Kimmo Ojala pysähtyi huoltoasemalle ja katosi jäljettömiin, vain auto löytyi – mitä pienen lapsen isälle tapahtui? 20 vuotta vanha katoamismysteeri muuttui nyt murhatutkinnaksi

4:39

Kimmo Ojala pysähtyi kesäkuun 6. päivä vuonna 1999 huoltoasemalle Ristiinassa Etelä-Savossa. Hän tapasi siellä vanhan tuttavansa, jutusteli hetken ja jatkoi sitten matkaansa amerikkalaisvalmisteisella Fordillaan.

Mies oli tiettävästi matkalla Mikkelissä sijaitsevalle mökille. Ei ole varmaa, pääsikö hän koskaan perille. Huoltoasemalla sattumalta vastaan tullut vanha koulukaveri oli viimeinen ihminen, joka näki Ojalan varmasti.

Ojala katosi.

Suuria etsintäpartioita ei hänen löytämisekseen tuona kesänä kuitenkaan valjastettu, sillä katoamisilmoitus tehtiin vasta tammikuussa 2000. Ilmoituksen teki Ojalan lähiomainen. Miehestä ei oltu kuultu mitään yli puoleen vuoteen.

Pian katoamisilmoituksen jälkeen tehtiin merkittävä löytö, joka ei kuitenkaan ratkaissut mysteeriä, vaan pikemminkin herätti kysymyksiä.

Seisoiko auto Kouvolassa kesästä saakka?

Helmikuussa 2000 tapaus oli jo ollut esillä Ylen Poliisi-tv:ssä. Poliisille sateli yleisövihjeitä asiaan liittyen.

Vinkkien avulla Ojalan Ford löydettiin Kouvolan Lehtomäessä sijaitsevalta kerrostaloalueelta. Ojalan kohtalosta löydös ei kuitenkaan kertonut varsinaisesti mitään.

Jäi epäselväksi, miten ja milloin auto oli ylipäätään päätynyt Kouvolaan.

Löydettäessä autossa oli kesärenkaat ja sen ikkunat olivat raollaan. Poliisi arveli, että auto oli voinut seisoa käyttämättömänä kesästä saakka. Varmuutta tähänkään ei kuitenkaan saatu.

Varmaa oli lähinnä se, että katoamisen ja katoamistutkinnan aloittamisen väliin jäänyt pitkä aika tarkoitti haasteita poliisille. Jälki oli kylmennyt.

"Jopa aika ymmärrettävää"

Vaikka katoamisilmoituksen tekemisessä kesti kauan, poliisi ei pidä seikkaa mitenkään poikkeuksellisena.

– Jos ajatellaan, että henkilöllä ei ole omaa perhettä, ja hän pitää epäsäännöllisesti yhteyttä, se on jopa aika ymmärrettävää, tapauksen nykyinen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Salminen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo.

Ojala oli eronnut avopuolisonsa kanssa ennen katoamista. Lisäksi hänellä oli lapsi entisen vaimonsa kanssa. Mies ei kuitenkaan ilmeisesti ollut tiiviisti yhteydessä naisiin, sillä katoamisilmoituksen teki lopulta hänen äitinsä.

– Jos kyseessä olisi ollut henkilö, joka olisi läheisiinsä yhteydessä säännöllisesti tai olisi osa ydinperhettä, heräisi heti kysymyksiä, jos omaiset tulisivat vasta puolen vuoden päästä kertomaan katoamisesta, Salminen sanoo.

Viimeinen varma havainto huoltoasemalta

Salminen pitää mahdollisena, ettei Kouvolasta löytyneeseen autoonkaan liity välttämättä suurta mysteeriä.

– Vaikka viimeinen havainto tuli Ristiinassa sijaitsevalta huoltoasemalta, emme tiedä, mitä sen jälkeen on tapahtunut. Voihan olla, että henkilö on itse ajanut autonsa Kouvolaan. Nyt se vaan näyttää oudolta, kun helposti ajatellaan, että henkilö on kadonnut Ristiinassa. Todellisuudessa emme tiedä, missä hän on tarkalleen kadonnut.

Jotain ikävää Ojalalle kuitenkin tapahtui. Poliisi uskoo, että mies murhattiin.

Murhattiin rahan vuoksi?

Murhaepäilyt virisivät vastikään. Yle uutisoi tutkinnassa tapahtuneesta käänteestä maanantaina.

Rikoskomisario Salminen kertoo MTV Uutisille, että tutkinnassa on päädytty murhan kannalle, koska katoamiseen liittyy useampia siihen suuntaan viittaavia seikkoja. Hän ei avaa asiaa tarkemmin, mutta hänen puheistaan voi ymmärtää, että henkirikoksen motiivina on saattanut olla raha.

– Yksi elementti on se, että juttuun liittyy tiettyjä henkilöryhmiä. Toinen elementti on raha ja rahan suhde tiettyjen henkilöiden välillä, Salminen muotoilee.

– Kun nämä asiat laitetaan isoon kuvaan, on tultu siihen johtopäätökseen, että tapaus täyttää murhan tunnusmerkit paremmin kuin esimerkiksi tapon, hän jatkaa.

Tapausta tutkittiin jo aiemmin henkirikoksena. Juttu oli kuitenkin vaarassa kuivua kasaan syyteoikeuden vanhenemisen takia. Esimerkiksi tapon syyteoikeus vanhenee 20 vuodessa.

Murha ei sen sijaan vanhene koskaan. Rikosnimikkeen muuttuminen turvaa tutkinnan jatkumisen vaikka ikuisesti.

Salmisen mukaan murhatutkintaa ei silti aloitettu siksi, että tutkinnalle olisi haluttu jatkoaikaa.

– Kyllä siinä on muuta taustalla. Ei sillä perusteella voi rikosnimikettä vaihtaa.

Tutkinta tuodaan tähän päivään

Tutkinnassa tapahtuneen käänteen johdosta Kaakkois-Suomen poliisissa on nyt aloitettu uusi rutistus mysteerin ratkaisemiseksi.

Tapauksen päällä on kaksi tutkijaa: yksi tekninen ja yksi taktinen. Suunnitelma on selkeä ja tehtävää riittää.

– Meillä on muutama ihan konkreettinen fyysinen suunta, johon tutkintaa viedään. Haluamme jutella muutaman henkilön kanssa ja katsoa, miten se vie meitä eteenpäin. Lisäksi meillä on vielä yksi fyysinen toimenpidekin, joka täytyy tässä tehdä, Salminen sanoo.

– Koska tapausta on tutkittu jo aika kauan, olemme ottaneet työn alle myös esitutkintamateriaalin saattamisen sähköiseen muotoon. Samalla kaikki materiaali järjestellään ja käydään uudestaan läpi.

Poliisi haluaa kuulla tiettyjä henkilöitä

Vaikka poliisilla on mielessä mahdollisia kuultavia tapaukseen liittyvän, epäiltyä ei Salmisen mukaan toistaiseksi ole nimetty. Poliisi ei tutkinnan tässä vaiheessa halua lyödä lukkoon mahdollisen murhaajan henkilöllisyyttä.

– Roolituksia ei ole vielä päätetty. Ei ole vielä epäiltyä, edes potentiaalista. Jos henkilöitä kuullaan, he ovat tässä vaiheessa todistajan asemassa.

Salminen ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, uskooko poliisi, että joku kuultavista tietää, mitä Ojalalle tapahtui.

– Minulla on sellainen visio, että pääsisimme jotenkin eteenpäin yhdistelemällä näitä kaikkia tietoja. Se saattaisi antaa mahdollisuuden edetä, jos nämä jutut selviävät kevään aikana. Seuraava askel on se, että pääsemme tekemään varsinaisen reittisuunnitelman tai tutkintalinjan, hän muotoilee.

Salminen suhtautuu tapauksen ratkeamiseen optimistisesti.

– Urheilijan tavoin uskon aina voittoon. Olisi hölmöä lähteä liikkeelle tappiomielialalla. Teemme kaiken voitavan – teemme parhaamme. Aika näyttää, miten käy. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.