihen, mitä asunnolla uskotaan tapahtuneen muiden vieraiden lähdettyä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anders Åfors paljastaa nyt, että poliisi uskoo, että veljekset tappoivat Klemolan nimenomaisesti kyseisessä asunnossa.

– Epäilemme, että he ovat sen jälkeen piilottaneet uhrin ruumiin jonnekin.

Epäillyn henkirikoksen tarkempia yksityiskohtia, kuten tekotapaa tai motiivia Åfors ei kommentoi tutkintaa suojellakseen.

Veljekset ovat vaienneet kuulusteluissa

Klemolan ruumista ei ole toistaiseksi löydetty.

Poliisi on tehnyt etsintöjä Kaustisen, Vetelin ja Teerijärven maastossa, ja niitä aiotaan jatkaa edelleen. Etsinnöissä on ollut apuna koiria, mutta tehtävä on silti haasteellinen, sillä etsintäalue on laaja.

Henkirikoksesta epäillyistä ja heinäkuussa tutkintavankeuteen määrätyistä veljeksistä ei Åforsin mukaan ole ollut etsinnöissä hyötyä.

– He eivät ole olleet mitenkään halukkaita kommentoimaan tai avaamaan tapahtunutta. Niukkasanaisia ovat.

Åforsin mukaan poliisi on kuitenkin edistynyt tutkimuksissa omin avuin, teknisillä tutkimuksilla ja muiden ihmisten kuulusteluilla.

– Meillä on mielestäni hyvä kuva tapahtuneesta ja siitä, miten ilta Kaustisella on edennyt. Tietenkin myöhemmissä vaiheissa on vielä aukkoja, mutta toivomme kaikki – viranomaiset ja etenkin uhrin omaiset – että pääsisimme pian vainajan kätköpaikalle. Se olisi etenkin omaisten henkisen hyvinvoinnin kannalta hyvin tärkeää.

– Pitää tässä lähiviikkoina kysellä veljeksiltä, mitä heillä on sanottavaa esitutkinnassa kertyneisiin, heitä vastaan puhuviin asioihin.

Poliisi toivoo tutkintaan apua myös yleisövihjeistä.

Vinkkejä tapaukseen liittyen on Åforsin mukaan tullut, mutta toistaiseksi ne eivät ole johtaneet läpimurtoon.

– Päivittäin saamme erilaisia vinkkejä. On konkreettisempia tietoja ja sitten on vähän kaukaa haettuja juttuja. Aluksi tuli vähän jopa selvännäkijävihjeitä. Päivittäin saamme kuitenkin jonkin asian tai paikan, joka täytyy tarkistaa. Vihjeitä otetaan tietysti edelleen vastaan.

– Katsotaan mitä vinkit vielä antavat – että saammeko niistä uusia suuntia etsintöihin.                             

Poliisi uskoo, että Klemolan ruumis on kätketty maastoon. Sitä Åfors ei osaa arvioida, onko ruumis upotettu veteen vai haudattu maahan.

Mikä on nokikuvan merkitys?

Noin viikko epäiltyjen veljesten vangitsemisen jälkeen poliisi julkaisi kuvan, jossa veljekset poseeraavat noesta tahriintuneina. Toisella miehistä on käsissään oluttölkki ja osittain palanut katuharja:

Henkirikoksesta epäillyt veljekset olivat lähettäneet kuvan ystävälleen oletettuna surmayönä kesäkuun 16. ja 17. päivien välillä.

Aiemmin poliisi kertoi epäilevänsä, että kuva liittyisi Klemolan katoamiseen tai jopa tämän ruumiin hävittämiseen.

Enää asiasta ei olla niin varmoja.

– Yritämme selvittää, että missähän se kuva on otettu ja milloin. Että onko se todella otettu sen tapahtuman yhteydessä, sen jälkeen, vai mihin se liittyy, tutkinnanjohtaja Åfors sanoo.

– Olisin vähän varovainen liittämään sitä kuvaa tähän henkirikokseen, hän jatkaa.

Åforsin mukaan poliisi pyrkii selvittämään myös, miten ja miksi kuva päätyi verkkoon. Poliisi julkaisi kuvan omassa tiedotteessaan vasta, kun kuva oli jo levinnyt internetissä.

Olisiko kuva voitu lähettää eteenpäin hämäyksenä?

Emme ole oikein päässeet vangittujen kanssa sille tasolle, että he olisivat voineet selittää tästä kuvasta tai tapahtumista mitään. Kaikkihan on tietysti mahdollista. Vai onko tämä jotain machoilua tai pröystäilyä? Kuvan alkuperäinen funktio ei ole lainkaan selvillä.

Poliisi julkaisi nokikuvan yhteydessä myös kaksi kuvaa punaisesta Toyota Carinasta, joka on ollut epäiltyjen veljesten käytössä.

Poliisi on pyytänyt ilmoittamaan havainnoista tai muihin tapaukseen liittyvistä tiedoista lähimmälle poliisiasemalle tai sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Ensimmäisenä henkirikoksen epäillystä tekopaikasta, eli kaustislaisesta yksityisasunnosta uutisoi Keskipohjanmaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja