Kadonneen Minna Suomisen tappaja on ollut koko ajan poliisin tiedossa – poliisilla kymmenittäin uusia vihjeitä

Kahden pienen pojan äiti, 46-vuotias Minna Elise Suominen, katosi miesystävänsä asunnolta Turusta tammikuussa 2012. Nyt poliisi on saanut kymmenittäin vihjeitä sillasta, josta hänen ruumiinsa mahdollisesti heitettiin jokeen.

Lounais-Suomen poliisi avasi tänä syksynä aktiiviseen tutkintaan lähes 12 vuotta vanhan katoamistapauksen. 

– Tähän ei ole mitään yksittäistä syytä, eikä tutkinnan avaamiseen liity mitään dramatiikkaa tai uutta tietoa, kertoo tutkinnanjohtaja Tuomas Kuure MTV Uutisille.

– Huomasimme, että tällainen tapaus on selvittämättä. Ja nyt kun tutkinnassa on väki vaihtunut ja uudet ihmiset hommissa, halusimme katsoa tuorein silmin, josko onnistuisimme selvittämään sen.

Kuuren mukaan poliisin esitutkinnan tarkoituksena on saada epäilty kiinni ja syytteeseen. Uhrin ruumiin hävittämistä tutkittiin aikoinaan hautarauhan rikkomisena, nyt tämä rikos on vanhentunut.

– Päähuomiomme on siis henkirikoksessa. Meillä on epäilty tiedossa ja hän on hengissä, Kuure sanoo.

Pariskunta kuoli parin päivän välein

Minna Suominen nähtiin viimeisen kerran elossa Turussa Pansion kaupunginosassa. Hän oli tuolloin miesystävänsä asunnolla, joka sijaitsi osoitteessa Tähkiönkatu 8.

Suomisen läheiset saivat viimeisen kerran yhteyden tähän 17. tammikuuta 2012. Läheisten mielestä yhteydenpidon hiljeneminen oli outoa, sillä normaalisti Suominen piti heihin yhteyttä päivittäin.

Suomisen miesystävä kuoli kuuden päivän kuluttua tästä eli 23. tammikuuta. Poliisin mukaan hänen kuolemansa oli luonnollinen. 

Suomisen ystävä teki naisen katoamisesta ilmoituksen poliisille 27. tammikuuta 2012. Viimeisen kerran Suomisen pankkikorttia käytettiin 28. tammikuuta, kortin käyttäjää ei ole kerrottu julkisuuteen.

Lounais-Suomen poliisi tutki Suomisen tapausta ensin katoamisena. Tai jos tarkkoja ollaan, poliisi ei alkuun juurikaan tutkinut tapausta.

Poliisi otti ilmoituksen vastaan, mutta vastasi omaisten ja median tiedusteluihin toistuvasti viikkojen ajan, että aikuinen ihminen saa halutessaan pysytellä kadoksissa.

Huhut henkirikoksesta velloivat

Kadonneen Suomisen kaikki tavarat, myös puhelin, löytyivät hänen menehtyneen miesystävänsä asunnosta.

Omaiset eivät uskoneet, että kahden lapsen äiti olisi kadonnut omasta halustaan ja jättänyt kertomatta tästä mitään lapsilleen. He etsivät Suomista tuloksetta.

Kun viikkoja kului, omaiset alkoivat pelätä pahinta. Huhtikuun 2012 alussa Suomisen katoamisesta oli kulunut reilut kaksi kuukautta ja Turussa huhut velloivat hänen kohtalostaan. Huhujen mukaan Suominen oli tapettu.

Lounais-Suomen poliisi ei edelleenkään epäillyt asiassa rikosta, mutta kertoi suorittaneensa kyselyitä ja kuulemisia, jotka eivät kuitenkaan olleet johtaneet mihinkään.

Nyt poliisi kuitenkin myönsi, että Suomisen katoaminen oli jatkunut pitkään ja tuntui siksi oudolta. Pian Suomisen katoaminen muuttuikin henkirikostutkinnaksi.

Katominen muuttui henkirikostutkinnaksi

Heinäkuussa 2012, Lounais-Suomen poliisi tiedotti asiasta. Tiedotteen mukaan sitkeät huhut Suomisen joutumisesta henkirikoksen uhriksi oli todennettu poliisin tutkinnassa. 

Suominen oli tapettu hänen miesystävänsä asunnossa Pansiossa. Asunnosta oli löytynyt Suomisen verta. 

Nyt poliisi uskoi, että henkirikoksen jälkeen naisen ruumis oli paloiteltu, pakattu jätesäkkeihin ja heitetty pienehköltä sillalta jokeen. Hävityspaikka sijaitsi poliisin mukaan todennäköisesti Turun seudulla tai korkeintaan tunnin ajomatkan päässä Tähkiönkadun asunnosta.

Joki tai puro oli poliisin mukaan keskikokoinen ja virtasi sulana tammikuun lopussa. Poliisi pyysi yleisöltä havaintoja tällaisesta paikasta.

– Rikoksen tekijät ovat olennaisilta osin poliisin tiedossa, mutta ruumis on edelleen kadoksissa, poliisi kertoi tiedotteessaan.

Katoamista tutkittu kohta 12 vuotta

Minna Suomisen katoamisesta tulee kuluneeksi ensi tammikuussa 12 vuotta. Poliisi junnaa edelleen lähes samassa pisteessä kuin katoamisvuonna 2012.

Henkirikoksesta epäilty on poliisin tiedossa, mutta uhrin ruumis on kadoksissa. Samoin kadoksissa on silta, joka kuvailtiin poliisille jo vuonna 2012.

Viime tiistaina poliisi pyysi yleisöltä apua Varsinais-Suomessa sijaitsevan sillan tunnistamiseen. Sillan sijainti on nyttemmin tarkentunut sen verran, että tunnin ajomatkan sijaan poliisi käyttää hieman tarkempaa määritelmää.

– Olemme käyneet tutkinta-aineistoa läpi ja päätelmämme on, että kyseinen silta sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Pansiosta, kertoo tutkinnanjohtaja Tuomas Kuure MTV Uutisille.

Hän miettii hetken ja tarkentaa.

– Paikka sijaitsee noin 0–40 kilometrin säteellä Pansiosta.

tahkionkatu_alue
Poliisi uskoo, että sen etsimä silta sijaitsee punaisella merkityllä alueella. 

KRP:n etsi todistajia paperilapuilla

Poliisi on vedonnut yleisöön lukuisia kertoja henkirikostutkinnan aikana. Tapausta tutki aluksi Lounais-Suomen poliisi, mutta vuonna 2016 juttu siirtyi keskusrikospoliisille (KRP).

KRP oli vakuuttunut siitä, että Pansion alueella useammallakin ihmisellä oli arvokasta tietoa rikokseen liittyvistä tapahtumista. KRP yritti vedota alueen asukkaisiin kiinnittämällä paperisia vetoomuksia alueen rakennusten seiniin.

– Niitä henkilöitä, jotka tietävät jotain asiasta pyydetään luottamuksellisesti ottamaan yhteyttä, tiedotteissa sanottiin.

KRP sai tuolloin kymmenkunta vakavasti otettavaa vihjettä. Toivottua läpimurtoa uudet vinkit eivät kuitenkaan tuottaneet, eikä poliisi saanut riittävästi näyttöä henkirikoksesta epäillyn saattamiseksi rikosvastuuseen.

Hiljalleen Minna Suomisen katoaminen painui unholaan myös keskusrikospoliisissa. Tappaja saattoi hengähtää helpotuksesta.

Lain koura on pitkä

Lain koura on kuitenkin pitkä, ja nyt vuosien jälkeen Lounais-Suomen poliisi on jälleen epäillyn kannoilla. Tutkinnanjohtaja Tuomas Kuure kertoo, että Suomisen kuolemaa tutkitaan rikosnimikkeellä tappo.

– Emme ole muuttaneet nimikettä mihinkään, tapahtumia on tutkittu alun alkaenkin tappona. Se on edelleen tapahtumakuvausta vastaava nimike, Kuure kertoo MTV Uutisille.

Tapporikos vanhenee 20 vuodessa, joten poliisilla on seitsemisen vuotta aikaa paketoida tapaus syyttäjälle, jotta Suomisen tappaja saadaan vastuuseen.

Poliisin pyyntö tunnistaa silta piirroksen perusteella tuotti jo yhden vuorokauden aikana selkeää tulosta.

– Vihjeitä on tullut kymmenittäin, mutta niiden sisältöön en ole vielä ehtinyt tutustua, Kuure kertoi keskiviikkona.

Poliisi on aiemmin kertonut, että surma-asunnossa oli paikalla useita henkilöitä. Useampi henkilö osallistui myös ruumiin hävittämiseen.

– Uhrin jäänteet ovat totaalisen kadoksissa. Mutta tässä tutkinnassa emme ole vielä tehneet maastoetsintöjä, Kuure sanoo.

"Ei ylimääräistä paloittelua"

Nyt poliisi on vaitonainen henkirikokseen liittyvistä yksityiskohdista ja mahdollisesta motiivista. Poliisi ei kerro esimerkiksi sitä, hävitettiinkö ruumis heti henkirikoksen jälkeen vai vasta myöhemmin.

– Tiedot paloittelusta ja jätesäkkeihin pakkaamisesta ovat henkilöiden kuulusteluissa kertomaa, Kuure sanoo.

– Paloittelu on tehty hävittämisen toteuttamiseksi. Sanottaisiinko niin, ettei siihen liity ylimääräistä paloittelua, Kuure muotoilee.

Suomisen menehtynyttä miesystävää ei henkirikoksesta epäillä.

Paljon epävarmuustekijöitä

Poliisin mukaan kertomus sillasta on epävarma. Kuure ei pysty arvioimaan, kuinka todennäköisesti kyseinen silta on edes olemassa.

– Asiassa on paljon epävarmuustekijöitä, mutta haluamme nyt kuitenkin yrittää paikantaa sillan ja tehdä voitavamme.

Kuinka monta siltaa poliisi on käynyt läpi kuluneiden lähes 12 vuoden aikana?

– Olen siinä ymmärryksessä, että kaikki mahdollinen on tehty, mitä tehtävissä on ollut, Kuure vastaa.

Sarin, 17,  katoaminen on yksi Suomen rikoshistorian suurimmista mysteereistä – MTV selvitti, mitä lukiolaistytön hämärästä kuolemasta tiedetään 1:44
Katso videolta lyhyt tiivistelmä Sari Liinaharjan katoamisesta, joka on yksi Suomen rikoshistorian suurimpia mysteereitä.

Seuraavaksi poliisi aikoo käydä läpi kaikki saamansa vihjeet ja tunnistukset etsimästään sillasta.

– Mahdollisuuksien rajoissa mahdollisimman pian käydään ne kaikki läpi, Kuure sanoo.

Jos silta löytyy, voivat myös ruumiin jäänteet löytyä. Kuure ei kuitenkaan halua arvioida, onko niistä mitään enää jäljellä näin pitkän ajan kuluttua.

– En ole tässä asiantuntija, joten menisi veikkailuksi.

Lue myös:

    Uusimmat